loader
Foto

Galerie foto

Lumea academică şi lumea satului împreună

Grigore Leşe, în ziua alegerilor parlamentare, într-o ediţie specială România – Portret de ţară , alături de Maia Morgenstern şi Radu Preda. Lăutari autentici, păstrători ai acordurilor şi versurilor de acum 100 de ani vin, pe 11.12, de la 15.00, la TVR 1 şi TVR+ .

 

„Toate popoarele lumii au oameni de talent. Şi noi avem, avem peisaje, poate o genialitate difuză, nu suntem pe lume la întâmplare. Stăm pe pilonii unei civilizaţii străvechi, dar cultura noastră este o cultură de mijloc. Este nevoie astăzi de solidaritate pentru a putea valorifica darurile pe care Dumnezeu le-a semănat în noi ca nişte aleşi”, spune Grigore Leşe, care, duminică, în studioul TVR, întâlneşte, la ediţia specială România – portret de ţară, două lumi: lumea academică şi lumea satului. Invitaţii lui Grigore Leşe sunt teologul Radu Preda şi actriţa Maia Morgenstern, precum şi Lăutarii din Goicea, Gorj, grupul de lipoveni din Sarichioi, muzicanţii din Maramureşul voievodal, cvartetul Passione, tineri care se apropie în taină de muzică.

(w882)

Emisiunea România – portret de ţară îşi propune să ne arate ce e mai frumos şi autentic la români. Într-o zi în care facem alegeri importante, căutăm şi arătăm lucrurile care definesc poporul român drept unul cu personalitate, inconfundabil.

(w882)

„La noi, dansurile, jocurile pătrează o taină a lucrurilor grele şi, dacă sunt tăinuite, devin uşoare. Copiii sunt prinşi în Cluş, fata îşi caută norocul, ursitul punând bucuioc sub pernă de sărbători. Copilul, când se naşte, este tămăduit, practicându-se o gestică a obiectelor puse în jurul lui. Niciodată oamenii nu au ştiut că prin aceste gesturi fac artă. Toate aceste ne-au venit din alte lumi”, Grigore Leşe, la România – portret de ţară.

(w882)

Oare cum s-o fi cântat mai demult în satele româneşti? Cum erau lăutarii, ce reprezentau ei pentru comunitate? Cum s-a conservat această muzică? Răspunsul vine urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă. Exact aceasta îşi propune să facă Grigore Leşe în călătoria de redescoperire şi reevaluare a identităţii noastre şi a „lucrurilor profunde”.

La România – portret de ţară sunt invitaţi telespectatorii TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova şi cei care ne urmăresc online, pe TVR+, duminică, 11 decembrie, de la ora 15.00.

Producător: Sînziana Miloşoiu

Realizator: Grigore Leşe

 

4:00 Articolul VII (R)

*Aderarea României la Spaţiului Schengen terestru. Alegerile europarlamentare şi votul în diaspora. Măsuri menite să reducă timpul de soluţionare a dosarelor de cetăţenie.

Invitaţi: Dan Cărbunaru, director-fondator, Calea europeană şi Ciprian-Adrian Florescu, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Realizator şi Moderator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Mihaela Iamandei şi Iulia Popescu

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Anghel Saligny

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri