loader
Foto

Familia Regală a sărbătorit 10 mai cu românii

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 15.00, la „Ora Regelui” ați putut urmări cum a fost la tradiționala Garden Party. Ediţia s-a difuzat la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA.

 

Ora Regelui

Ziua Națională a României în vremea monarhiei - 10 mai - este ziua în care și-a început domnia primul Rege, Carol I, în 1866, este ziua în care țara și-a câștigat independența, în 1877, dar și ziua în care a devenit regat, în 1881.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu împreună cu Principesa Elena și domnul Alexander Nixon, Principesa Sofia și Principesa Maria au depus flori la statuia regelui fondator al Dinastiei Naționale și al Statului român modern. Militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul au prezentat onorul, iar cei din Cavaleria Jandarmeriei Române au escortat mașina Majestății Sale la plecare. Pe ei, dar și Orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale i-au putut vedea românii și la petrecerea din grădina Palatului Elisabeta.

(w882) Ora Regelu

(w882) Ora Regelu

Personalități și oameni simpli vin an de an din toată țara și de peste Prut, dar și din alte țări ca să salute Familia Regală în această zi. Asemenea predecesorilor, Majestatea Sa Margareta sărbătorește oamenii care prin activitatea lor fac cinste României. De aceea Garden Party nu este doar o sărbătoare a eleganței vestimentare, ci și una la care își dau mâna oameni de cultură, de știință, din lumea sportului, reprezentanți ai cultelor, demnitari și ambasadori acreditați la București.

(w882) Ora Regelu

Anul acesta, un număr și mai mare de furnizori regali au oferit musafirilor Familiei Regale din produsele companiilor lor, de la surprize delicioase, potrivite cu o sărbătoare, până la cele de suflet, prin multe cărți din colecțiile regale.

(w882) Ora Regelu

Afecțiunea și respectul invitaților au fost de neclintit în fața câtorva reprize de ploaie puternică. Așa cum declară chiar oaspeții, în emisiunea „Ora Regelui”, românii au umor, încredere și nimic nu îi poate opri să trăiască mândria de a fi împreună în această zi.

(w882) Ora Regelu

(w882) Ora Regelu

Invitat special la „Ora Regelui”, domnul Olivier Ammour-Mayeur d`Abington, profesor universitar, cercetător și scriitor, colaborator al unor instituții de învățământ și de cultură din Franța, Belgia, Spania, Canada, Australia și Japonia, împărtășește impresiile sale despre România. Prezent în țara noastră cu ocazia unor întâlniri de asemenea academice, domnul Ammour-Mayeur a avut prilejul să cunoască atât o elită culturală, cât și Familia Regală.

(w882) Ora Regelu

La mai puțin de un deceniu după încoronarea întâiului nostru rege, Carol I, în primăvara lui 1889, la inițiativa ministrului de externe Petre P.Carp, lua naștere prima societate publică de presă a tânărului regat al României. Agerpres a împlinit 130 de ani și a strîns nu doar știri, ci și imagini-document, în peste patru milioane de fotografii, cea mai mare arhivă fotografică din România. Majestatea Sa Margareta i-a felicitat pe ziariști la Palatul Regal, un simbol al istoriei și al legăturii dintre Familia Regală și Agenția Natională de Presă.

(w882) Ora Regelu

***

Papa Francisc vine în România la sfârșitul acestei luni, într-o vizită cum nu a mai făcut în nicio altă țară din Europa de Est. Sfântul Părinte va merge în patru zone istorice ale României: va îmbrățișa Bucureștiul, apoi pe credincioșii din inima catolicismului romano-catolic de la Iași și Șumuleu Ciuc, iar la Blaj, pe Câmpia Libertății, va beatifica șapte episcopi greco-catolici care s-au sacrificat pentru credința lor. Unul dintre ei este Iuliu Hossu, episcopul Marii Uniri, cel care a dus Regelui Ferdinand, alături de Miron Mitrea, actul Unirii Regatului Român cu Transilvania.

Familia Regală a României îl va însoţi pe Suveranul Pontif în două dintre opririle Sale, la București și la Blaj. Despre acest eveniment aflaţi și în ediția viitoare a emisiunii „Ora Regelui”.

***

Program de difuzare:

TVR 1 - sâmbătă, 25 mai 2019, ora 14.30 (1 iunie, ora 4.15)

TVR HD - sâmbătă, 25 mai 2019, ora 14.30

TVR Internațional - sâmbătă, 25 mai 2019, ora 14.30

TVR MOLDOVA - sâmbătă, 25 mai 2019, ora 15.00  (26 mai, ora 1.00)

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Camelia Csiki şi Cristina Ionescu

credit foto: romaniaregala.ro

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Prof.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri