loader
Foto

Revanşa

România, 1978

sâmbătă, 09 ianuarie 2021
ora 21:10

 

 

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada, Mircea Gândilă

Cu: Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu, Mircea Albulescu

*Poliţist

Filmul urmăreşte destinul principalelor personaje din pelicula Un comisar acuză, în primele zile ale anului 1941. Împuşcat şi crezut mort la finalul filmului anterior, comisarul Moldovan revine pentru a-şi lua „revanşa” faţă de Paraipan şi de colonelul Zăvoianu, vinovaţi de moartea mamei sale şi de tentativa de ucidere a sa. Lupta comisarului cu legionarii se desfăşoară pe fundalul evenimentelor tulburi din ianuarie 1941, care au culminat cu rebeliunea legionară. Moldovan reuşeşte să-l omoare pe Paraipan şi să-l aresteze pe Zăvoianu, dar - în încercarea de a-l aresta pe Horia Sima - îi este ucis unicul copil.

ACEST PROGRAM POATE FI  VIZIONAT DE  COPIII  ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

21:00 A doua Românie

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Dincolo de aurul Apusenilor

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat. Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000. Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier. Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 

#tvri