loader
Foto

"Neamul Șoimăreștilor", pagini de istorie de Ziua Culturii Naționale

Pe 15 ianuarie de la ora 13:00, TVR2 difuzează filmul „Neamul Şoimăreştilor”, în regia lui Mircea Drăgan, iar de la ora 20:00 filmul "Ciprian Porumbescu”, în regia lui Gheorghe Vitanidis.  

 

Distribuţia filmului din 1965 adună nume clasice ale artei teatrale şi cinematografice de la noi: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Mihai Boghiţă, Ion Besoiu, Colea Răutu, Dina Cocea.

Pelicula istorică, de aventuri, este ecranizarea romanului omonim al lui Mihail Sadoveanu.

Producţia cinematografică are acţiunea plasată în Moldova și Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru domnia Moldovei. Povestea pune accentul pe dragostea imposibilă dintre un oştean viteaz, credincios domnitorului, şi fata boierului ce i-a ucis tatăl. Pe acest fond romantic urmărim şi lupta pentru luarea în stăpânire a pământurilor furate de boieri.

Filmul a primit Premiul de excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat, la al IV-lea Congres UNIATEC de la Milano şi, la Mamaia, Premiile pentru muzică şi pentru interpretare masculină, decernat lui Ion Besoiu.

Filmările au avut loc în intervalul decembrie 1963 – august 1964, cu exterioare filmate la Suceava, Voroneţ, Suceviţa, Câmpulung Muscel, Sighişoara şi cu scene de interior filmate la Buftea.

Regizorul Mircea Drăgan, născut în 1932, este cunoscut pentru seria B.D.- urilor, pentru care a semnat şi scenariul. A mai realizat regia pentru multe filme istorice şi ecranizări, între care amintim Chiriţa la Iaşi, Cucoana Chiriţa, Fraţii Jderi, Ştefan cel Mare, Columna.

De la ora 20.00, la TVR2 este programat filmul "Ciprian Porumbescu”. Realizat în 1972, filmul în regia lui Gheorghe Vitanidis ne spune două răscolitoare poveşti de dragoste.

(w882) Ciprian Po

Una a marelui compozitor pentru plaiul său natal - Ţara Bucovinei, aflată sub stăpânire austriacă - şi cealaltă, nefericită şi dramatică, pentru Berta, resemnată în faţa vieţii tumultoase duse de Ciprian, cu revolte împotriva asupririi, cu muzică, creion şi hârtie, cu închisoare şi boală.

Povestea începe în Bucovina aflată sub stăpânire austriacă. Ciprian Porumbescu, autor al câtorva binecunoscute cântece patriotice (Pe-al nostru steag e scris Unire), al operetei "Crai nou" şi al celebrei "Balade", este arestat din pricina activităţii sale patriotice şi se îmbolnăveşte de tuberculoză în închisoare, boală care-i va provoca o moarte timpurie. Dragostea nefericită pentru frumoasa Berta conturează portretul unui artist expansiv, dominat de elanuri romantice.

În film joacă Vlad Rădescu, Tamara Creţulescu, Emanoil Petruţ, Emilia Dobrin, Sebastian Papaiani, Clody Bertola, Dina Cocea, Toma Caragiu. Pelicula include fragmente din opereta „Lăsaţi-mă să cânt” de Gherase Dendrino. Violonistul Ştefan Ruha interpretează valsuri de Johann Strauss, iar muzica populară este interpretată de Sofia Vicoveanca.

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR puteți afla aici.

10:50 Smart Diaspora

11:00 Info Diaspora (R)

*Informaţii utile pe următoarele teme

Situaţia imobilelor notificate în baza Legii 10/2001 şi condiţiile în care pot fi cumpărate sau vândute cu avocat Monica Livescu

Cum reduci costul unui credit ipotecar

Ai probleme transfrontaliere? Te ajuta SOLVIT!

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)
 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri