loader
Foto

Limba română, vorbită la 6000 de kilometri de Chişinău

Miercuri, 12 octombrie, jurnalistul Vasile Munteanu a stat de vorbă cu istoricii care, în această toamnă, au ajuns în îndepărtata regiune rusă Irkutsk, unde s-au întâlnit cu micile comunităţi de basarabeni de acolo. De la ora 21:00, la TVR MOLDOVA.

 

Vasile Munteanu
Punctul pe AZi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În luna septembrie, un grup de istorici, jurnaliști, regizori și studenți din Republica Moldova a efectuat o expediție a memoriei în regiunea Irkutsk, din Rusia. În căutarea memoriei pierdute, pe urmele basarabenilor deportați în această zonă îndepărtată a Rusiei, cercetătorii au descoperit, la o distanță de peste șase mii de km, locuri pline de încărcătură emoțională și istorică, dar, cel mai important, oameni care mai vorbesc limba română.

Nu se cunoaște o cifră precisă a victimelor deportărilor, însă estimările se ridică la câteva sute de mii de persoane (în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953). Această opresiune de tip sovietic a fost organizată în trei mari valuri, însă au avut loc şi alte acţiuni de strămutare între acestea.

Pe parcursul investigaţiilor realizate de acest grup de istorici, s-a constatat că există 3 generaţii de moldoveni-români aflaţi în regiunea Irkutsk.  „Prima generaţie o fac cei deportaţi în 49, pe care i-am găsit încă în satele din regiunea Irkutsk. Vă imaginaţi intrând în aceste sate, mi s-au deschis porţi în care am fost salutaţi în limba română şi am fost într-adevăr emoţionaţi să vedem că mai există oameni care au fost chiar deportaţi în aceste sate şi oameni care descind din cei care au fost deportaţi”, a declarat istoricul Octavian Țîcu în mass media centrală.

Emisiunea Punctul pe AZi din această seară este dedicată acestei expediții, iar jurnalistul Vasile Munteanu va discuta cu istoricii Octavian Țîcu, Viorica Olaru-Cemârtan și Alexandru Ghețan, masterand la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova.

 

10:00 Ferma

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:50 Smart Diaspora

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri