loader
Foto

Filme românești, în weekend, la TVRi

TVRi vă invită să umăriți două filme în regia lui Dan Pița: “ Faleze de nisip” și “ Dreptate în lanţuri ”, sâmbătă, respectiv duminică, de la ora 23.00.

 

Filmul românesc la TVRi

Faleze de nisip” - sâmbătă, 12 octombrie, ora 23.00

Este o dramă psihologică, ecranizare a romanului „Zile de nisip” de Bujor Nedelcovici

Doctorul Cristea, un om trecut de prima tinereţe, egoist, indiferent, se află în concediu la mare. Liniştea vacanţei îi e tulburată când îi sunt furate lucrurile. Obişnuit să i se dea întotdeauna dreptate, el susţine la Miliţie că vinovat este un tânăr de pe plajă. Deşi acuzatul nu-şi recunoaşte fapta, doctorul nu admite că s-ar fi putut înşela. Tinerii, crede el, sunt întotdeauna vinovaţi.

“Scenariul este scris de Bujor Nedelcovici după romanul „Zile de nisip”, o operă literară solidă, cu caractere puternice şi conflicte psihologice acute, din care autorul a extras un scenariu foarte aproape de ceea ce mă interesează pe mine. Conflictul principal se declanşează între un om realizat din punct de vedere social, profesional şi material, un om la apogeu şi un altul, aparent un "nimeni", în fond mult mai puternic, mai rezistent psihic.” - Dan Piţa - Revista Cinema, 1982.

Ianuarie 1983. La doar câteva zile de la premieră, filmul „Faleze de nisip” este scos de pe ecrane şi copiile sunt confiscate. Nimeni nu înţelege care este motivul. După câteva luni, în august, din discursul lui Nicolae Ceauşescu de la celebra  Consfătuire de lucru de la Mangalia, „inculpaţii” află, în sfârşit, motivul „arestării” filmului. Scenaristul, Bujor Nedelcovici, şi regizorul, Dan Piţa, au „denaturat realitatea socialistă”. Cei doi sunt înfieraţi cu indignare proletară de marele conducător, iar filmul este retrimis la masa de montaj, pentru a fi curăţat de secvenţele duşmănoase. Dar, chiar şi după mutilare, filmul rămâne închis „la secret” până în 1990. Dacă n-ar fi fost decembrie 1989, „Faleze de nisip” n-ar fi ieşit niciodată din „temniţa” de la Jilava…

* 1990 - ACIN - Marele Premiu, Premiile pentru muzică – Adrian Enescu - şi montaj – Cristina Ionescu.

***

România, 1983

Regia: Dan Piţa

Scenariul: Bujor Nedelcovici, Dan Piţa

Cu: Victor Rebengiuc, Carmen Galin, Marin Moraru, Gheorghe Visu, Vasile Cosma, Valentin Uritescu

(w882)

Dreptate în lanţuri, dramă - duminică, 13 octombrie, ora 23.00

Pantelimon, un haiduc, care le-a dat mult de furcă autorităţilor, este în sfârşit capturat. În scurt timp îşi va recâştiga libertatea, dar nu e vorba de un gest de îngăduinţă din partea stăpânirii, ci de o capcană. Imediat ce haiducul evadează, potera se pregăteşte să-l execute ca fugar. Pantelimon reuşeşte să dejoace planurile urmăritorilor săi, continuând să-i ajute pe cei săraci.

* 1984 - ACIN - Premiile pentru regie – Dan Piţa - şi interpretare masculină - Ovidiu Iuliu Moldovan; Diplome de onoare - Claudiu Bleonţ şi Petre Nicolae;
* 1985 - Santarem - Premiul special al juriului şi premiul de interpretare masculină - Ovidiu Iuliu Moldovan

***

România, 1984

Regia: Dan Piţa

Scenariul: Dan Piţa, Mihai Stoian

Cu: Ovidiu Iuliu Moldovan, Claudiu Bleonţ, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern

 

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri