loader
Foto

“Lumea si noi”: despre Carmen Pompey și Radio Europa Liberă

TVRi vă invită să urmăriți, astăzi, 5 august, de la ora 21.oo, un nou episod din seria  realizată de Mihaela Crăciun,  “Aici e Radio Europa Liberă”. La microfon…, Carmen Pompey (Anca Croitoru).

 

Mihaela Crăciun
Lumea şi noi

Timp de 45 de ani, la Radio Europa Liberă s-au succedat generaţii de redactori, documentarişti, cercetători, care, prin ştirile şi comentariile difuzate, au întreţinut firavele speranţe de libertate ale românilor. Printre aceştia s-a aflat şi Carmen Pompey, cunoscută de ascultători sub pseudonimul „Anca Croitoru”.

S-a născut la Botoşani şi face parte din familia matematicianului Dimitrie Pompei. Sub numele de microfon „Anca Croitoru”, ascultătorii au auzit-o în emisiuni ca “Actualitatea romanească”, “Tinerama”, “Radio Magazin”, “Perspective europene”, “Din lumea comunistă” etc. Cu propriul nume a semnat nenumărate studii şi analize politice, sociale, culturale, scrise pentru Secţia de Cercetare a Europei Libere.

(w882) Carmen Pom

Adevărul şi libertatea, cele două valori în care crede, au făcut-o să nu abandoneze lupta împotriva comunismului şi a securităţii nici după ce România a pornit pe lungul drum al tranziţiei. A cerut la CNSAS să-şi consulte propriul dosar de securitate de îndată ce acest lucru a fost posibil. A descoperit… un fel de „altă viaţă” – o viaţă inventată prin interpretare, începând cu anul 1971. O viaţă creată de o armată de informatori, turnători cărora li s-au dat nume de cod. O viaţă în care avea „activităţi duşmănoase” la adresa statului, pentru că primea din străinătate şi citea cărţi interzise în România, avea corespondenţă cu prieteni din străinătate şi apoi pentru că, stabilită în Germania, lucra la Europa Liberă… Carmen Pompey s-a despărţit de postul de radio Europa Liberă în 1995, când acesta s-a mutat la Praga.

 

15:00 România…în bucate

*TVR Iaşi

Descriptio Moldaviae

Reţete moldoveneşti de post cu urzici, gătite la Mănăstirea Văratec

Prezentator si realizator Raluca Chirilă Aftene

Producător Vasile Arhire

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

(redifuzare)

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioţea, jurnalist TVR

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producători: Mihaela Căciuleanu, Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

 
Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care discutăm despre efectele exceselor de sărbători, tratarea bolilor de oase și legătura ...

Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

 

#tvri