loader
Foto

Emil Constantinescu, invitat la "Mic dejun cu un campion"

Invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 16 mai, de la ora 10.00 la TVR2 este Emil Constantinescu – profesor universitar, cercetător şi fost preşedinte al României (1996 - 2000).

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Vă invităm să revedeți această ediție dintr-un alt sezon al emisiunii noastre.

’’Şi-a preluat mandatul într-un an dificil pentru România, iar a spune azi ’am fost dezamăgit de legislatura lui Emil Contsntinescu’ înseamnă a ignora şi nuanţele, şi meritele unui preşedinte pe care întrega Europă îl consideră promotorul democraţiei noastre de după 1989’’ – spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii.

(w882)

Cariera profesională l-a aşezat pe Emil Constantinescu alături de profesori şi cercetători de exepţie. Şi-a petrecut întreaga viaţă la catedră şi pe şantierele geologice. Din 1966, când devine lector al Facultăţii de Geologie la Universitatea din Bucureşti, până în 1990, când se decide pentru o carieră politică, invitatul nostru s-a făcut cunoscut în întreaga lume prin activitatea sa ca rector al Universităţii şi nu numai.

Între 1992 – 1996 a fost preşedinte al Consiliului Naţinonal al Rectorilor din România / 1992 – 1998 - membru al Comitetului permanent al Asociaţiei Universităţilor Europene – CRE / 1994 – 1996 - membru al Asociaţiei Internaţionale a Preşedinţilor de Universităţi – IAUP).

Prin lucrările ştiinţifice elaborate (12 cărţi şi peste 60 de de studii de specialitate) şi prin invitarea sa ca profesor, membru de onoare şi membru în societăţi geologice şi mineralogice din întreaga lume, el capătă o anvergură greu de egalat. Invitat să susţină conferinţe atât în calitate de cercetător cât, mai apoi, ca diplomat şi preşedinte de stat, lui Emil Constantinescu i s-au acordat numeroase distincţii, medalii de onoare şi o recunoaştere internaţională de prim rang.

Profesorul Emil Constantinescu este o personalitate ce a făcut istorie. Şi nu pentru că şi-a dorit-o neapărat, ci pentru că o conjunctură fastă a făcut ca în fruntea României să se afle, timp de patru ani, un preşedinte total atipic pentru scena politică românească de azi.

În zorii democraţiei noastre, el s-a impus cu echilibru, forţă de convingere şi o carismă pe care nimeni nu i-o bănuia atunci când preda la catedra Facultăţii de Geologie din Bucureşti. Acolo, la punctul zero al democraţiei româneşti, Emil Constantinescu a deschis celebrul balcon al Pieţei Universităţii.

Vocaţia pedagogică a lui Emil Constantinescu căpăta o deschidere diplomatică care a pus ţara noastră pe o orbită pozitivă, respectată şi preţuită în lume.

A fost martor şi participant la fenomenul Piaţa Universităţii, la mineriadele care au aşternut un voal negru peste conştiinţa colectivă nu numai a românilor, ci şi a lumii democratice. S-a decis să se înroleze în activitatea politică, tocmai pentru că a crezut cu tărie în valorile lumii civilizate, un respect pe care l-a deprins încă de copil, din familie. Alături de intelectuali de seamă preum Ana Blandiana sau Nicolae Manolescu, a fost membru fondator şi apoi vicepreşedinte al Alianţiei Civice. Sub sigla Convenţiei Democratice a candidat la preşedinţie şi a câştigat, în 1996, mandatul din fruntea unei Românii dezorientate.

Activitatea sa diplomatică avea să fie apreciată, iar ca dovadă, preşedintele american Bill Clinton a făcut o vizită istorică la Bucureşti, în 1997. Erau momente tensionate la nivel internaţional, ce stârneau o mare îngrijoare nu numai în Europa, ci şi în Statele Unite.

Dar prin calităţile sale de bun negociator, președintele de atunci al României a reuşit în mare măsură să pondereze şi să medieze tensiunile, derapajele, crizele, alianţele. Activitatea sa diplomatică susţinută a fost pentru România expresia unei politici externe demne, cu rezultate foarte bune în relaţiile cu statele occidentale şi cu SUA, dar şi cu vecinii din Europa Centrală şi de Sud – Est.

Pentru a nu plana nicio suspiciune de partizanat politic asupra instituţiei prezidenţiale, Emil Constantinescu a hotărât - şi a fost şi singurul preşedinte din istoria postdecembristă - care nu a mai candidat pentru un nou mandat în fruntea statului. Preţul realizărilor administraţiei sale, menite să reechilibreze România – politic şi economic - a fost decontat de Preşedintele Emil Constantinescu printr-o asumare publică a neîmplinirilor în domeniul combaterii corupţiei şi a creşterii nivelului de trai aşteptat de cetăţeni. A fost însă perioada care a avut drept rezultat, pentru prima dată după 1989, o creştere sustenabilă şi durabilă a economiei româneşti.

(w882)

Astăzi, profesorul Emil Constantinescu este o voce rezervată şi puternică în acelaşi timp. Rezervată, deoarece el consideră că fiecare prezenţă publică trebuie să aibă substanţă, argument şi exprimare echilibrată. Puternică, pentru că deşi mai puţin vizibil în agora, el continuă cu tenacitate programul său de expunere a României în conferinţe şi întâlniri internaţionale la cel mai înalt nivel.

Contactele pe care le-a dezvoltat în perioada preşedenţiei, dar şi imaginea bună pe care a lăsat-o în plan internaţional au făcut ca, după încheierea mandatului, Emil Constantinescu să fie invitat în mod repetat să susţină, să modereze, să se exprime în cadrul unor summit-uri de înaltă ţinută şi reprezentativitate diplomatică. Numărul instituţiilor, forurilor internaţionale, asociaţiilor, cadrelor de acţiune în care este membru sau membru fondator, negociator, jurat este cu adevărat impresionant. Impresionant nu numai ca număr, cât mai ales ca importanţă şi rezonanţă în planul acţiunii directe.

’’Un om de o distincţie aparte, de care-mi amintesc cu plăcere din 1998, la standul României care era invitata de onoare a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, din Germania. A fost una dintre prezenţele de top ale ţării noastre atât ca producţie editorială, ca design al standului (cu adevărat demn de o invitaţie la un asemenea nivel), ca management şi publicitate, dar, mai ales, ca prestaţie culturală de excepţie: cărţi, spectacole de teatru, expoziţii, o logistică bine pusă la punct, specialişti, foarte mulţi invitaţi şi public care au fost prezenţi acolo. Apariţia delegaţiei româneşti - care venea de la negocieri cu oameni de afaceri - condusă de Excelenţa Sa Dl. Preşedinte Emil Contsantinescu, însoţit de parteneri germani de rang înalt, a fost uluitoare. Popularitatea de care se bucura, explozia de aplauze şi bucurie a celor prezenţi, vizita în stand, unde am avut ocazia unică de a schimba câteva vorbe lipsite de complezenţă, toate acestea denotau faptul că preşedintele român era un oaspete respectat şi ascultat. Mi-a făcut plăcere această revedere peste ani, cu domnia sa, şi rememorarea câtorva crâmpeie de amintiri care au adus în prim plan o nostalgie a unor momente şi a unei imagini cu adevărat bune a României’’ - Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

(w882)

Destăinuiri în exclusivitate la "Mic Dejun cu un campion", alături de Daniela Zeca Buzura, sâmbătă de la ora 10:00, la TVR2.

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

14:55 Vorbeşte corect!

Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri