loader
Foto

Puterea şi adevărul: Partea I - Puterea

România, 1972

duminică, 10 ianuarie 2021
ora 13:10

 

 

Regia: Manole Marcus

Scenariul: Titus Popovici

Muzica: Tiberiu Olah

Cu: Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Amza Pellea, Octavian Cotescu

Dramă, film politic

Inginerul Petre Petrescu intră în conflict cu omul partidului, Pavel Stoian, fiindcă se opune cu argumente ştiinţifice construcţiei unui baraj de mari dimensiuni, care se dorea a fi realizat în numai doi ani. Înfierat într-o şedinţă de partid, este apoi luat cu maşina neagră de acasă şi aruncat în beciurile Securităţii.

Puterea şi adevărul este cel mai puternic şi mai convingător film de propagandă şi mai ales manipulare în favoarea acceptării comunismului ceauşist drept cea mai bună dintre lumile posibile. Crucişătorul Potemkin al nostru.” - Cristian Tudor Popescu, „Filmul surd în România mută”, 2011

* 1972 - ACIN - Marele Premiu şi Premiile pentru interpretare masculină  - Mircea Albulescu -  şi pentru montaj – Lucia Anton, Cristina Ionescu;

* 1972 - Veneţia - Premiul de selecţie al criticii.

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

4:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Episodul 8

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)

 

#tvri