Ioan Iacob – povestea „Infantelor” sau fascinaţia culorii
miercuri, 24 noiembrie 2021
Duminică, 28 noiembrie, de la ora 14:30, la „Reportajele TVR Internaţional” am făcut cunoştinţă cu artistul vizual Ioan Iacob.
Ioan Iacob reportajele TVRi
Ioan Iacob reportajele TVRi
Ioan Iacob reportajele TVRi
atelier
Ioan Iacob reportajele TVRi
infanta 5
atelier
expozitie
aurelia mocanu crtitic
detaliu
expozitie
infanta
infante
infante
infante
Marius Nicolescu
Raluca Baloiu
Sandrino Gavriloaia
Ioan Iacob reportajele TVRi
Ioan Iacob reportajele TVRi
Ioan Iacob reportajele TVRi
atelier
Ioan Iacob reportajele TVRi
infanta 5
atelier
expozitie
aurelia mocanu crtitic
detaliu
expozitie
infanta
infante
infante
infante
Marius Nicolescu
Raluca Baloiu
Sandrino Gavriloaia

Atras de tratarea unitară a culorii, de exuberanța tonurilor și de o cromatică elaborată, artistul vizual Ioan Iacob este, în esență, un caligraf al luminii și al nuanțelor.

Deși este un desenator puternic şi dăruit, cu realizări în grafica şi ilustraţia de carte, el nu se consideră grafician, ci un pictor care desenează.

(w640) Ioan Iacob

S-a născut la Biertan, în județul Sibiu, și la vârsta de 21 de ani emigrează în Germania. A studiat la Kunstakademie din Düsseldorf, fiind absolvent Meisterschuler la clasa profesorului Gothard Graubner, cel care avea să-i fie maestru în descifrarea compoziției şi culorii. Începând cu anul 1986, Iacob a avut expoziții individuale cam peste tot în oraşele Germaniei, dar și în alte țări: Olanda, Belgia, Statele Unite, Grecia, Israel. În România, după prima sa personală din 2006 de la Galeria Curtea Veche din București, au urmat expoziții în cele mai însemnate centre culturale ale ţării, de la Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Bistrița la Constanța, Tulcea, Mogoșoaia sau Ploiești. Are lucrări în muzeele de artă din cele două patrii ale sale, Germania și România, precum și în numeroase colecții private din Occident.

(w640) Ioan Iacob

Fascinația profundă şi venerația lui Ioan Iacob pentru arta vechilor maeștri, denotă o iubire profundă și devoratoare pentru pictură, un artist care deține știința, plăcerea și curajul de a ne oferi ofranda interpretărilor sale şi bucuria de a picta. Culoarea și lumina sunt, în cazul lui Ioan Iacob, mai importante decât însuși motivul pictural, subiecte preluate temerar de la Velázquez, cel mai însemnat portretist al barocului și marele maestru al pictorilor realiști, impresioniști și moderniști, de la Édouard Manet la Picasso sau Dalí.

(w640) Ioan Iacob

Ioan Iacob a demarat proiectul dedicat Infantelor lui Velázquez după ani buni de gestație și meditație artistică. El a avut, pe măsura articulării conceptului său pictural, câteva variante expoziționale, în Germania și România... În ţară, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintusl” din Ploiești a organizat în 2019 expoziția Tête-à-Tête, cuprinzând desene, pasteluri, acuarele și uleiuri înfăţişând naturi statice, personaje sau motive recurente, binecunoscute din creația sa.

(w640) atelier

Primele lucrări din fascinantul proiect al Infantelor au fost acroșate pe simezele muzeului ploieștean, iar anul acesta, la Galeriile Carol din București, Ioan Iacob și-a continuat demersul printr-o altă expoziție eveniment, Vademecuum.

(w640) infanta

Cel mai recent solo show al artistului de origine română stabilit la Düsseldorf se numeşte Infanta şi a fost găzduit de Muzeul de Artă din Constanța, o expoziţie organizată în memoria regretatei Doina Păuleanu, critic, istoric de artă şi fost manager al muzeului constănţean.

(w640) expozitie

(w640) infante

Toate cele 48 de lucrări expuse în sălile de la parterul muzeului de pe bulevardul Tomis fac parte din seria dedicată prințeselor velázquez-iene, într-un omagiu suprem adus marelui artist iberic şi pictor al Curții Regale spaniole. Ioan Iacob știe să se joace cu imaginea nu numai la nivelul decupajului, ci și al formatelor diferite în care sunt încadrate lucrările sale.

