loader
Foto

Explozia

România, 1972

luni, 01 mai 2023
ora 21:50

 

 

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul: Ioan Grigorescu

Cu: Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei, Florin Piersic

Dramă. Film inspirat dintr-un fapt real. Prin întâmplările şi personajele imaginate, realizatorii filmului doresc să aducă un omagiu tuturor eroilor care trăiesc printre noi.

La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor este cuprinsă de un incendiu. Membrii echipajului, în panică, se aruncă în valurile Dunării şi, la sosirea şalupei căpităniei, vasul era deja abandonat şi incendiul se extinsese. Încărcătura vasului formată din îngrăşăminte era dinamită curată; se putea declanşa o adevărată catastrofă şi totul pe o rază de 10 kilometri putea fi distrus.

„Regizorul a ştiut să confere filmului său spectaculosul necesar (şi era firesc să existe un asemenea spectaculos într-un film care descrie lupta cu o asemenea explozie). Important este că latura spectaculoasă nu este gratuită şi mai ales nu impietează asupra omenescului (...). Un film viu, dinamic, tensionat, şi datorită unei imagini ce vibrează la dramă şi reuşeşte s-o redea într-o exprimare plastică concentrată, cu momente de certă virtuozitate, cu un înalt profesionalism (...). Un film realizat cu sârg şi trudă, ce merită să fie consemnat ca una dintre producţiile româneşti contemporane, demne de interes.” - Alexandru Racoviceanu.

„90 de minute de suspens într-o luptă ce pare inegală, dar pe care oamenii vor trebui s-o câştige”. -​Ioan Grigorescu.

* 1972 - ACIN - Premiile speciale ale juriului - Mircea Drăgan, pentru scenariu – Ioan Grigorescu, interpretare masculină - Gheorghe Dinică;

* 1973 - Moscova - Diploma juriului;

* 1973 - Cartagena (Spania) - Premiul „Fero Cabo de Palos de oro”;

* 1973 - Odessa - Medalia de aur.

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

4:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

* Laboratorul de manuale in limba româna din Voivodina.

Pentru românii minoritari în Voivodina, manualele și cărțile în limba română au fost și sunt principalele instrumente de învățare și păstrare a limbii materne în forma sa literară. Conceperea și editarea manualelor în limba română sunt adevărate provocări, printre numeroase obstacole, pentru comunitatea românească, atât din Provincia Autonomă, cât și din întreaga Serbie. Vă invităm să pătrundeți în “Laboratorul de manuale al românilor din Voivodina”.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(Reluare)

 

#tvri