loader
Foto

Vocea artistului într-o lume ostilă: adaptare după Bulgakov, la TVR

"Roman teatral (Însemnările unui răposat)", de Mihail Bulgakov, dramatizare, traducere şi adaptare de Vitalie Lupaşcu, a fost propunerea noastră pentru 29 ianuarie: de la ora 20.00 pe TVR3 și de la ora 23.00 pe TVRi.

 

Mă interesează în cel mai înalt grad felul de viață al intelighenției rusești, o iubesc și socot că, chiar și slabă, este o categorie importantă a țării. Destinele ei îmi sunt apropiate, trăirile ei îmi sunt dragi. (Mihail Bulgakov)

***

Mihail Bulgakov (1891 - 1940) s-a născut la Kiev și a fost romancier, dramaturg și nuvelist. Absolvent al Facultății de Medicină din Kiev, își practică profesia pe front, în timpul Primului Război Mondial, iar apoi într-o comună de lângă Kiev, experiență pe care o va evoca în Însemnările unui tânăr medic. În 1921 se stabilește la Moscova și se dedică literaturii. Contestat de critică în timpul vieții, lui Bulgakov îi apare romanul Maestrul și Margareta la 27 de ani de la moarte.

Punctul de plecare al întâmplărilor din Roman teatral se regăsește în destinul romanului Garda albă, intitulat inițial Crucea de la miezul noptii - piesa Zilele Turbinilor este dramatizarea romanului Garda Albă și spectacolul s-a bucurat de succes.

„În Roman teatral, experiența dură a scrierii primului său roman, a destinului dramatizării lui și, implicit, a celor zece ani petrecuți în ambianța faimosului Teatru Academic de Artă din Moscova se transformă într-o satiră plină de umor, dar și de amărăciune. (Ana-Maria Brezuleanu, polirom.ro)

(w882) Roman teat

ROMAN TEATRAL (1936-1937) poate fi considerat testamentul spiritual al scriitorului. Spectacolul se centrează pe raportul dintre sistem şi personalitate, într-o societate totalitară. Atotputerniciei sistemului i se opune doar spiritul creator al artistului, reprezentat de personajul Maxudov.

Maxudov, un tânăr autor, scrie un roman care este tipărit într-o revistă fantomatică, roman transformat în piesă ce urmează a fi pusă în scenă la Teatrul Independent. Condus de un director despotic, Teatrul i se relevă scriitorului ca o lume ciudată, kafkiană, guvernată de propriile legi absurde în virtutea cărora îi sunt mutilate atât opera, cât şi visul libertăţii.

„În spectacolul meu, îmi propun să exploatez la maximum comicul absurd ca mijloc ideal de comunicare cu publicul tânăr. Scopul meu este de a face un spectacol în care şi cele mai profunde idei să fie exprimate într-o manieră accesibilă, limpede şi alertă (...). După mine, teatrul de televiziune ar trebui să se înscrie perfect în acest concept, asigurând nu doar accesul unui public larg la opere dramatice de înaltă calitate, ci şi atractivitatea şi inteligibilitatea acestor opere. Parafrazându-l pe Marquez, îmi propun un spectacol care să placă şi femeii de serviciu, şi profesorului universitar.” ( Vitalie Lupaşcu).

***

ROMAN TEATRAL

Regia artistică: Vitalie Lupaşcu

Casa de Producţie TVR, august 2013

(w882) Roman teat

În distribuţie: Marius Stănescu, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Crina Mureşan, Daniela Nane, Ioana Visalon, Mariana Dănescu, Constantin Bărbulescu, Şerban Georgevici, Armand Calotă, George Lungoci, Adrian Vâlcu, Ion Puican, Raluca Chelaru, Bogdan Ghiţulescu, Roberta Mitache, Vitalie Lupaşcu, Mihai Manolescu, Cristian Tabără, Sever  Bânzaru, Valentin Gheorghiu, Gheorghe Iordache şi Radu Captari.

Scenograf decor: arh. Georgeta Nistor

Scenografie costume: Raluca Chelaru

Regie muzicală: Gabriel Scârleţ

Muzică originală: Radu Captari

***

(w882) Roman teat

Spectacolul a fost difuzat la TVR Cultural miercuri, 25 ianuarie, de la ora 22.00.

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR.

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri