loader
Foto

Galerie foto

O noapte furtunoasă, în regia lui Mihai Manolescu

140 de ani au trecut de când I.L. Caragiale a citit la banchetul „Junimea” prima sa creaţie dramatică,  O noapte furtunoasă . Duminică, 18 noiembrie, de la ora 20:00 , Casa de Producţie TVR vă propune să urmăriţi la TVR 3, spectacolul montat în anul 2013.

 

Ion Luca Caragiale s-a născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale, (care astăzi îi poartă numele), fiind primul născut al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas.

Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cântăreața Caloropoulos, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Karaboas.

Caragiale a absolvit Gimnaziul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, pe care l-a numit, în Grand Hôtel „Victoria Română”.

A început să scrie poezii în taină, dar înainte de debutul literar a fost fascinat de performanțele teatrale ale unchiului său, Iorgu Caragiale, actor și șef de trupă. În 1868 a obținut de la tatăl său autorizația de a frecventa Conservatorul de Artă Dramatică. În 1870 a fost nevoit să abandoneze actoria și s-a mutat cu familia la București unde fost numit copist la Tribunalul Prahova.

Caragiale nu a putut să stea departe de lumea teatrului și în 1871 devine sufleor și copist la Teatrul Național din București, la propunerea lui Mihail Pascaly. L-a cunoscut pe Eminescu pe vremea când tânărul poet, debutant la Familia, era sufleor și copist în trupa lui Iorgu Caragiali.

În ianuarie 1893, Caragiale a înființat revista umoristică Moftul român, subintitulată polemic „Revista spiritistă națională, organ pentru răspândirea științelor oculte în Dacia Traiana”.

Caragiale a fost și director al Teatrului Național București. Titu Maiorescu, ministrul Instrucțiunii Publice, ocupându-se de problema schimbării conducerii Teatrului Național, după mai multe consultări a hotărât, la 2 iulie 1888: „Director al primului nostru teatru va fi tânărul dramaturg I. L. Caragiale.” Lipsit de sprijinul câtorva  mari actori dramatici ai timpului (Aristizza Romanescu, Grigore Manoilescu și Constantin Nottara) și „sabotat” de unele ziare bucureștene, Caragiale s-a văzut nevoit să demisioneze în 1889, înainte de începerea stagiunii următoare, după ce dovedise, totuși, evidente resurse de organizator și o nebănuită energie. La 14 martie 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin.

(w882)

O NOAPTE FURTUNOASĂ de I. L. Caragiale

Distribuţia: Florin Zamfirescu, Demeter András, Vlad Zamfirescu, Sorin Şaguna, Ioana Anastasia Anton, Ştefana Samfira, Marius Manole.

Regia muzicală: Mihaela Constantinescu

Editor imagine: Cristian Grosu

Scenografie décor: Ovanes Papazian

Scenografie costume: Nicoleta Petrovici

Director de imagine: Emil Stan

Regia de montaj: Lucian Bujor

Redactor: Laura Demeter

Producator: Dana Andriescu

Manager proiect: Ruxandra Ţuchel

Regia artistică: Mihai Manolescu

(w882)

Program de difuzare:

TVR Internațional - vineri, 6 noiembrie, ora 23.00

TVR Moldova - sâmbătă, 17 noiembrie, ora 12.00

TVR 3 duminică - 18 noiembrie, ora 20.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

 

 

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului,

Virgil Măgureanu la Dosar România (I)

Producător Răzvan Butaru

23:40 Monocrom

*Studioul teritorial Timişoara

*Generaţia Flora

Monocrom prezintă spațiul urban în general, în mod special pe cel din Timișoara. Poveștile sunt despre prezent, dar și despre trecut, despre această îmbinare a timpurilor din care a rezultat un spirit al locului unic, irecognoscibil în alt oraș. Sunt filme conduse de un singur personaj și pornesc de la preocuparea acestuia, de la carțile și articolele pe care le-a scris, filmele și fotografiile pe care le-a realizat. Titlul emisiunii este justificat de imagine, care conține mult alb-negru. Toate episoadele au un aspect unitar, fiecare episod fiind introdus prin prezentarea realizatorului.

Teatrul de copii si tineret Timisoara „Merlin”-75 de ani

Producător Ionela Gogoţ

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri