loader
Foto

Mofete şi fete, calorie şi călărie!

Duminică, 22 decembrie,Răzvan Petrișor ne-a purtat într-o nouă expediţie - de neuitat -  la WellNESSIMŢIM BINE ÎN ROMÂNIA.

 

Răzvan Petrişor
WellNESSIMȚIM BINE ÎN ROMÂNIA

UPDATE: Ediția emisiunii din 22 decembrie este disponibilă pe TVR+.

Mi-am plimbat bandana şi pe la Sfanta Ana - Lacul. Deşi fără costum tremoizolat, de scafandru, m-am scufundat în lac şi am ieşit pe Valea Oltului, destul de aproape de izvoare. La Tuşnad  - Băile Tuşnad. Despre care mai toată lumea, mai ales cea cu preocupare “reumaturistică”, o consideră chiar o perlă a Ardealului. Pana una alta, veţi urca cu noi pe Stanca Şoimilor să privim de la înalţime dacă şi cei care vand aici turism de sănătate şi wellness se ridică la pretenţiile noastre, de turişti din ce în ce mai plimbaţi prin lume. Şi ne vom convinge că nu suntem aburiţi decat la propriu. De aburul termal, metamorfozat în nori, pe care, fără glumă, i-am pus să danseze pe muzica emisiunii. Apoi, am înotat contra curentului din piscină, ne-am înduioşat la duşul emoţional şi am testat cate feluri de masaje, îmbăieri în lapte se pot comanda în cel mai bine ozonat complex turistic din ţară. Un turist olandez, sosit pe motocicletă, nu în zbor, ne-a mărturisit că e înnebunit după sălbăticia turistică a Romaniei. Chiar cand era frământat cu roci vulcanice de una dintre fete. Noi nici nu auzeam ce spune, căci ne gândeam la cura de Tuşnad cu bioxid de carbon, renumită pentru tratarea afecţiunilor cardio-vasculare. Fiecare cu… mofetele lui!

Urmăriţi aici sumarul ediţiei de duminică 22 decembrie:


PatrioTURISM ca în Poiana Braşov, mai rar! Graţie unui om care ne creşte ratingul de naţie: Dom’ Viorel. El, cu a lui cămară cu murături şi cu haiduceasca-I colibă fac din Romania centrul mondial de gastronomie şi omeniei: o internaţională BURSĂ A BURŢII. La el, la Dom‘ Viorel, am văzut cea mai mare densitate de turişti străini pe metrul pătrat - ar fi trebuit să folosim ca unitate de măsură şi metrul cub, căci e o chestiune legată de stomac - de Romanie! Eu mai mulţi la un loc nu am văzut în ani şi ani de preumblări profesionale prin ţară, recunosc! De la coliba lui Viorel, unde se mănancă haiduceşte, dup-atâta calorie, te iei după cai şi ajungi la…  călărie. Tot Dom’ Viorel, mare iubitor de Lipiţani, are şi un manej cu tot cu cele mai elegante şi sportive atelaje, trăsuri, sănii. Călărie, cascadorie şi odihnitor pat îţi găsim noi ţie! Să tot călătoreşti într-o astfel de Românie!

Concurs Tour vă dă premiu un sejur! Pentru două persoane, într-una din staţiunile balneare şi locaţiile wellness, la alegere.

***

Emisiunea „WellNESSIMŢIM BINE ÎN ROMÂNIA” se difuzează duminica, de la ora 19:00, la TVRi şi online, live şi înregistrat pe TVR+.


4:00 Vineri seara în direct (R)

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(Reluare)

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri