loader
Foto

Noutăţile politice din Republica Moldova, analizate la „Orizont European”

Miruna Munteanu vă invită la o nouă dezbatere despre „Orizontul European" al Republicii Moldova, vineri, 18 martie, de la ora 21:00 la TVR MOLDOVA şi de la ora 00:00 la TVR Internaţional.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediția este disponibilă online, pe TVR+.

Republica Moldova şi Uniunea Europeană au avut, săptămâna aceasta, cea de-a doua reuniune a Consiliului de Asociere, conform Acordului de Asociere. Republica Moldova şi UE au reconfirmat hotărîrea comună de a implementa angajamentele asumate în vederea consolidării asocierii politice şi integrării economice a țării cu UE.

Uniunea Europeană își reiterează așteptările: Republica Moldova trebuie să reformeze justiția și să elucideze cazul fraudei bancare, să restabileasca încrederea oamenilor în instituţiile statului.

Sunt doar câteva din recomandările Bruxelles-ului după cea de-a doua reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Mesajul europenilor a fost clar: finanțarea va fi reluată doar după ce reformele vor fi realizate. Întrebările din Parlamentul UE l-au pus la colț pe Filip: Care instituție din Republica Moldova nu îi este subordonată lui Plahotniuc?

Andrei Popov, ambasadorul Republicii Moldova în Austria, a anunțat că pleacă din Partidul Democrat și din diplomație. Motivul pe care l-a invocat este că deciziile nu se iau în partid și formațiunea nu i-a îndreptățit așteptările. „PD înseamnă Vlad Plahotniuc”, a declarat Popov. „Am mai multe idei bine conturate, dar este prematur să le anunț. Voi încerca să îmi folosesc experiența și relațiile nu doar în politică externă și diplomație, dar și în administrație și buna-guvernare pentru a schimba lucrurile în țară spre bine”, a spus ambasadorul.

Cazul Filat, audieri în sala de judecată cu uşile închise.Urmărim îndeaproape atât cazul Filat, cât și cazul Petrenco. Considerăm că audierile în ședințele de judecată trebuie să fie deschise, corecte și transparente. În general, în toată lumea, regula e ca ședințele de judecată să fie deschise, cu excepția cazurilor când e vorba de securitatea națională, participă minori sau este vorba despre un caz de viol, iar ședințele sunt închise pentru a proteja intimitatea subiecților” - Declarația îi aparține șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Ediţia este duplex Bucureşti-Chişinău şi poate fi urmărită şi la TVR Internaţional, vineri, 18 martie, de la ora la ora 00:00.

Invitaţi în ediţia din 18 martie a emisiunii sunt: Armand Goşu, istoric, jurnalist, expert în spațiul postsovietic, Cornel Ciurea, expert politic IDIS Viitorul, Chişinău, şi prin telefon Cristian Preda, europarlamentar.

Moderator Miruna Munteanu

Producător Aura Iosif

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:00 Telematinal

* Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

 
 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: luni, 22 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care am discutat despre efectele exceselor de sărbători, tratarea patologiilor osteo-articulare ...

 

#tvri