loader
Foto

La răscrucea marilor furtuni

România, 1980

duminică, 27 februarie 2022
ora 13:10

 

 

Regia: Mircea Moldovan

Scenariul: Petre Sălcudeanu

Cu: Cornel Ciupercescu, Constantin Codrescu, Maria Ploae, Ion Besoiu

Dramă. Filmul prezintă contextul Revoluţiei de la 1848, şi acţiunea propriu-zisă a românilor de "a se uni cu ţara". Sunt ilustrate evenimente ca: Proclamaţia de la Blaj, instaurarea guvernului provizoriu, disensiunile din cadrul guvernului şi reacţiunea boierilor care solicită ajutorul turcilor. În tumultul întâmplărilor apar Nicolae Bălcescu, Avram Iancu, domnitorul Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu, Andrei Şaguna, Ion Heliade-Rădulescu şi Simion Bărnuţiu.

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP).

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

 

 

12:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

*Declaraţia din 1964

Redactor Diana Ilica

Producător Rafael Udrişte

(Reluare)

 

#tvri