(w640) infante

Tăieturile bizare în chipurile personajelor atrag atenția asupra costumelor, de o somptuozitate exacerbată, dar conformă cu eticheta vremurilor trecute. Stârnite de subtile armonii, culorile par să foșnească din brocarturile grele, din luciul mătăsurilor diafane sau din clinchetul podoabelor opulente. Iar non-portretele lui Iacob sugerează că nu contează neapărat persoana în cauză, rangul nobiliar ori statutul regal care, oricum, aparțin astăzi istoriei.

(w640) Marius Nic

foto: Marius Nicolescu, ex-galerist

(w640) Raluca Bal

foto: Raluca Baloiu, galerist şi critic de artă

(w640) aurelia mo

foto: Aurelia Mocanu, critic şi istoric de artă

***

Difuzare: duminică, 28 noiembrie, ora 14:30

Reluări: vineri, 3 decembrie, ora 6:00; ora 22:30

Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia

(w640) Sandrino G

 • 13:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 14:00
  Info Plus
 • 14:30
  Identitate Basarabia
  Producător Violeta Gorgos Studioul teritorial Iaşi
 • 14:55
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 15:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * 160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 15:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 16:00
  5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  Ep. 102-106 Realizator Irina Ifrimache
 • 16:30
  Gări de poveste
  * Garile Olteniei Partea I Producător Rafael Udrişte
 • 17:20
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Prezenţe româneşti în Italia
  * Adrian Pînzaru-violonist, Torino Realizator Claudia Duca (redifuzare)
 • 19:30
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Daniela Movileanu-campioana Italiei la şah în 2016, Roma Realizator Anca Berlogea (redifuzare)
 • 20:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 20:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 20:55
  Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego
  Cu: Orchestra Metropolitană Bucureşti şi corul Accoustic, dirijor Daniel Jinga, Producător Codruța Prunariu
 • 23:00
  Teatru TV
  * Apostolul Bologa , după Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire! Cu: Mihai Stănescu-Apostolul Bologa, Alexandru Repan-Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu-Karg, Cristi Iacob-Klapka, Demeter Andras-Varga, Adrian Titieni-Boteanu, Ion Haiduc-Vidor, Marius Bodochi-Pretorul, Bogdan Nechifor-Cervenko, Mihai Bica-Gross, Andreea Vasile-Ilona, Meda Victor-Marta, Andrada Fuscaș-Maria Bologa, Mircea Postelnicu-Svoboda, George Constantinescu-Preotul militar, Albert Demeter-Apostol Bologa copil Director de imagine Daniel Şerbănică Editare Dragoş Smărăndescu Costume Bristena de Satmaari Scenografie decor Raluca Chelaru Muzica Matei Bucur Mihăescu Ilustraţia muzicală Mihaela Constantinescu Producător Claudia Nedelcu Duca Adaptarea si regia artistica Dominic Dembinski Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte-sfinții și eroii, nu mor niciodată, nu-i așa?-o aventură în care cei de azi ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 00:40
  Portret
  * In memoriam Valeria Gagealov Realizator Daniela Ciolan
 • 01:10
  Ora Unirii
  Redactor Nicolae CozmaProducător Diana Pascal
 • 01:15
  Vineri seară în direct
  Moderator Kyrie Mendel Producător Bogdan Stănescu
 • 02:10
  Prezenţe româneşti în Italia
  *160 de ani de diplomatie Realizator Claudia Duca
 • 02:35
  Prezenţe româneşti în Italia
  *Sora Emilia Jitaru-călugăriţă care joacă fotbal, Roma Realizator Anca Berlogea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  *Meteo (montaj TVRi)
 • 03:40
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 03:45
  Info Diaspora
  Realizator Aura Iosif
 • 03:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 04:00
  Iarna bobocilor
  Film * România, 1977 Regia Mircea Moldovan Scenariul Petre Sălcudeanu Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Carmen Galin, Sebastian Papaiani, Constantin Diplan Comedie. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii ! Fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului, ei au preferat să plece şi să se angajeze la o altă fabrică. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală… Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV, exclusiv pe site-ul tvrplus.ro
 • 05:35
  Izolaţi în România
  *Best of Producător Dite Dinesz