loader
Foto

Galerie foto

In memoriam Dumitru Fărcaş

TVR difuzează programe dedicate interpretului de muzică populară şi taragotistului Dumitru Fărcaş. Celebrul său taragot, însoţit de Orchestra „Mărţişorul” din Cluj au făcut din genericul  Tezaurului folcloric o melodie de neuitat.

 

Televiziunea Română regretă dispariţia celui care a fost cel mai cunoscut şi iubit taragotist al românilor - interpretul de muzică populară Dumitru Fărcaş. Deşi a trecut în nefiinţă, cântecul lui va rămâne mereu cu noi prin înregistrările păstrate în Arhiva de Aur a TVR.

Timp de peste 50 de ani, a reuşit să cucerească mii de români cu muzica sa. A urcat pe cele mai prestigioase scene şi a umplut de lacrimi de bucurie ochii a milioane de români.

Celebrul său taragot, însoţit de Orchestra „Mărţişorul” din Cluj au făcut din genericul Tezaurului folcloric o melodie de neuitat. Poate cel mai cunoscut generic al unei emisiuni de televiziune din România – cel al Tezaurului folcloric de la TVR 1 – este adânc întipărit în sufletele românilor în interpretarea fără egal, la taragot, a lui Dumitru Fărcaş. „Jocul fecioresc de pe Câmpia Mureşului”, muzica acestui generic, a fost culeasă de Dumitru Fărcaş şi apare, şi în prezent, pe genericul emisiunii difuzate de TVR 1 în fiecare duminică la prânz.

Marţi, 7 august şi vineri, 10 august a.c., TVR a programat o serie de producţii dedicate interpretului Dumitru Fărcaş.

Pe 7 august, la TVR 3, începând cu ora 19.00, telespectatorii pot urmări concertul Dumitru Fărcaş la 75 de ani, aniversare la care i-au fost alături, printre alţii, interpreţii Ioan Bocşa, Dinu Iancu Sălăjanu, Petrică Popa, Viorica Macovei, Aurel Marc. Concertul a fost înregistrat de Studioul TVR Cluj în 2013.

(w882)

credit foto: Nicu Cherciu

Iar de la ora 20.30, tot la TVR 3, realizatorul Dan Curean ne propune un film realizat tot cu ocazia aniversării de 75 de ani ai maestrului. Dumitru Fărcaş a transformat sonorităţile arhaice ale tulnicelor din Munţii Apuseni în muzică cultă. Celebrul său solo la taragot din emblematica suită din Ţara Moţilor este reinterpretat de mai multi artişti de referinţă în filmul realizatorului TVR – Solo-uri pentru Dumitru Fărcaş.

Sâmbătă, 11 august, de la ora 14.00 şi duminică, 12 august, tot de la 14.00, TVR 3 programează, într-o ediţie specială Cântec şi poveste, spectacolul aniversar în onoarea maestrului Dumitru Fărcaş la 80 de ani - "Tinereţe fără bătrâneţe". Spectacolul a avut loc în mai 2018, la Cluj-Napoca.

(w882)

credit foto: Ziua de Cluj

Vineri, 10 august, începând cu ora 22.00, TVR 1 va difuza o ediţie de colecţie a emisiunii „O dată-n viaţă” cu Iuliana Tudor, dedicată lui Dumitru Fărcaş. Emisiunea a fost realizată şi difuzată de TVR 1 în noiembrie 2016, când moroşanul Dumitru Fărcaş a fost sărbătorit în emisiunea O dată-n viaţă de la TVR 1, în seria întâlnirilor ce aniversau cei 60 de ani ai TVR. O ediţie memorabilă, pe care Iuliana Tudor ne propune să o revedem la TVR 1 şi TVR Internaţional. Dacă la TVR 1 emisiunea va fi difuzată vineri seară, la TVR Internaţional, românii o vor putea revedea sâmbătă, 11 august, de la ora 10.00 şi duminică, 12 august, de la ora 21.00.

(w882)

Şi emisiunile de actualitate ale postului TVR 1 – Perfect Imperfect, Aici, acum, Pulsul zilei vor avea momente speciale dedicate celui care a fost şi rămâne îndrăgitul taragotist Dumitru Fărcaş.

În vârstă de 80 de ani, interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj Napoca. Informaţii - pe Ştirile TVR.

 

 

 

 

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

 

#tvri