loader
Foto

„Hagi Tudose”, în regia lui Ion Cojar

A trecut un secol de la moartea scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea. În semn de omagiu, Casa de Producţie TVR vă propune o preluare a piesei „Hagi Tudose”, de la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, în regia lui Ion Cojar.

 

„Hagi Tudose” este una dintre primele tragicomedii ale dramaturgiei românești scrise de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în anul 1912. O primă variantă a nuvelei a fost publicată în anul 1887 în revista Lupta literară.

Prima reprezentație a avut loc la 14 decembrie 1912 la Teatrul Național din București. În rolurile principale au jucat Constantin I. Nottara ca Hagi-Tudose, Ion Petrescu ca Matache Profirel, Vasile Toneanu ca Jenică Păunescu, Constantin Radovici ca Gusi, Agepsina Macri, M. Giurgea și Maria Ciucurescu.

(w882) hagi tudos

În varianta radiofonică, „Hagi Tudose” reprezintă cea mai veche înregistrare pe bandă magnetică a Fonotecii de Aur, realizată de către Teatrul Național Radiofonic. Înregistrarea a avut loc în anul 1951, în regia lui Ion Șahighian, cu Nicolae Bălțățeanu în rolul titular.

Noi vă propunem o montare a Teatrului Național București, semnată Ion Cojar, în decorurile regretatului Constantin Piliuță, cu memorabila interpretare a lui Constantin Rauţchi, care şi prin acest rol, s-a dovedit la înălţimea înaintaşului şi profesorului său, maestrul Nicolae Băltăţeanu care a interpretat în chip strălucit acelaşi personaj.

(w882) hagi tudos

Interpretează Constantin Rauţchi, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu,

Tania Filip, Nicoale Grigore Bălănescu, Mihai Niculescu, Raducu Itcus.

Redactor: Ioana Prodan; Decor: Constantin Piliuță; Regia TV: Silviu Jicman; Adaptarea pentru TV și regia artistică: Ion Cojar

***

Barbu Ştefănescu Delavrancea (n. 11 aprilie 1858, București, d. 29 aprilie 1918, Iași)

(w882) barbu dela

Scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei, începe să publice versuri în ziarul România liberă. În 1878, publică primul său volum, placheta de poezii „Poiana lungă”. Scriitorul şi-a semnat operele cu varianta definitivă Barbu Delavrancea (ortografiată la început „de la Vrancea”, după acel ținut de mare originalitate etno-culturală, de care scriitorul se simțea foarte legat sufletește). În perioada 1880 - 1882, Barbu Ștefănescu publică în România liberă foiletoanele intitutale “Zig-Zag”, semnând cu pseudonimul Argus. După un scurt popas la Paris (1882 - 1884), pentru a-şi desăvârşi studiile juridice, Delavrancea publică în anul 1885 volumul de nuvele Sultănica. Consacrarea vine odată cu publicarea celebrei trilogii „Apus de soare”, „Viforul” şi „Luceafărul”, fiind consideratră cea mai importantă operă dramaturgică a sa.

***

Program de difuzare:

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 5 mai, ora 12:00

TVR Internațional: sâmbătă, 5 mai, ora 16:00

TVR 3: duminică, 6 mai, ora 20:00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR şi online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri