loader
Foto

Gala "100 pentru Centenar"- Paris

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a premiat cu distincții simbolice 10 români cu activități deosebite, promotori ai valorilor și identității românești, în cadrul proiectului Gala „100 pentru Centenar”, la Paris.

 

Ediţia se transmite pe TVR Internaţional, sâmbătă, 21 iulie, de la ora 19:30.

Orașul luminilor, Capitală europeană cu o neîndoielnică influență culturală asupra României Moderne, Parisul se dovedește în continuare a fi un creuzet al creativității culturale și științifice în care românii își găsesc locul și sunt apreciați la justa lor valoare. Parisul a fost a 5-a capitală “100 pentru Centenar”, al cincilea punct nodal din parcursul de promovare prin excelență a comunităților românești din afara granițelor.

Evenimentul s-a bucurat de prezența secretarului de stat din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, doamna Lilla Debelka, a Ambasadorului României la Paris, domnul Luca Niculescu, a Ambasadorului Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, alături de reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului asociativ românesc din Franța și ai mass-media de limba română.

Gala “100 pentru Centenar” își propune promovarea patrimoniul cultural românesc și recunoașterea meritelor și a valorii adăugate aduse de conaționalii noștri în țările unde au ales să se stabilească, să lucreze, să studieze. Sunt premiate câte zece personalități din 10 comunități de români care trăiesc în afara granițelor. Gala “100 pentru Centenar” a avut deja loc la Bruxelles, Lisabona, Roma și Londra.

De această dată veți cunoaște cei zece români care au fost omagiați la Paris:

 

Laurențiu AZIMIOARĂ

Istoria teatrului românesc îi datorează enorm: ca regizor, Laurenţiu Azimioară a creat spectacole cu Amza Pellea, Octavian Cotescu, Gheorghe Cozorici, Leopoldina Bălănuţă, Olga Tudorache; ca profesor universitar a șlefuit talentul altor stele ale scenei românești.

A realizat numeroase spectacole la teatre din București și din țară, precum și zeci de spectacole-emisiuni la Televiziunea Română.

Stabilit la Paris în 1981, a creat mai multe Școli de teatru și spectacole, iar din 1996 este la Teatrul care îi poartă numele „Théâtre de l'Orme-Azimioara”.

 

Grigore BĂRGĂUANU

Lector la Universitatea de Muzică din București, este profesor de pian și solfegiu la Școala Legiunii de Onoare din Saint-Germain-en-Laye și biograf al lui Dinu Lipatti. Pentru monografia consacrată marelui pianist pe care a scris-o în colaborare cu profesorul Dragoș Tănăsescu, a primit în 1991 Premiul Uniunii Compozitorilor din România.

A fost decorat în 2002 cu Ordinul Palmelor Academice în grad de Cavaler pentru activitatea pedagogică desfășurată în Franța. Este membru al Societății Oamenilor de Litere din Paris și continuă cercetările asupra vieții și operei lui Dinu Lipatti, despre care susține emisiuni și conferințe în țară, în Franța și în Elveția.

 

Dr. Mihaela BUSTUCHINĂ VLAICU

Dr. Mihaela BUSTUCHINĂ VLAICU este cunoscută și apreciată de generații de iubitori de folk, pop și muzică ușoară din România. Pasiunea pentru literatură și muzică o însoțește și azi, când are o carieră de 25 de ani ca medic și cercetător la Spitalul Universitar „Pitié Salpêtrière” din Paris și 2 doctorate: unul în științe medicale la București și unul în Neuroștiințe la Universitatea „Pierre și Marie Curie” din Paris. Are peste 160 de publicații în domeniul neurologiei, neurochirurgiei și neurogeneticii. Este jurnalist medical la Radio France Internationale și în 2016 a publicat primul său roman, „Să locuiești într-un cântec de pasăre”.

 

Dana GRUIA DUFAUT

Născută în România, dar crescută în Franța, a revenit în țară la începutul anilor '90, implicându-se de atunci în numeroase proiecte juridice. Și-a făcut o misiune de credință din a crea punți de legătură între România și Franța; astfel s-a implicat activ în dezvoltarea relațiilor româno-franceze, în special pe dimensiunea de afaceri.

Din 2010 este membru în Consiliul de Administrație al Camerei de Comerț Franceze în România (CCIFER) și un susținător activ al proiectului de repatriere prin antreprenoriat al Fundației Romanian Business Leaders. Din acest an, este unul din Ambasadorii onorifici ai RePatriot la Paris.

Distinsă în 2006 cu Ordinul Național al Meritului în grad de Cavaler, a fost aleasă în 2014 de reprezentanții comunității franceze din România, pentru un mandat de șase ani, în funcția de consilier consular al Franței pentru România și R. Moldova. În 2016 i-a fost conferită cea mai înaltă distincție civilă și militară a statului francez - Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler.

 

Ștefan LEMNY

Până în 1990 a fost cercetător la Institutul de istorie „A. D. Xenopol” din Iași. A publicat lucrări științifice precum „Românii în secolul al XVIII-lea. O bibliografie”, „Sensibilitate și istorie în secolul XVIII românesc”, „Pagini de istorie culturală”.

Este stabilit în Franța din 1990 și răspunde la Biblioteca Națională de colecțiile de istorie privind Europa Centrală și de Est. Este preocupat să creeze legături între istoricii români și aceste colecții, disponibile și în formă electronică (Gallica). Are două doctorate, unul în România și unul la Paris.

Este autorul primei cărți apărute în Franța despre principele savant Dimitrie Cantemir și fiul său, Antioh. Volumul a fost foarte bine primit atât de critica din Franța, cât și în România. Pentru acest volum, Academia Română i-a acordat Premiul de istorie „Nicolae Iorga”.

 

Dor de-acasă, peisaje mioritice și înălțimi de creste albastre cu parfum de brad și pâine în țest au fost evocate de maestrul naiului, Nicolae Voiculeț, Ambasador al Culturii și Turismului Românesc, propus Ambasador al Centenarului Marii Uniri a României.

 

Roxana MĂRĂCINEANU

A intrat în istoria sportivă a Franței ca prima campioană mondială la natație – în 1998, la Perth în Australia. În 2000 la Sydney câștigă argintul la proba olimpică de 200 de metri spate. Este devansată de o tânără din România, Diana Mocanu.

Urcă de 4 ori podiumul campionatelor europene, obținând o medalie de aur la Istambul, în 1999. S-a retras din sport în 2004, dar se implică în educația și formarea copiilor și adulților prin sport și activități recreative.

Anul acesta, în premieră, datorită parteneriatului cu Startech România, programul stagiilor va include și un curs de robotică în cadrul căruia copiii vor învăța să creeze, cu ajutorul unei imprimante 3D, un vapor teleghidat !

 

Dr. Florin PĂUN

Este director de inovație în domeniul aerospațial în Franța. Este unul din cei doar 5 experți francezi și doar 2 experți români din Juriul-Pilot al Consiliului European de Inovație.

Teoretician internațional al evoluțiilor modelelor și instrumentelor de accelerare a inovației, încurajează înțelegerea comportamentelor actorilor inovației creând veritabile legături între „lumea celor care practica inovația” și „lumea științifică”. Articolele sale științifice recunoscute la nivel internațional au pus în lumină noile modele de inovație, în special în Franța.

Antreprenor și Business Ange, este și președintele start-up-ului XVALUATOR. A scris articole și cărți despre strategiile de inovație și face parte din mai multe rețele de cercetare si inovație.

 

Alina PAVALACHE

Este solistă la pian și acompaniatoare. Printre partenerii săi de scenă se numără nume celebre precum: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Jean-Philippe Lafont, Jacques Des Longchamps.

Este profesoară la Conservatorul rus din Paris „Serghei Rahmaninov” și la Conservatorul „Marietta Alboni”; studenții săi câștigă, an de an, numeroase premii la Concursurile naționale. Din 2006, organizează evenimente precum Întâlnirile Muzicale de la Magnoac, avându-l ca președinte de onoare pe actorul Francis Perrin și Întâlnirile Muzicale Internaționale „George Enescu” din Paris; acest din urmă eveniment este organizat anual în parteneriat cu ICR Paris și cu Ambasada.

 

Maria Raluca SMARANDA

După studii de filosofie și istoria artei la București, a ajuns la Paris cu o bursă a Guvernului francez pentru a studia managementul proiectelor culturale. Aici a pus bazele aplicației CelebRO - o istorie de buzunar a Românilor din Paris, alături de Romanian IT. Aplicația bilingvă poate fi descărcată gratuit pe telefoanele android, urmând ca și versiunea pentru iOS să fie disponibilă în curând.

După această primă inițiativă reușită, se specializează acum în proiecte IT și vrea să continue să lucreze în domenii aflate la intersecția dintre tehnologie și cultură.

 

Vasile TOMOIAGĂ

Este născut în Vișeu de Sus și în 1990, când a plecat din România, palmaresul său individual depășea palmaresul național al Franței: campion mondial și vicecampion olimpic, cu 12 participări la Campionatul Mondial și 3 prezențe la Jocurile Olimpice; este de 34 de ori campion național al României și de 4 ori campion național al Franței. În 2006, alături de 5 sportivi francezi, a traversat Mediterana la vâsle, de la Marsilia la Ajaccio, într-un timp record de 57 de ore.

Pe lângă cariera sportivă, este director de dezvoltare și relații internaționale la Centrul European de Profesii Culinare și coordonează, cu succes, implementarea sistemului de învățământ prin alternanță în mai multe țări, inclusiv în România.

Își găsește timp și pentru activitatea asociativă, fiind fondator și președinte al Clubului Antreprenorilor Români din Franța – Clubul EntRO și susținător al filialei Franța a Ligii Studenților Români din Străinătate; și nu în ultimul rând, este co-inițiator al cooperării dintre orașul său natal și Croissy-sur-Seine. Din această calitate, a susținut numeroase proiecte de promovare a României, în special prin Maramureșul Istoric și a legăturilor româno-franceze.

***

Ediţia se difuzează în reluare pe TVR Internaţional pe 22 iulie, de la ora 5:40 şi pe 23 iulie, de la ora 0:40.

 

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)

3:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri