loader
Foto

Galerie foto

O poveste cu cântec de la simfonic la jazz: Denisa Smeu-Kirileanu şi Ion Baciu jr.

Talentul şi măiestria sunt remarcate în orice colţ al lumii. O demonstrează doi muzicieni care au plecat din România comunistă şi au reuşit să se impună pe scenele muzicale din Australia şi Suedia. Vineri, 12 iunie, de la 20:30, la TVR internaţional.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Denisa Smeu-Kirileanu a ajuns la Sydney în august 1989, urmându-şi soţul doctor, fugit din ţară cu mai bine de un an înainte. Profesoară de muzică şi violonistă profesionistă la Piatra Neamţ, Denisa a trebuit să lucreze la început într-un laborator optic. Dar după ce i-au fost recunoscute pregătirea şi valoarea, a urcat din nou toate treptele consacrării. Dar nu s-a mai oprit la statusul din România. Că a făcut parte din diverse ansambluri (între care Gosford City Orchestra, Macquarie University Choir, Sydney Opera House Trust Orchestra ori Willoughby Symphony Orchestra) sau mai recenta AVE (Australian Violin Ensemble, înfiinţată în 2011), violonista a păstrat şi a dezvoltat şi experienţa pedagogică, câştigând în 1996 titlul de cel mai bun profesor de muzică din New South Wells.

Fiul celebrului muzician şi dirijor Ion Baciu a pornit pe picioarele sale în jazz, după ce a schimbat câteva instrumente până să se îndrăgostească de pian. Imediat, a contat ca un copil-minune pe scenele jazzului. În 1988 a ales libertatea şi de atunci şi-a făcut de cap, fără un proiect sau un plan anume. Se poate spune că Suedia este ţara în care s-a stabilit, experimentând însă escapade lungi (uneori de mai mulţi ani) în Marea Britanie, Statele Unite sau la Iaşi.

A cântat cu muzicieni renumiţi, are câteva CD-uri importante în portofoliu, fără a cultiva însă ca atare înregistrările oficiale. A coagulat grupuri reduse numeric, a fost şi parte din big-band-uri, a predat (în special în mediul privat), a adus în ţară instrumentişti de primă mână. După o perioadă în care părea să se fi restabilit la Iaşi, s-a întors în nordul Suediei, la Umea, şi de acolo desantează – din păcate mai rar în ultimii ani. Prezenţa sa în emisiune a fost posibilă graţie marelui muzicolog al genului, Florian Lungu, care arhivează şi memorează faptele de glorie ale pianistului, ca şi pe ale celorlalţi muzicieni de jazz români.

Un reportaj de Doru Ionescu.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

11:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

12:00 Investiţi în România! (R)

* Internaţionalizarea firmelor româneşti

Invitati: Maria Grapini-membru al Parlamentului European, Lucian Rotar-investitor, antreprenor în serie Franţa şi România, Ambasador Repatriot în Franţa, Radu Hanga-preşedinte Bursa de Valori Bucureşti, Cosmin Mălureanu-investitor, antreprenor companie de e-learning, Cristian Tudor-investitor, antreprenor companie agricultură

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 

#tvri