loader
Foto

#Generații TVR 65: Povești cu cântec din diaspora

Doru Ionescu v-a invitat să aflați noi  „Povești cu cântec din diaspora”, la TVR Internațional,  între 27-31 decembrie, de la ora 15:00.

 

POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA

Luni, 27 decembrie

CORNEL SORIAN (Londra, Marea Britanie)

Compozitorul a erupt în topurile româneşti cu grupul pop-dance Stigma, devenind unul dintre pionii scenei de profil. Până în 2007, când a repornit de la zero în capitala mondială a muzicii.

(w882)

Astăzi este producător al aspiranţilor britanici la glorie, într-un studiou de înregistrări din Soho. La ora filmării, fusese admis la o importantă universitate specializată în producţie audio film; între timp, a absolvit-o şi a lansat un disc clasat luni de zile pe primele locuri pe site-ul Amazon.

CARMEN CORCOZ (Toronto, Canada)

Frumoasa româncă, de loc din Transilvania,  a intrat în lumea artistică la 13 ani, scriind poezii. În 2013, când a fost filmată pentru TVR Internaţional, înregistra un al doilea disc R&B, după un prim album cu o destinaţie caritabilă.

(w882)

Fosta Miss a diasporei române din Montreal devenise o vedetă care apărea pe copertele revistelor de modă dar, mai mult decât orice, îşi dorea să cânte în orice împrejurare, nu în ultimul rând pentru comunitatea românească.

 

Marți, 28 decembrie

DIETRICH KRAUSER (Augsburg, Germania)

(w882)

Cunoscut de fani cu numele mic Dixie, ca basist şi solist vocal de patru decenii în grupuri rock importante (cele mai cunoscute – Pro Musica şi Florian din Transilvania), muzicianul timişorean trăieşte în Germania din ultimii ani ’80.

(w882)

A cântat acolo atât cu vechii colegi din ţară, cât şi cu Phoenix ori muzicieni germani. Însă tot timpul a revenit pe scenele noastre. În actualul oraş de reşedinţă nu mai are parte de instrumentişti, aşa că – în paralel cu orele de predat muzică – migăleşte la discuri solo, deocamdată de sertar.

(w882)

O emisiune filmată în avanpremiera revenirii în forţă a grupului care i-a dat nume „pentru muzică”, un portret neaşteptat de complex pentru un basist... rock!

 

Miercuri, 29 decembrie

MARIANA ȚURCANU (Stockholm, Suedia)

Solistă pop-rock-jazz româncă, originară din Basarabia, cunoscută deopotrivă pentru activitatea cu grupurile Colinda, Diamant, dar mai cu seamă Secret (cu carieră internaţională), Mariana a plecat să cânte cu formaţia Ediție Specială în Germania și Suedia.

(w882)

Nașterea celor doi copii a îndreptat-o spre alte meserii, dar a rămas aproape de muzică (membră în juriul preselecției suedeze Eurovision).

GILMAR OPRIȘAN (Toronto, Canada)

(w882)

Solist pop-rock, cu o activitate underground în zona Bacăului (prea puţin cunoscută în România), Gilmaro a renăscut muzical în Canada, unde a emigrat alături de familie. Singur sau cu grupul Nashpa Sound, este un artist întâlnit frecvent pe afișele comunității românești din zona Toronto, cu două discuri la activ, la ora filmării.

(w882)

Mai mult, ulterior a obținut un rol principal într-un musical – „Pigment a musical” – care urma să fie jucat în săli nord-americane de renume.

(w882)

 

Joi, 30 decembrie

Poveşti nemuritoare... cu cântec!

EUGEN CICEU CICERO, PETER HERBOLZHEIMER, OVIDIU BĂDILĂ

(w882)

 

(w882)

 

(w882)

Reamintirea unor mari muzicieni români de talie mondială, din păcate dispăruți prea repede, care au locuit în Germania. Ediţia este posibilă prin intervievarea prietenilor și colaboratorilor Florian Lungu, Leopold Reisenauer și Decebal Bădilă.

 

Vineri, 31 decembrie

Cântece de iarnă în jurul lumii... româneşti

Cântă Aura Urziceanu (Toronto), Dana Dragomir Burling (Stockholm), Oana Cătălina Chiţu (Berlin), Ioana German şi corul La Muse (Montreal), Elena Mândru (Helsinki) şi Traian Cosma (Melbourne).

(w882)

(w882)

(w882)

 

Realizator: Doru Ionescu

***

Difuzare:

Luni-vineri: ora 15.00, reluare ora 6.25 (ora României)

Credite foto identificate: arhive personale, Radio România, facebook

 

10:00 Ferma

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:50 Smart Diaspora

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri