loader
Foto

Galerie foto

Festivalul "Ia Românească", în Cipru

TVRi v-a propus un reportaj din mijlocul comunităţii de români din Cipru. Miercuri, 21 iunie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Alianța Românilor din Cipru  a organizat,  cu ocazia aniversării a 22 de ani de existenţă, cea de-a treia ediţie a Festivalului “Ia Românească”.

Evenimentul a fost unul de excepţie, fiind organizat în parteneriat cu Ambasada României la Nicosia şi Consiliul Judeţean Gorj.

(w500) cipru

Anul acesta, Festivalul Iei Româneşti de la Nicosia a fost dedicat portului popular și scoarţelor româneşti.

Sala Casteliotissa a fost împodobită cu scoarțe tradiționale românești, ii brodate, costume populare, precum și cu lucrări ale elevilor Școlii Românești din Nicosia și Pafos.

(w882) Cipru

(w235) CipruÎn contexul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni şi a Zilei Universale a Iei, s-au organizat şi prelegeri despre “Covoarele Olteneşti: istorie şi simbolism”.

De asemenea, a avut loc şi un concert de muzică populară, ce l-a avut solist pe maestrul Ștefan Popescu, omul care cântă la peste 35 de instrumente de suflat clasice (nai, fluier, clarinet etc.) şi neconvenţionale şi care este supranumit şi omul orchestră. El a fost acompaniat la acordeon de maestrul Valerică Zorzon.

Au urcat pe scenă elevii Şcolii Româneşti din Larnaca, alături de prof. Luminiţa Ionel, care au prezentat o adaptare după povestea lui Ion Creangă „Prostia omenească”.

Seara s-a încheiat cu o horă şi o degustare de patiserie românească - delicioasele plăcinte poale’n brâu şi cozonaci.

Sala a fost una neîncăpătoare pentru românii care au dorit să particile la acest eveniment cultural devenit deja o tradiţie în capitala Ciprului.

 

 

 

(w235) cipru(w235) cipru

***

În  prezent, numărul estimat al românilor din Cipru este de 40.000 de cetăţeni, ceea ce reprezintă 4,2% din totalul populaţiei şi 7,71% din totalul forţei de muncă.

Alianţa Românilor din Cipru este una din cele mai active organizaţii ale comunităţii româneşti. Aceasta derulează proiectul Şcoala românească din Cipru, care asigură cursuri de limba română, istorie, geografie, în sistemul „Şcolii de Duminică”. Alianţa a fost înfiinţată în 1995, cu sprijinul Ambasadei României la Nicosia.

***

(w882) cipru

Realizator Roxana Amzar Gheorghe

Imagine Florin Ioniţă

(w882) cipru

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

4:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri