loader
Foto

Mariana Nicolesco "De la Lied la Aria de Operă"

Sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 3 şi TVR Internaţional.

 

După succesul excepţional al primei ediţii bucureştene a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc şi al Simpozionului Naţional dedicat anul trecut creaţiei enesciene, la ARCUB - Gabroveni, soprana Mariana Nicolesco a oferit în acest an Cursuri de Măiestrie Artistică în Arta Liedului.

Acestea au fost încununate de Recitalul Extraordinar al tinerilor artişti, pe tema pasionantă, abordată pentru prima oară: De la Lied la Aria de Operă.

Se continuă astfel o mare tradiţie. Un moment de semnificaţie istorică, în cadrul Anului Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO, l-a constituit interpretarea în premieră mondială, de către laureaţii ediţiilor anterioare ale Concursului, a integralei liedurilor marelui compozitor, şi succesul repurtat pe trei continente, la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Nagoya, Tokio, Praga, Roma, Paris şi New York.

Festivalul şi Concursul Naţional au fost consacrate de-a lungul anilor liedului românesc în context universal: Cântecul de dor şi Liedul de inspiraţie germană, franceză - la chanson, italiană - la canzone, maghiară sau rusă.

Iar acum Recitalul Extraordinar din superba Sală a Bolţilor a pus în lumină fascinanta trecere de la lied, artă a interiorităţii, a reflecţiei, la aria de operă, marcată de acţiune, de confruntarea personajelor, în creaţia compozitorilor români de la Tiberiu Brediceanu, Gheorghe Dumitrescu, Nicolae Bretan, Paul Constantinescu, la Dan Dediu şi în muzica universală de la Mozart şi Bellini, la Massenet, Verdi şi Puccini.

Au fost îndelung aplaudaţi toţi interpreţii: sopranele Irina Baianţ, Andreea Novac, Ramona Păun, Larisa Ştefan, mezzosoprana Oana Andra, tenorul Mihai Urzicana, baritonul Alexandru Constantin, başii Andrei Nicoară şi Iustinian Zetea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

În această atmosferă de magie a muzicii, încheind o serată de neuitat, Mariana Nicolesco a adus omagiu ilustrei compozitoare Carmen Petra-Basacopol, care a împlinit recent 90 de ani şi a fost îndelung ovaţionată de tinerii artişti şi de public, precum şi muzicologului acad. Octavian Lazăr Cosma, căruia îi datorăm studii importante închinate muzicii româneşti.

TVR 3 şi TVR Internaţional consacră o emisiune specială acestui eveniment sâmbătă, 2 decembrie, orele 17.00, cu reluare la orele 24.00.

4:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri