loader
Foto

Galerie foto

Ediţii speciale de Ziua Naţională a Comemorării Holocaustului, joi, la TVR i

Joi, 9 octombrie, de-a lungul zilei, TVR Internaţional a marcat Ziua Holocaustului şi v-a reamintit o lecţie cumplită a istoriei prin programe speciale.

 

Istoria ne este dascăl sever. Dacă nu-i vom învăţa bine lecţiile, vom repeta crime abominabile împotriva speciei umane. Al Doilea Război Mondial. Şase milioane de evrei omorâţi: bărbaţi, femei, copii - torturaţi, gazaţi, împuşcaţi, spânzuraţi.

Programul zilei pe scurt:

  • La ora 19:00, Irina Ifrimache vă invită la o plimbare prin Bucureştiul evreiesc. Urmăriți aici ediția!
  • De la 20:30, petreceţi o zi lumină în Ierusalim alături de Elena Dinu şi Titi Dincă.Urmăriți aici ediția!
  • Profesorii Adrian Cioroianu şi Liviu Rotman participă la dezbaterea moderată de Angela Avram la ora 22:00. Urmăriți aici ediția!
  • Iar de la 23:00, respectiv 23:30, vă invităm să cunoașteți doi supraviețuitori ai Holocaustului, Golda Solomon şi Andrei Călăraşu, portrete realizate de Roxana Gheorghe şi Dan Paul Ionescu. Urmăriți aici ediția!

Mai multe detalii despre fiecare moment în parte aflaţi mai jos:

Ierusalim-zi lumină

Ierusalim este oraşul sub zidurile căruia descifrăm patru milenii de istorie, oraşul care poartă atâtea şi atâtea nume, dar şi atâtea poveşti nescrise.

În 1953, printr-o hotărâre a Knesset-ului - parlamentul israelian - ia naştere Memorialul Victimelor Holocaustului, instituţie oficială a statului Israel, sub numele de Yad Vashem (ebraică:„monument și nume”)

(w882) De la Ceza

Numele a fost ales după versetul biblic din Isaia 56,5: „Le voi da în casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un nume și un loc mai de preț decât fii și fiice; le voi da un nume veșnic și nepieritor“.

Pe muntele Sion se află un muzeu dedicat suferinţelor evreilor, unde sunt menţionate 2.000 de comunităţi evreieşti distruse şi este păstrată cenuşa din 36 de lagăre de concentrare naziste.

A 7986 sau... Golda Solomon

Destăinuirile unei supravieţuitoare

În ciuda tuturor metodelor  de persecuţie, au existat oameni care au păstrat  în suflet speranţa. Ea a fost cea care i-a însoţit şi i-a călauzit în momentele în care erau forţaţi să se despartă de fraţi, surori, sau mame.

S-a încercat o dezrădăcinare a evreilor , o moarte spirituală pe lângă cea trupească. Ei sunt cei care au fost minţiţi, umiliţi, terorizaţi, batjocoriţi, exterminaţi. Şi totuşi există supravieţuitori, există voci care condamnă, voci care nu ne lasă să uităm.

Atrocităţile pe care le-au trăit evreii în lagărele de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu mai sunt un secret pentru nimeni.

Puţinii supravieţuitori ai acelor vremuri tulburi încearcă să lase în urmă amintirile de coşmar adunate în anii în care au luptat să scape cu viaţă din lagărele de concentrare.

Este şi cazul doamnei Golda Solomon din Sighetu Marmaţiei, una dintre vecinele familiei lui Elie Wiesel.

“Oare cât trăiesc cocorii?”

Anul acesta s-au  comemorat 73 de ani de la pogromul de la Iaşi. Ultimul supravieţuitor al „trenului  morţii”  Iaşi – Călăraşi a fost regizorul de film şi televiziune Andrei Călăraşu (Bernard Gropper).

A renăscut din cenuşa propriei familii şi a (re)devenit creatorul tonic şi pus pe şotii, realizând comedii care l-au pus uneori în antagonism cu regimul comunist. A părăsit România în 1965, şi a emigrat în Israel.

(w882) Andrei Că

A revenit însă, asemeni păsărilor migratoare, în fiecare vară, în ţara în care s-a născut, a cunoscut tragedia, şi a reuşit s-o depăşească. Paradoxal, dar soţia sa, Coca, deşi născută la Iaşi, n-a fost niciodată la Călăraşi, şi alături de echipa de filmare retrăieşte momentele anului 1941, într-o călătorie a amintirilor, filmată în 2010.

Andrei Călăraşu s-a stins din viaţă anul acesta, la vârsta de 91 de ani.

  • Film selecţionat în sectiunea FIPATEL a Festivalului Internaţional de Programe Audiovizuale de la Biaritz

***

Ediţiile vor putea fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal * Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri