loader
Foto

Din Boracay (Filipine) și Paris la București

Poveştile a doi artişti români talentaţi - la "A doua emigrare", cu Cristina Șoloc - marţi, de la ora 21.00, la TVR Internaţional şi miercuri, de la 13.30 la TVR Moldova.

 

De ce ar părăsi cineva paradisul pentru România? Dacă te întorci acasă şi alegi să fii artist în ţara ta, poţi să trăieşti decent?

Te ajută experiența emigrării  să devii o "maşină" de fapte bune?

Aflaţi răspunsurile în emisiunea "A doua emigrare" - în două poveşti uimitoare despre destin, îndrăzneală, creativitate, ambiţie, pasiune, dăruire şi artă, aduse de Cristina Șoloc

Aidan Andon avea 31 de ani când a părăsit România. Căuta noi provocări, după un mariaj încheiat şi 13 ani petrecuţi între cifre, în contabilitate. Le-a găsit în Paradis. Un prieten l-a convins să o ia de la capăt  în Boracay (Filipine), insulă desemnată în multe rânduri, de către cititorii publicaţiilor străine de travel, drept cea mai frumoasă din lume. Ape turcoaz, nisip alb, vegetaţie exotică, oameni binevoitori şi distracţie. Asta a găsit Aidan în Boracay şi i-au fost suficiente timp de trei ani. A  făcut şi vândut cârnați româneşti, a învățat să coasă, a băut rom şi s-a distrat zi şi noapte.

(w882)

Dar, la un moment dat, cea mai frumoasă insulă din lume i s-a părut prea mică pentru câte putea el să facă și a emigrat din nou. Din Paradis, în România. Acasă a continuat cu croitoria, şi-a deschis un magazin de haine pe care le picta, iar în urma unui pariu, a încercat şi pictura pe pânză.

(w882)

(w882)

De atunci, Aidan Andon a pictat sute de tablouri în alb şi negru, a surprins emoţii, trăiri, chipuri, a organizat zeci de acţiuni caritabile şi a ajutat sute de persoane nevoiaşe.

(w882)

 

Tot un prieten l-a convins şi pe Gelul Platon să părăsească România. Pentru că în tinereţe îşi dorea să devină gravor, Gelu şi-a încercat norocul la Monetăria Statului. A dat testul, a fost acceptat, dar n-a prins post de gravor, ci de bijutier. Şi bijutier a rămas.

(w882)

Se întâmpla  în perioada comunistă, când bijuteria lucrată manual era la mare căutare. După revoluţie, lucrurile s-au schimbat, iar Gelu Platon simţea că trebuie şi poate să facă mai mult. Când prietenul lui i-a propus să-şi încerce meseria la Paris, n-a stat pe ganduri.

(w882)

Aproape trei ani a rezistat departe de familie, de prieteni şi de draga lui Deltă. Cu toate că-i mergea bine, a hotărât să se întoarcă şi să aplice înţțara lui ce a învăţat în Franţa, convins că şi românii au nevoie de bijuterii unice şi valoroase. Gelu Platon este astăzi unul dintre puţinii bijutieri veritabili din România, creează manual şi cu pasiune, în micul lui atelier de pe Calea Victoriei, adevărate opere de artă care vor dăinui de-alungul veacurilor și duce mai departe cu mândrie, tehnicile unei meserii de aur, la noi pe cale de dispariţie.

(w882)

Jurnalist: Cristina Șoloc

Producător:  Monica Nicolescu

Cameramani: Rudolf Szilagyi și Marius Nechita

Montaj: Eduard Gheorghiu

Puteţi vedea emisiunea şi online, pe TVR+

12:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

*Declaraţia din 1964

Redactor Diana Ilica

Producător Rafael Udrişte

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

 

#tvri