loader
Foto

Galerie foto

Gala "100 pentru Centenar" - Londra

Deşi trăiesc în locuri diferite şi se integrează în diverse societăţi, românii sunt purtătorii mesajelor culturii, istoriei şi tradiţiilor noastre. Gala 100 pentru Centenar – Londra s-a transmis pe TVR Internaţional, sâmbătă 14 iulie.

 

Milioane de români sunt prezenţi pe toate continentele. Chiar și dacă rămân în țările de adopție, românii sunt parte integrantă a poporului nostru şi poartă în suflet o parte din România. Contribuţia şi expertiza românească sunt apreciate peste tot în lume, iar o parte din respectul de care România se bucură astăzi, li se datorează si celor aflați departe de patrie.

Comunitatea românească din Marea Britanie a crescut constant în ultimii ani şi se plasează pe locul al doilea după polonezi, între cetățenii străini care locuiesc în această țară.

(w882) Gala Londr

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a continuat seria demersurilor dedicate promovării comunităților românești din afara granițelor cu a patra ediţie a Galei „100 pentru Centenar” organizată la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Prin acest proiect, 10 dintre reprezentanții elitei românești din Marea Britanie, adevărate modele de conduită, promotori ai valorilor și identității românești, au primit distincții simbolice în semn de recunoaștere și apreciere a meritelor și contribuției lor la imaginea României în lume.

Evenimentul s-a desfăşurat în somptuosul sediu al Institutului Cultural Român din inima Londrei si s-a bucurat de prezenţa unor numerosi membri ai comunității românești, ai mediului de afaceri, academic, diplomatic, asociativ şi artistic.

(w882) Gala Londr

 

Premianţii Galei 100 pentru Centenar - Londra:


Sir George Iacobescu

Președinte și director executiv al grupului Canary Wharf încă din 2011, Sir George Iacobescu a transformat estul Londrei într-un district financiar recunoscut la nivel mondial. A fost distins cu titlul de Cavaler (Knight Bachelor) de Regina Marii Britanii, pentru contribuția sa în activități de caritate, în sprijinul comunității și în servicii financiare industriale. Un astfel de titlu dă dreptul la folosirea apelativului „Sir“ înaintea prenumelui.

 

Anne-Marie Martin

Anne-Marie Martin este director general al Consiliului Camerelor de Comerţ Britanice din Europa. Anne-Marie Martin este un profesionist experimentat în mediul de afaceri. Deşi se consideră cetăţean britanic, are un simţ puternic al rădăcinilor sale şi a locului în care s-a născut. Prin activităţile pe care le desfăşoară, se poate spune că Anne-Marie Martin este femeia care moderează relaţia dintre mediul de business britanic şi cel românesc.

(w882) Gala Londr

Nicolae Raţiu

Om de afaceri și filantrop, Nicolae Rațiu este administratorul a numeroase organizații de caritate din România și Marea Britanie. Prin Fundația Rațiu, Nicolae susține programe culturale și educative majore în Marea Britanie, România și SUA. Dragostea pentru România i-a fost insuflată de tatăl său, marele om politic, Ion Rațiu.

În 2015 a fost decorat cu distincția MBE de Regina Elisabeta a II-a și cu medalia regală Nihil Sine Deo, de Regele Mihai I al României.

 

Iolanda Costide

Iolanda Costide este arhitectă stabilită la Londra în anii '70. Doamna Costide conduce propriul atelier de arhitectură. în acelaşi timp e preocupată de legăturile între românii de acasă şi de cei din diaspora.

A lucrat la proiecte atât în Regatul Unit, cât şi pe plan internaţional. Britanică prin adopție, româncă prin naștere, Iolanda Costide este un model de responsabilitate, sârguință și devotement.

Este, de asemenea, membru fondator al Forumului Arhitecților și Urbaniștilor români din Marea Britanie.

 

Preotul Constantin Popescu

Preotul Constantin Popescu este preot paroh al Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Gheorghe din Londra, începând cu 2013, și preot paroh al Parohiei Sfântul Macarie cel Mare din Leeds, prima parohie românească ce are în posesie o biserică proprie. Cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif, părintele Constantin a reluat proiectul 'Romanian Orthodox Church and centre'’, în vederea construirii sau achiziționării unei biserici pentru numeroasa comunitate românească din Londra. Părintele Constantin este un preot bun, inimos si foarte apropiat de comunitate El a înființat în Londra Școala Parohială “Sfinții Brâncoveni”, având ca scop promovarea limbii, culturii și tradițiilor românești printre cei mai mici membri ai comunității românești din Londra.

(w882) Gala Londr

Alina Balaţchi

Alina Balaţchi este un profesionist dedicat și cu o experiență considerabilă în implementarea unui spectru larg de proiecte, Alina este susținător pasionat al culturii şi comunității românești. În peste 10 ani de implicare activă în mediul asociativ al comunității românești din Marea Britanie, a fost prezentă și a coordonat multiple activități inovatoare și coezive în sfera socio-culturală, orientate dinspre și către comunitatea românească.

Delia Dimitriu

Delia Dimitriu este cercetător la Centrul de Aviație, Transport și Mediu Înconjurător din cadrul Metropolitan Manchester University și este considerată unul dintre cei mai importanți experți la nivel mondial în domeniul impactului industriei aviatice asupra mediului, cu accent pe dezvoltare durabilă. Delia Dimitriu a făcut parte din grupul de experți internaționali “International Panel on Climate Change”' care a studiat schimbările climatice și care a câștigat Premiul Nobel în 2007. În prezent, lucrează cu Airbus CE.

Alexandra Dariescu

Alexandra Dariescu este prima pianistă din România care a concertat la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, si este numită 'unul dintre cei 30 de pianiști sub vârsta de 30 de ani destinată pentru o carieră spectaculoasă. Alexandra Dariescu este o inspirație prin disciplina senină cu care își gestionează performanța. BBC Music Magazine o numeste ,,o stea în devenire", Revista Forbes considerand-o un adevărat ,,ambasador al muzicii clasice". Cea mai tânără muziciană distinsă cu medalia Custodele Coroanei, Alexandra este și 'Ambasador Special al României'.

Marius Turda

Pe Marius Turda pasiunea şi perseverenţa l-au dus departe, din Maramureşul istoric la mediul academic de la Oxford. De 10 ani predă istoria la Oxford Brookes University și este directorul Centrului de Studii Umaniste și Medicale al aceleiași universități. Este director fondator al Institutului Cantemir de la University of Oxford și membru în numeroase asociații profesionale, printre care Royal Historica Society și Galton Institute.

Cristina Neagu

Cristina Neagu este curator de carte rară și manuscrise la Colegiul Christ Church de la Oxford. Organizează conferințe și expoziții, este editor al revistei aademice trimestriale publicate de bibliotecă și, de asemenea, coordonează activitățile de conservare și restaurare și răspunde de achizițiile de carte ale uneia dintre cele mai vestite biblioteci din Anglia. Cristina Neagu este specialist în literatura și arta Renașterii.

 

 

2:00 Miturile comunismului

Producători: Raluca Rogojină, Roxana Tarhon

Editor coordonar emisie Luminița Iordănescu

(redifuzare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri