Două filme regizate de Mircea Săucan, îndrăzneţe în epoca lor şi devenite clasice ale cinematografiei româneşti, au fost programate la acest sfârşit de săptămână la TVRi.
Meandre, vineri, 20 noiembrie, ora 13:00
Dan Nuţu este considerat „rebelul” din cinematografia românească, în orice caz în cea din anii 60-70. Primii rebeli din filmul românesc apar, de altfel, chiar în filmele lui Mircea Săucan.
Personajul jucat de Dan Nuţu în „Meandre” este Gelu, fiul vitreg al unui demnitar comunist, băiatul având o viaţă în care nu-i sunt străine petrecerile şi bătăile de pe plajă.
În distribuţia filmului regizat de Mircea Săucan în 1967 apar Dan Nuţu, Anna Szeles, Margareta Pogonat, Ernest Maftei, Mihai Pălădescu.
După un scenariu de Horia Lovinescu, drama psihologică îi are protagonişti pe trei intelectuali aflaţi într-un moment de criză. Valori în care credeau, precum originalitatea, îndrăzneala ori libertatea de creaţie, sunt învinse de conformism.
Dan Nuţu îl interpretează şi pe Vive din „Dimineţile unui băiat cuminte” şi care simte că nu se potriveşte cu timpurile în care, ca atare, nu se integrează. Dan Nuţu a jucat în peste 20 de filme, încă de la jumătatea anilor 60.
În 1979, Dan Nuţu a plecat într-un turneu în Germania, de unde nu s-a mai întors, iar ulterior s-a stabilit în SUA. În România a revenit în 2005 şi a organizat un atelier de film documentar numit „Aristoteles” . Acum este producător de filme documentare.
100 de lei, sâmbătă, 21 noiembrie, 13:00
Realizat tot după un scenariu al lui Horia Lovinescu, filmul „100 de lei” le-a creat multe probleme celor responsabili cu cenzura în epocă, ei cerând modificări substanţiale. Negativul a fost ars imediat după lansare. Abia după 1990 s-au executat pozitivele filmului complet.
„100 de lei” a propus o cinematografie poetică şi experimentală.
În filmul regizat de Mircea Săucan în 1973, joacă Dan Nuţu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Violeta Andrei.
Certat cu părinţii, adolescentul Petre pleacă la fratele lui mai mare, Andrei, actor. Aici se împrieteneşte cu Dora, o tânără admiratoare a fratelui său. Când Andrei îi acordă atenţie fetei, Petre se simte trădat şi pleacă şi de la acesta, refuzând şi suta de lei oferită.
Regizorul Mircea Săucan s-a născut în 1928 la Paris, unde părinţii lui făceau parte din "Comintern". Primii ani i-a petrecut în capitala Franţei şi la Praga, familia stabilindu-se în 1934 la Carei, ulterior mutându-se în apropiere de Sighişoara.
A urmat cursurile de regie la Moscova. Reîntors în ţară, a devenit, în 1952, directorul Studioului Cinematografic "Alexandru Sahia”.
Mircea Săucan a realizat cel puţin două filme fundamentale, considerate de critica de specialitate „cu mult înaintea timpului lor” - "Meandre" şi "100 de lei".
Mircea Săucan a emigrat în 1987 în Israel, unde a murit în 2003.
DE 20 DE ANI, FILMUL ROMÂNESC ESTE LA TVR INTERNAŢIONAL!