loader
Foto

Galerie foto

Limba noastră cea română

Joi 8 martie, de la 9 seara,  pe TVR Internaţional,  participi la un eveniment jurnalistic de importanţă naţională…  Strigatul disperat al celor care îşi pierd şcolile cu predare în limba română!

 

Pentru prima oară, o emisiune în limba română produsă la Cernauţi se vede la TVR Internaţional !

(w882)



LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ, un documentar al suferinţei şi al luptei pentru drepturile fraţilor nostri din Ucraina!

(w882)

Potrivit realizatorilor documentarului, „Limba noastră cea română… este un documentar care arată care sunt efectele articolului lingvistic nr. 7 al Legii Educației asupra românilor din Ucraina. Filmul reflectă formele de luptă ale românilor din Ucraina în vederea menținerii identității lingvistică și școlii românești, precum și opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori), ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina”.

(w882)

În Ucraina trăiesc peste 450.000 de români, în trei regiuni importante (Transcarpatia, Cernauţi şi Odesa). În fiecare din acestea există şcoli cu predare în limba română.

De exemplu, anul acesta chiar în Maramureşul istoric din dreapta Tisei (Regiunea Transcarpatia) se aniversează 240 de ani de învăţământ neîntrerupt în limba română.

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri