loader
Foto

Galerie foto

Iuniana Daniela Popescu: IA imi aduce aminte de iarba verde de acasă

Câştigătoarea locului III la concursul “Promovează Român(IA) oriunde te-ai afla!” are 39 de ani, e mama a doi copii şi lucrează într-o asociaţie interculturală în Italia.

 

Olteancă din Cezieni, judeţul Olt, Iuniana a îmbrăcat prima dată o IE în copilărie, la vârsta de 5 ani, chiar de Ziua Sărbătorii Iilor, o tradiţie care se păstrează în satul românesc.

Îşi aminteşte perfect emoţia primei II din viaţa ei: “Bunica s-a apropiat de mine şi mi-a spus că mi-a făcut o surpriză. Ţinea în mână o cămaşă viu colorată pe care mi-a dat-o şi mi-a spus că a cusut-o în câteva săptămâni”.

La 34 de ani distanţă de prima întâlnire de suflet cu IA românească, Iuniana spune că preferă cămăşile cusute manual, cele care exprimă originalitatea creatorului. “Culorile vii îmi aduc aminte de câmpul de grâu, macii din el, de cerul senin şi iarba verde… de acasă”, mărturiseşte românca.

În Italia, care este acum casa ei, Iuniana promovează tradiţiile şi cultura româneşti, alături de portul popular şi datinile seculare. Nu are cum să treacă neobservată pe stradă dacă îmbracă IA. Odată, de exemplu, pe când se afla în Firenze la plimbare cu familia, o doamnă dintr-un grup de turişti a remarcat cămaşa românească pe care o purta şi i-a propus să facă schimb de bluze.

(w500) Iuniana Da

Pe lângă pasiunea pentru II, românca iubeşte să danseze şi să citească şi, mai ales, să îi ajute pe ceilalţi. Îşi trăieşte cu pasiune rolul de soţie şi mamă şi spune că s-a înscris la concursul TVR Internaţional datorită amintirii pe care o poartă primei II îmbrăcate la 5 ani.

Iată fotografia şi povestea cu care Iuniana Daniela Popescu a câştigat o IE la concursul “Promovează Român(IA) oriunde te-ai afla!”, derulat de TVR Internaţional, împreună cu IIANA între 6-24 iunie.

(w500) Iuniana Da

De ce îmi place IA? Pentru că înseamnă RomânIA. A fost, este şi va rămâne paşaportul nostru cultural. Este unică, aşa cum devenim noi unici, atunci când o purtăm, în toate colţurile lumii. Când îmbrăcăm IA, îmbrăcăm tradiţia şi cultura românească. Îmbrăcăm istoria Reginei Maria. Tradiţia neamului nostru. O port şi o arăt cu mândrie aici, unde sunt. Povestesc cu drag istoria ei în toate instituţiile de învăţământ, unde îmi desfăşor activitatea (Italia). Arăt că România este şi altfel. Vă mulţumesc pentru iniţiativă şi pentru şansa pe care ne-aţi dat-o, de a ne ”exprima” vizibil. P.S.  La origini sunt olteancă şi aşa voi rămâne!

  • TVR Internaţional prezintă pe site-ul tvri.tvr.ro cele trei câştigătoare ale concursului “Promovează Român(IA) oriunde te-ai afla!”, cu intenţia de a vă arăta că românii frumoşi sunt printre noi și trebuie doar descoperiți.
  • Câştigătoarea locului I este Andreea Roşu, o studentă de 21 de ani. Citiţi AICI profilul ei.
  • Câştigătoarea locului II este Andreea Teodora Topor, o studentă de 24 de ani. Citiţi AICI profilul ei.

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri