loader
Foto

Galerie foto

Filme-şcoală, în două difuzări eveniment la TVRi

Două filme regizate de Mircea Săucan, îndrăzneţe în epoca lor şi devenite clasice ale cinematografiei româneşti, au fost programate la acest sfârşit de săptămână la TVRi.

 

Filmul românesc la TVRi

Meandre, vineri, 20 noiembrie, ora 13:00

Dan Nuţu este considerat „rebelul” din cinematografia românească, în orice caz în cea din anii 60-70. Primii rebeli din filmul românesc apar, de altfel, chiar în filmele lui Mircea Săucan.

Personajul jucat de Dan Nuţu în „Meandre” este Gelu, fiul vitreg al unui demnitar comunist, băiatul având o viaţă în care nu-i sunt străine petrecerile şi bătăile de pe plajă.

(w235) MeandreÎn distribuţia filmului regizat de Mircea Săucan în 1967 apar Dan Nuţu, Anna Szeles, Margareta Pogonat, Ernest Maftei, Mihai Pălădescu.

După un scenariu de Horia Lovinescu, drama psihologică îi are protagonişti pe trei intelectuali aflaţi într-un moment de criză. Valori în care credeau, precum originalitatea, îndrăzneala ori libertatea de creaţie, sunt învinse de conformism.

Dan Nuţu îl interpretează şi pe Vive din „Dimineţile unui băiat cuminte” şi care simte că nu se potriveşte cu timpurile în care, ca atare, nu se integrează. Dan Nuţu a jucat în peste 20 de filme, încă de la jumătatea anilor 60.

(w235) Dan NuĹŁuÎn 1979, Dan Nuţu a plecat într-un turneu în Germania, de unde nu s-a mai întors, iar ulterior s-a stabilit în SUA. În România a revenit în 2005 şi a organizat un atelier de film documentar numit „Aristoteles” . Acum este producător de filme documentare.

100 de lei, sâmbătă, 21 noiembrie, 13:00

Realizat tot după un scenariu al lui Horia Lovinescu, filmul „100 de lei” le-a creat multe probleme celor responsabili cu cenzura în epocă, ei cerând modificări substanţiale. Negativul a fost ars imediat după lansare. Abia după 1990 s-au executat pozitivele filmului complet.

„100 de lei” a propus o cinematografie poetică şi experimentală.

În filmul regizat de Mircea Săucan în 1973, joacă Dan Nuţu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Violeta Andrei.

(w500) 100 de lei

(w235) Mircea SăCertat cu părinţii, adolescentul Petre pleacă la fratele lui mai mare, Andrei, actor. Aici se împrieteneşte cu Dora, o tânără admiratoare a fratelui său. Când Andrei îi acordă atenţie fetei, Petre se simte trădat şi pleacă şi de la acesta, refuzând şi suta de lei oferită.

Regizorul Mircea Săucan s-a născut în 1928 la Paris, unde părinţii lui făceau parte din "Comintern". Primii ani i-a petrecut în capitala Franţei şi la Praga, familia stabilindu-se în 1934 la Carei, ulterior mutându-se în apropiere de Sighişoara.

A urmat cursurile de regie la Moscova. Reîntors în ţară, a devenit, în 1952, directorul Studioului Cinematografic "Alexandru Sahia”.

Mircea Săucan a realizat cel puţin două filme fundamentale, considerate de critica de specialitate „cu mult înaintea timpului lor” - "Meandre" şi "100 de lei".

Mircea Săucan a emigrat în 1987 în Israel, unde a murit în 2003.

DE 20 DE ANI, FILMUL ROMÂNESC ESTE LA TVR INTERNAŢIONAL!

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:45 Fact or fake

*Emisiune de combatere a dezinformării

Prezentator Irina Bejenaru

Producător Mihaela Ursu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri