loader
Foto

Galerie foto

Ediții speciale "Memorialul Durerii" despre episcopii beatificați de Papa Francisc

Pe 7, 8 și 9 iunie, de la ora 19.00, la TVR Internațional, ați putut urmări trei ediții speciale ale emisiunii "Memorialul Durerii" dedicate celor șapte episcopi greco-catolici simboluri ale rezistenței față de regimul comunist.

 

În recenta sa vizită în România, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a oficiat o slujbă de beatificare a celor șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice, care au preferat să moară decât să cedeze în fața ororii comuniste.

Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și cel care avea să devină Cardinalul Iuliu Hossu au luat, la desființarea Bisericii Greco-Catolice din anul 1948, drumul închisorilor. Aveau să moară cu toții, fie în detenție, fie în domiciliile obligatorii impuse de regimul comunist.

"Memorialul Durerii" reface, de-a lungul a trei episoade, calvarul celor șapte martiri. Dintre ei, Ioan Suciu era supranumit „Episcopul tinerilor”, pentru modul în care știa să apropie tinerii de biserică. Cardinalul Iuliu Hossu, cel care a citit la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, alături de Mitropolitul ortodox Miron Cristea, Declarația de Unire, a fost numit cardinal „in pectore” în timp ce se afla sub pază strictă la Mănăstirea Căldărușani, în 1969. Avea să moară un an mai târziu, la Spitalulul Colentina. Din 28 octombrie 1948, data arestării sale, nu și-a mai revăzut niciodată nici biserica, nici eparhia sa de la Cluj - Gherla.

(w500)

***

Singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România, serialul „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin, a creionat cel mai dureros capitol din istoria recentă şi reprezintă în continuare unul dintre cele mai puternice demersuri jurnalistice.

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri