loader
Foto

Filmele săptămânii 28 aprilie-4 mai la TVR Internațional

Nu ratați în săptămâna 28 aprilie-4 mai spumoasa comedie "Primăvara bobocilor", fantasy-ul "Dumbrava minunată" și drama "Ciprian Porumbescu", la TVR Internațional.

 

Filmul românesc la TVRi

Iată ce filme puteți urmări săptămâna aceasta la TVR Internațional:

  • Joi 1 mai, ora 22:00 (7.00 ora Australiei; ora Americii: 15.00 Coasta de Est, 12.00 Coasta de Vest)

PRIMĂVARA BOBOCILOR , 1987

Regia: Mircea Moldovan
Cu: Horaţiu Mălăele, Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu

Comedie. Ionuţ, student în ultimul an la Agronomie, se întoarce în satul natal unde vrea să facă practică şi să aplice cunoştinţele acumulate. Aici, însă, intră în conflict cu mama sa, Varvara, care are propriile concepţii în privinţa practicării agriculturii, iar înfruntarea lor va declanşa tot felul de situaţii comice.

Semn de avertizare: AP

 

  • Vineri 2 mai, ora 12:00 (21.00 ora Australiei; ora Americii: 5.00 Coasta de Est, 2.00  Coasta de Vest)

DUMBRAVA MINUNATĂ, 1980

Regia: Gheorghe Naghi
Cu: Diana Muscă, Ernest Maftei, Draga Olteanu

Fantastic, ecranizarea nuvelei omonime a lui Mihail Sadoveanu. Povestea fetiţei orfane, care fuge din casa mamei vitrege, pentru a se întoarce la bunici. Însoţită de singurul ei prieten, căţelul Patrocle, Lizuca pleacă pe jos către căsuţa din dumbravă. Surprinsă în pădure de lăsarea nopţii, copila se adăposteşte într-o scorbură, unde adoarme şi visează că dumbrava s-a transformat într-o lume de basm.

AG

Premii:

-     Festivalul de la Gijon Spania, 1981 - Diploma de onoare;

-     Festivalul Internaţional al Filmului de la Moscova, 1981 - Premiul pentru cel mai bun basm cinematografic;

-     Festivalul Filmului de la Quito (Ecuador), 1985 - Premiul I

  • Sâmbătă 3 mai, ora 22:00 (7.00 ora Australiei; ora Americii: 15.00 Coasta de Est, 12.00 Coasta de Vest)

CIPRIAN PORUMBESCU, 1972 – partea I

Regia: Gheorghe Vitanidis
Cu: Vlad Rădescu, Tamara Creţulescu, Clody Bertola, Toma Caragiu

Dramă. Evocare a vieţii compozitorului Ciprian Porumbescu (1853-1883).

În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, la festivități, alături de Mihai Eminescu,  Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, participă și fiul preotului ortodox Ilarie din Stupca, tânărul Ciprian Porumbescu, care uimeşte asistența cu virtuozitatea sa de violonist. Ca preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Români „Arboroasa”, Ciprian e urmărit mereu de autorităţile austriece, iar activitatea sa patriotică e pedepsită cu mai multe luni de închisoare. Ciprian petrece sărbătorile iernii 1877-1878 într-o celulă îngheţată, unde se îmbolnăveşte de tuberculoză.

Semn de avertizare: AP

 

  • Duminică 3 mai, ora 22:00 (7.00 ora Australiei; ora Americii: 15.00 Coasta de Est, 12.00 Coasta de Vest)

CIPRIAN PORUMBESCU, 1972 – partea a II-a

Regia: Gheorghe Vitanidis
Cu: Vlad Rădescu, Tamara Creţulescu, Clody Bertola, Toma Caragiu

Dramă. Eliberat din închisoare, Ciprian se întâlnește cu iubita sa, Berta, fiica pastorului anglican Gorgon. Cei doi tineri se logodesc  simbolic, pe un câmp de margarete.

Profesorul Mikuli îi recomandă lui Ciprian să-şi desăvârşească studiile muzicale la Viena, unde audiază cursurile lui Anton Brukner. Din pricina situaţiei materiale precare, tânărul e silit să se întoarcă acasă; aici, el o cere în căsătorie pe Berta, dar pastorul Gorgon refuză să-şi dea acordul. Ciprian Porumbescu compune opereta „Crai Nou”, care se bucură de un mare succes. După premieră, el află că Berta urmează să plece definitiv în Anglia. Starea de sănătate a lui Ciprian se deteriorează tot mai mult, iar medicii îi recomandă să meargă la tratament în Italia. La puţină vreme, Ciprian Porumbescu moare şi este înmormântat la Stupca, fiind condus pe ultimul drum de o mulţime de oameni.

Semn de avertizare: AP

***

Filmele pot fi urmărite și în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 A doua Românie

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Dincolo de aurul Apusenilor

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat. Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000. Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier. Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri