loader
Foto

În An Centenar, TVR Internaţional uneşte românii prin programe speciale

Conectat la cele mai importante evenimente ale României, postul TVR Internaţional aduce în această toamnă o grilă de programe menită să unească românii din întreaga lume sub semnul Centenarului.

 

Din octombrie, TVRi aduce programe noi dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, dar şi emisiuni cu şi despre românii din Basarabia.

În Anul Centenarului Marii Uniri, TVR Internaţional este vocea care cheamă la unitate românii de pretutindeni. Departe de ţară, conaţionalii sunt adesea ameninţaţi de stigmatul “culturii mici” sau neantizare etnică. În aceste condiţii, TVR Internaţional a conceput un program amplu menit sa-i ajute pe românii din diaspora şi nu numai, să-şi păstreze sau să-şi recupereze identitatea naţională.

(oar_w460)

Astfel, sâmbătă şi duminică la ora 19.00, sub genericul ”Documentarul TVRi”, vor putea fi urmărite două noi producţii ale TVR Internaţional dedicate Centenarului Marii Uniri: "Unirile Românilor" şi "În spatele frontului", cofinanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Proiectul “Unirile Românilor” cuprinde 6 episoade de film documentar, a câte 48 de minute fiecare, despre biografii şi evenimente de ţinut minte care au însoţit pas cu pas unirile românilor cu Ţara Mamă, iar "În spatele frontului" este o docudramă realizată în premieră de TVR. Cele şase episoade prezintă momentele cheie ale conflagraţiei mondiale, pe de-o parte, şi pe de alta, efectele ei văzute din spatele frontului. Scenariile episoadelor sunt bazate pe documente şi pe mărturii directe ale participanţilor la evenimentele din anii premergători Marii Uniri.

(oar_w460)

De asemenea, în fiecare vineri de la ora 19.00 este programată emisiunea „Români care au schimbat lumea” – o producţie TVR1, cofinanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care ne aduce aminte de oamenii valoroşi care au pus România pe harta lumii. Şi filmul românesc de la TVRi se înscrie sub semnul Centenarului, una dintre cele două producţii cinematografice programate săptămânal fiind istorică (sâmbăta de la 23.00 şi duminica de la 04.00).

Singurul post care se adresează românilor din întreaga lume cu emisie liberă, necodată, continuă emisiunile cu tradiţie la TVRi, programe interactive, producţie proprie: „Avocatul dumneavoastră” – luni, 21.30, ”Investiţi în România!” - marţi, 21.30, „Articolul VII” - miercuri, 21.30, ”Corespondent TVRi” – joi, 21.30 şi marţi – vineri 15.00 şi 04.30, ”Un doctor pentru dumneavoastră” - luni – joi, 18.30 şi 02.00. O altă producţie TVRi  este ”La un pas de România” - serie de reportaje care ne arată cum trăiesc românii din comunităţile aflate în jurul graniţelor ţării, un proiect unic pe piaţa audiovizualului autohton – sâmbătă, de la ora 14.30 şi joi, ora 21.00.

Artistul îndrăgit de românii din diaspora, Paul Surugiu - FUEGO se alătură vedetelor Televiziunii Române, într-o producție TVR2, “DRAG DE ROMÂNIA MEA!”, o gală de divertisment a celor mai importante personalități românești, o trecere frumoasă și firească printre eroii României noastre, printre modelele și exemplele care au definit succesul și au făcut ca numele lor să strălucească. Din 7 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, sunteţi invitaţi să urmăriţi  galele “DRAG DE ROMÂNIA MEA!” la TVR Internaţional.

(oar_w460) Fuego DRM

Duminică, de la aceeaşi oră, se difuzează ”Vedeta Populară”, îndrăgitul talent show de folclor al postului TVR1,  în care interpreţi care visează să devină celebri şi care cântă muzică populară au şansa să fie apreciaţi de publicul din întreaga ţară şi din străinătate.

(oar_w460)

O altă noutate a grilei de toamnă la TVR Internaţional este difuzarea în fiecare vineri seară, de la ora 21.30, a emisiunii „Învingători. Vremuri şi destine” – o producţie a TVR MOLDOVA. Acest program completează oferta zilnică a emisiunii ”MATINALII”, transmisă în direct, de la Chişinău de luni până vineri, de la ora 09.00 şi a programului săptămânal „Interviurile Telejurnalului Moldova” - vineri, de la ora 21.00 – emisiuni care aduc informaţia de peste Prut în atenţia tuturor românilor.

(oar_w460) Matinalii

Din 1 octombrie, iubitorii de drumeţii pe cărări româneşti mai puţin cunoscute, de aventură în natură şi de flora şi fauna rezervaţiilor carpatine – au la TVRi un tronson cu emisiuni dedicat lor. Astfel, de la ora 18.00, TVRi aduce „Drumuri aproape” (marţi), „Natură şi aventură” (miercuri) şi „Regatul sălbatic” (joi).

În grila de toamnă, TVR Internaţional continuă difuzarea producţiilor consacrate ale posturilor din portofoliul Televiziunii Române, cum sunt: „Viaţa Satului”, „Tezaur folcloric”- duminică, la ora 10.00, respectiv 13.00, „Universul Credinţei” - duminică, la ora 7.30 ”Mic dejun cu un campion”- sâmbătă, la ora 9.00, „Câştigă România!”- de luni până joi, la ora 00.00.

Despre Centenarul Marii Uniri în programele TVR:

Televiziunea Română marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918 printr-o serie de proiecte editoriale, difuzate pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Iași, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timișoara. În spiritul misiunii sale publice, TVR a conceput, realizat și difuzat, începând din 2017, programe, emisiuni și evenimente legate de marea sărbătoare a românilor.

Printre documentarele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri se numără seria de portrete „Români care au schimbat lumea”, docudrama „În spatele frontului”, „Memorialul durerii” – Oameni care au făcut România Mare, O generație care ne-a dat o țară, Cei care au lucrat la edificiul Unirii - și filmele din seriile de documentare despre  „Unirile românilor” și „București, capitala rezistenței românești”.

Pe lângă producțiile proprii, televiziunea publică difuzează o serie de filme documentare achiziționate de la producători din străinătate și lungmetraje istorice.

Televiziunea Română a realizat, sub semnul Centenarului, ediția aniversară a Festivalului Concurs Internațional Cerbul de Aur și al patrulea sezon al emisiunii-concurs “Câștigă România”.

O altă componentă a pachetului editorial dedicat de televiziunea publică Centenarului Marii Uniri constă din cele două campanii ample - „#eusuntRomânia” și „Generația Unirii”. Aceste producții grupează reportaje și fillere despre generația care a realizat actul istoric dar și despre tineri din ziua de astăzi, care își manifestă patriotismul construind pentru România.

Proiectele speciale realizate de studiourile teritoriale: TVR Iași – „România 100. Iașul în arcul timpului”; TVR Timișoara – „România Centenară”; TVR Craiova – campania „100 România” și  transmisiunile în direct ale unor evenimente speciale precum festivitățile dedicate Zilei Naționale, Ziua Eroilor sau Vrancea Eroica-Mărășești, completează tabloul producțiilor prin care televiziunea publică celebrează Centenarul Marii Uniri.

Proiectele au fost realizate cu resurse proprii dar și alături de parteneri precum Ministerul Culturii și Identității Naționale sau Primăria Municipiului București.

6:20 Românii şi lumea

Producător şi realizator Radu Găină

(redifuzare)

6:55 Imnul României

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri