loader
Foto

Galerie foto

Filme de Cristian Mungiu, în weekend la TVR MOLDOVA

Două filme realizate de Cristian Mungiu, recent premiat la Cannes pentru regia "Bacalaureatului", sunt programate la TVR MOLDOVA în zilele de 23 şi 24 iulie.

 

OCCIDENT

Sâmbătă, 23 iulie, ora 22.00 şi duminică, 24 iulie, ora 02:00

(w882) Occident,

„Occident” a fost realizat de Cristian Mungiu în 2002, fiind primul său lungmetraj, după o serie de scurtmetraje şi după ce fusese regizor secund la „Trenul vieţii”, filmul din 1998 al lui Radu Mihăileanu.

Cristian Mungiu a semnat atât regia, cât şi scenariul acestui film care vorbeşte despre mirajul plecării în Vest şi al vieţii visate pe tărâm occidental, cu dorinţele şi frustrările lăsate în urmă. Comedia a avut premiera cu cinci ani înainte ca România să devină membră a Uniunii Europene.

Filmul are trei „capitole”, iar personajele ajung să străbată toate cele trei poveşti.

În distribuţie îi puteţi vedea pe Alexandru Papadopol, Dorel Vişan, Tania Popa, Coca Bloos, Valeriu Andriuţă, Anca Androne, Tora Vasilescu.

(w882) Occident,

Comedia a rulat la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. A fost recompensată în ţară cu Premiile UCIN pentru regie, scenariu, imagine (Vivi Drăgan Vasile), interpretare masculină (Alexandru Papadopol) şi interpretare feminină rol secundar (Coca Bloos); la Festivalul de la Salonic a luat Premiul Publicului, la Festivalul filmului de dragoste de la Mons a primit Marele Premiu, iar la TIFF (Transilvania International film Festival) a luat Premiul pentru cel mai bun film.

4 LUNI, 3 SĂPTĂMÂNI ŞI 2 ZILE

Sâmbătă, 23 iulie, ora 02:00 şi duminică, 24 iulie, ora 22:00

(w882) 4 luni, 3

Filmul despre care se scrie elogios de aproape un deceniu este un recital, sensibil şi pe mai multe voci, despre prietenie în momente de criză.

Pretextul scenariului, care omagiază prietenia şi sacrificiul, porneşte de la instantanee ale vieţii în comunismul românesc, ani în care o sarcină neplanificată şi un avort traumatizant legau şi dezlegau relaţii umane. Personajele negative câştigă tonuri concesive de gri, prin nuanţele pe care vieţile le iau din cauza contextului general. De aici complexitatea rolului interpretat de Vlad Ivanov.

Scenariul nu iartă, dar nici nu acuză. Tonul natural şi dramatismul din evoluţia subiectului principal au făcut din pelicula lui Cristian Mungiu un film de referinţă al cinematografiei contemporane, indiferent de meridianul unde se află spectatorul.

Filmul a marcat conştiinţa publică – dacă ar fi să aducem în sprijinul acestei afirmaţii numai jocurile de cuvinte din titluri de presă ori de literatură,  inspirate de titlul ales de Mungiu.

Rolurile din „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” le-au fost îndredinţate de Cristian Mungiu actorilor Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminiţa Gheorghiu, Adi Carauleanu.

Dintre cele peste 30 de premii şi peste 50 de nominalizări, care au confirmat forţa şi naturaleţea modului în care subiectul a fost redat de echipa coordonată de Mungiu, vă reamintim: nominalizarea pentru Globul de Aur la categoria cel mai bun film străin; evident, strălucitoarele şi trâvnitele trofee de la Cannes - Palme d'or şi Premiul FIPRESCI; cel mai bun film şi cel mai bun regizor la Premiile Academiei Europene de Film (la ediţia din 2007 care s-a desfăşurat la Berlin a mai fost premiată Helen Mirren, cea mai bună actriţă, pentru rolul din „The Queen”); cel mai bun film european la Premiile Goya; premiul FIPRESCI pentru cele mai bune actriţe, Anamaria Marinca şi Laura Vasiliu, la festivalul de la Palm Springs; premiul FIPRESCI pentru filmul anului la festivalul de la San Sebastian, precum şi trofee la festivalurile din Stockholm, Toronto, Vancouver sau Sofia.

(w882) Cristian M

Foto: IMDb

***

FILMELE TALE DE ACASĂ, LA TVR MOLDOVA!

***

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Filmele pot fi urmărite şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioţea, jurnalist TVR

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producători: Mihaela Căciuleanu, Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

17:00 Puternici, împreună

*Câinele ghid-ochii nevăzătorilor

Invitaţi: Filip, un tânăr de 14 ani, nevăzător, care ne povesteşte despre obstacolele pe care le întâmpină, Camelia Platt, Fundaţia Light into Europe şi Andrada Precup

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, vă invităm să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri