loader
Foto

Gala "100 pentru centenar" - Atena

Gala „100 pentru Centenar” a ajuns în Grecia. Atena a devenit a şasea capitală în care celebrăm excelența românească în cadrul proiectului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Sâmbătă, 28 iulie, de la 19:30, urmăriţi ediţia pe TVR Internaţional.

 

La intersecţia dintre Europa, Asia de Vest şi Africa stă semeaţă Grecia. Sălaşul mitic al zeilor antici, este locul de naştere al democraţiei ca formă de guvernare, al filosofiei, literaturii, ştiinţelor exacte, dramaturgiei, Jocurilor Olimpice. În mii de ani, realizările culturale şi tehnologice ale acestui stat au influenţat întreaga lume.

„Gala „100 pentru Centenar” a ajuns în Grecia! Astfel Atena a devenit a VI-a Capitală în care celebrăm excelența românească în cadrul proiectului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, prin care 10 conaţionali de succes, adevărate modele de conduită şi implicare în păstrarea şi promovarea identităţii româneşti, din 10 ţări cu comunităţi semnificative de români, primesc distincţii din partea Guvernului României.

Laureaţii Galei de la Atena sunt 10 dintre cei peste 55.000 de români cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Elenă. Domeniile în care s-au remarcat sunt diverse - artă interpretativă, literatură, activitate socială şi educaţională, antreprenoriat, voluntariat. Cheia succesului este, în toate cazurile, colectivitatea pe care o reprezintă şi o luminează, spiritualitatea şi tradiţiile pe care le promovează cu cinste în comunităţile în care trăiesc.

(w882)

 

CELLIA COSTEA – soprană, solista Operei Naţionale din Atena:

CELLIA COSTEA este un artist român cu o carieră de succes recunoscută internaţional, una dintre cele mai apreciate voci în lumea lirică. S-a născut într-o familie de muzicieni, a studiat vioara şi canto la Piatra Neamţ, este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti şi câştigătoarea a 11 concursuri internaţionale de profil. A debutat pe scena Operei Naţionale din Capitală în rolul Desdemonei din Otello de Verdi, cariera internaţională având ca punct de plecare rolul Contesei din Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, la Klagenfurt.

De la Covent Garden din Londra, Opera de stat din Viena, Teatrul Liceu din Barcelona, Deutsche Oper Berlin, Capitole de Toulouse, Teatrul Naţional din Praga, Opera din Cairo, la cele mai importante instituţii culturale din Italia, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, China şi Chile, se remarcă în roluri precum: Arminda din La finta giardiniera, Donna Elvira din Don Giovanni, Liu din Turandot, Tosca, Madama Butterfly. Din 2012 este solista Operei Naţionale din Atena, an în care primeşte din partea Uniunii Criticilor de Teatru şi Muzică din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.

 

prof. FLORIN MARINESCU – istoric, cercetător:

Născut într-o familie mixtă, dintr-un tată oltean şi o mamă grecoaică, istoricul FLORIN MARINESCU este considerat de specialişti ca fiind cel mai bun cunoscător al arhivelor româneşti de la Sfântul Munte Athos. A lucrat la Biblioteca Academiei Române până în anul 1978, când s-a stabilit în Grecia. Din 1985 desfăşoară un program de cercetare a documentelor româneşti care au legătură cu noul elenism, la Institutul de Studii Neogreceşti din Atena.

Prin grija sa, numeroase documente au văzut lumina tiparului în volume, colecţii de studii sau articole, iar altele sunt pregătite spre publicare. Timp de 30 de ani a fost cercetător la Centrul de cercetări neo-greceşti din cadrul Fundaţiei Naţionale de Cercetări din Atena. În paralel, a fost profesor de limba română la filiala greacă a Comisiei Elene de Studii din Sud-Estul European.

 

prof. CIPRIAN LUCREŢIUS SUCIU – profesor de limba română:

Un pasionat de limba română, de cultura şi tradiţiile ţinuturilor natale, CIPRIAN LUCREŢIUS SUCIU se stabileşte în Grecia în urmă cu peste 20 de ani. Aici predă limba şi literatura română în cadrul Departamentului de Studii Balcanice, Slave și Orientale al Universităţii din Salonic, a fost lector al Departamentului de Limbă, Filologie şi Cultură a Ţărilor de la Pontul Euxin, din cadrul Universităţii Democrit, Komotini şi al Departamentului de Studii Balcanice din cadrul Universităţii din Florina.

De-a lungul anilor a publicat o serie de lucrări dintre care amintim: Gramatica limbii române, Trasee şi centre comerciale şi culturale ale grecilor în România, Pe urmele scriitorilor români în Grecia. De asemenea, are o bogată activitate ca traducător. O istorie a românilor, Legendele sau basmele românilor se regăsesc şi în limba greacă.

 

dr. MARIA MIS – medic specialist Departamentul de Anesteziologie, Spitalul Universitar Evangelismos, Atena:

MARIA MIS este medic. S-a născut în România, din părinți cu origini grecești. Influențată de dragostea pentru om și natură a strămoșilor, a început devreme drumul în domeniul medicinei, urmând inițial Liceul Sanitar în orașul de origine, Pitești, apoi medicina la Universitatea din Craiova, unde a absolvit cu media zece.

În perioada 1994-1996, a participat la un proiect comun de cooperare greco-română, ca membru al echipei de cercetare privind „Depistarea virusului gripal pe teritoriul Greciei, cu noi tehnici de biologie moleculară“. Proiectul a fost realizat pentru Ministerul Industriei, Cercetării și Tehnologiei, iar responsabil a fost Institutul grec Pasteur.

 

LILIANA SARAFIDOU – antreprenor:

În urmă cu 45 de ani, LILIANA SARAFIDOU părăsea Galaţiul şi se stabilea în Grecia, unde începea o viață nouă, de la zero. Pe meleaguri elene a reuşit să-şi construiască o afacere de succes împreună cu fiul său, prin care au putut să îi ajute pe alții, dar care, în același timp, le-a adus numeroase satisfacții în plan profesional și uman. Cei 25 de ani de activitate, de fapt de muncă și dăruire pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate, se pot rezuma astfel:

Datorită faptului că afacerea se desfășoară atât în Grecia, cât și în România, acest lucru le-a alinat un pic dorul de țară, iar în ultimii ani le-a oferit posibilitatea să călătorească foarte mult acasă.

 

MIHAI DOHOTAR – antreprenor:

Născut în județul Suceava, MIHAI DOHOTAR este antreprenor şi locuiește în Grecia de peste 22 de ani. Prima firmă o deschide în 2016. În prezent, administrează împreună cu familia trei societăţi cu activități în zona de servicii de curățenie, producția și vânzarea produselor de patiserie - cofetărie românești și grecești, servicii de catering și organizare de evenimente. Angajații sunt în proporție de 80 % români.

Este membru fondator și vicepreședinte al Asociației socio-culturale româno-elene ,,(Re)Descoperă România“ din Atena. Aici activează ansamblul folcloric ,,Florile dorului“, un cenaclu literar, o echipă de fotbal, o școală de week-end pentru copii și, de curând, ,,Clubul oamenilor de afaceri româno-elen din Grecia”. De trei ani este ambasador şi membru al echipei RePatriot din cadrul Romanian Business Leaders, împreună cu care organizează conferințe în străinătate și în țară, prin care încurajează repatrierea românilor prin antreprenoriat.

 

ANA MARIA CUCIUREANU – fondator Asociaţia Femeilor Românce din Grecia:

ANA MARIA CUCIUREANU s-a stabilit în Grecia în urmă cu 13 ani. Este unul dintre conaţionalii care au plecat din România fără a-i reproşa ceva acesteia din punct de vedere economic, ba chiar simţind remuşcarea unei datorii neplătite faţă de ţară. A ales să îşi achite această datorie fără termen, prin muncă voluntară şi, cu sprijin din partea familiei, a înfiinţat alături de alţi români o asociaţie.

În cei cinci ani de existenţă, Asociaţia Femeilor Românce din Grecia a reuşit să pună bazele şi să dezvolte relaţii de colaborare în domeniile cultural şi educaţional cu Instituţii de prim rang din România, Grecia, dar şi din alte state, iar în contextul Centenarului şi al Anului European al Patrimoniului Cultural eforturile s-au multiplicat, cu rezultate remarcabile în educaţia copiilor.

 

(w882)

 

DANIELA POPESCU – preşedinte - fondator Asociaţia Interculturală Româno-Elenă „Dacia”:

Cu o carieră didactică începută în România, DANIELA POPESCU alege să continue pe meleaguri elene. Din 2010 activitatea pe care o desfăşoară se concentrează în primul rând pe predarea cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească copiilor din comunitatea din Atena, dar şi tinerilor greci care vor să urmeze o Facultate în România.

În cadrul Asociaţiei Interculturale Româno - Elene „Dacia” pe care o conduce, încearcă împreună cu elevii, ca prin activităţile organizate, participările la spectacole, promovarea tradiţiilor şi culturii, să ducă mai departe spiritul viu al unităţii şi identității românești departe de casă. Iubește ceea ce face şi promovează România cu drag, oriunde s-ar afla.

 

MANUELA MARINESCU:

MANUELA MARINESCU este președinte - fondator al Asociației Culturale Româno - Elene «Armonia», fondată în primăvara anului 2006 cu scopul de a dezvolta și diversifica principiul democrației prin proiecte educaționale și culturale atât în Republica Elenă, cât și în alte țări membre ale Uniunii Europene. Este directorul Centrului Cultural și Educativ Românesc din Atena. Prin activitatea sa încurajează investițiile firmelor românești în Grecia și ale firmelor grecești în România, sprijinind relațiile economice bilaterale dintre cele două state. Este proprietara revistei lunare Magazin Românesc, o publicație destinată Diasporei Române și a fondat Librăria de Carte Românească «Mihai Eminescu» din Atena, unde promovează literatura românească. În 2004, cu ocazia Jocurilor Olimpice, a înființat Ansamblul de Dansuri Folclorice «Armonia».

 

MONICA SĂVULESCU VOUDOURI:

Absolventă a Facultăţii de Filosofie din București MONICA SĂVULESCU VOUDOURI, pleacă din România în 1985. Trăiește în Olanda și Grecia. Înainte de emigrare, publică 5 volume de proză și eseu. Până în 1985, lucrează în teatru. Peste hotare se reprofilează, devenind specialist în Sociologia Emigrației, senior researcher în diferite instituții internaționale de cercetare afiliate universităților olandeze. Scrie roman, proză, eseu, poezie, dramaturgie, studii de sociologie. În România a fost în ultimii ani titular de rubrică la revista Cultura. A obținut câteva premii literare în Olanda și România. Opera sa este tradusă în greacă, spaniolă, engleză, franceză, turcă, italiană. Este președintă a Societății Culturale Balkania Contemporană și regizor al Studioului de Teatru Profesionist al Diasporei, Atena.

(w882)

Gala 100 pentru Centenar de la Atena a fost un bun prilej de întâlnire a membrilor mediului asociativ românesc din Grecia cu autorităţile statului roman. La eveniment s-a discutat despre rolul important al acestora în Diaspora prin legătura directă pe care o au cu cetățenii români care trăiesc acolo, dar şi care sunt posibilitățile de finanțare și proiectele proprii ale Ministerului pentru Românii de Pretutundeni. Un alt moment în cadrul programului a fost depunerea unei coroane de flori la bustul lui Nicolae Titulescu din Parcul Rizari din Atena.

 

O emisiune de RALUCA AMZĂR

Imagine DAN GHEORGHE

Montaj MIHAELA CHIPER

4:00 Articolul VII (R)

*Aderarea României la Spaţiului Schengen terestru. Alegerile europarlamentare şi votul în diaspora. Măsuri menite să reducă timpul de soluţionare a dosarelor de cetăţenie.

Invitaţi: Dan Cărbunaru, director-fondator, Calea europeană şi Ciprian-Adrian Florescu, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Realizator şi Moderator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Mihaela Iamandei şi Iulia Popescu

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Anghel Saligny

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri