loader
Foto

Diaspora a votat de la Tisa până la Pacific

Diaspora a votat pe 11 decembrie de la Tisa până la Pacific. Reportajele care au luat pulsul comunităţilor pot fi urmărite la TVRi şi pe TVR+ din 26 decembrie până pe 30 decembrie, de la ora 21:00.

 

Actualitatea TVRi

Diaspora votează - Ungaria

Luni, 26 decembrie

Realizator: Dite Dinesz

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În Ungaria s-a votat în cinci secţii distribuite astfel: două secţii la Ambasada României, o secţie la Institutul Cultural Român, câte o secţie la Szeged şi Mehkerek. S-a vorbit de o prezenţă masivă, pentru Ungaria, puţin peste 2.000 de voturi. Cei care au votat fac parte din noua diasporă, români stabiliţi în ultimii ani în Ungaria. Mult mai numeroasă, comunitatea istorică nu a votat, pentru că cei mai mulţi nu au cetăţenia română.

(w882) Ungaria

Votul pentru Parlamentul României a fost un prilej de întâlnire cu românii din Ungaria. Există locuri unde auzi vorbindu-se româneşte, chiar şi atunci când nu este prezentă echipa TVR. La catedra de limbă română a Universităţii din Szeged, se învaţă literatură română. E greu, pentru că românii preferă să urmeze o facultate în România. Dar profesorii de aici nu se sperie de numărul mic de studenţi. Ei sunt conştienţi că rolul lor nu e doar al profesorului de la catedră. Organizează seri româneşti, scriu în Foaia românească, fac emisiuni de radio.

O comunitate românească istorică se bucură la Micherek că au grădiniţă şi şcoală în limba română. Doi profesori misionari din România sunt aici ambasadori ai limbii române. Români din Salonta au trecut graniţa şi s-au căsătorit aici. Cu toţii păstrează spiritul românesc în casele lor.

(w882) Ungaria

La Budapesta, Ambasada României, Institutul Cultural Român şi Capela Ortodoxă din Budapesta sunt locurile în care ne-am întâlnit cu românii.

Diaspora votează - Munchen

Marţi, 27 decembrie

Realizator: Mihnea Ionescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

(w882) Munchen

La alegerile parlamentare din decembrie, în Germania au fost organizate 15 secţii de votare, faţă de cinci, câte au fost în 2014. Câte două secţii de votare au fost deschise la Berlin, München, Bonn, Stuttgart în vreme ce Leipzig, Hamburg, Mannheim, Ulm, Offenbach am Main, Wolfsburg şi Nürnberg au găzduit celelalte secţii de votare deschise pe teritoriul Republicii Federale. De-a lungul zilei, aglomeraţia nu a existat. Au fost nemulţumiri, turişti care nu au avut dreptul să voteze în străinătate, români care au uitat acasă anumite acte. Patrulele forţelor de ordine n-au lipsit, însă nici treabă nu au avut…cel mult să admire liniştea.

(w882) Munchen

O seară neaşteptat de liniştită s-a aşternut peste München. Ziua alegerilor parlamentare s-a încheiat. În cele 15 secţii de votare şi-au exprimat opţiunea 6.740 de cetăţeni români stabiliţi în Republica Federală, 1.353 dintre aceştia introducând buletinele de vot în urnele de la München.

Diaspora votează - Londra

Miercuri, 28 decembrie

Realizator: Ioana Dumitrescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

(w882) Ioana

Londra - un oraş cât o ţară. Peste 8 milioane de oameni din toată lumea trăiesc în capitala Marii Britanii. Printre ei şi români. Aflăm că, oficial, ar fi aproape 400.000, neoficial poate dublu, poate chiar mai mult. Muncesc din greu şi strâng bani cu gândul acasă. Pe 11 decembrie, în Marea Britanie au votat peste 10.000 de români. O cifră record faţă de parlamentarele din anii trecuţi. S-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au venit să voteze.

(w882) Londra

Într-un cartier select din centrul Londrei, se vorbeşte româneşte. Sunt muncitorii care lucrează la renovarea unor clădiri. I-am întâlnit cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare. Se feresc de camera de filmat şi nu pentru că ar munci la negru. Cu greu i-am convins să stăm de vorbă.

Diaspora votează - Roma

Joi, 29 decembrie

Realizator: Andreea Archip 

Imaginea: Marian Ghiţă

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

(w882) Roma

16.000 de români au votat în Italia la alegerile parlamentare. Dintr-un milion şi jumătate, câţi sunt în Peninsulă. Prezenţa redusă la vot poate avea multe explicaţii: desprinderea de ţară, lipsa informării, dezinteresul.

(w882) Roma

Gândurile celor 16.000 care au fost totuşi să voteze sunt îndreptate către România. Se împart între două lumi: Italia - unde le sunt casa şi locul de muncă - şi România - unde le-a rămas inima. Urmăriţi povestea românilor din Peninsulă, la sfârşitul unui an în care i-au încercat calamităţile naturale şi tulburările politice.

Diaspora votează - Paris

Vineri, 30 decembrie

Realizator: Mihaela Antoche

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

(w882) Paris

Românii din Franţa au avut la dispoziţie 16 secţii de votare, din care şase la Paris. Aproape jumătate din cei peste 4.100 de români care au votat în Hexagon şi-au exprimat opţiunile pentru viitorul Parlament la Paris. Unii s-au temut de cozile de acum doi ani şi au vrut să voteze de dimineată, alţii nu au avut acte care să dovedească domiciliul sau reşedinţa în Franţa. Turiştii nu au putut vota. Timpul de aşteptare a fost redus şi nimeni nu a stat mai mult de patru minute în secţiile de vot.

(w882) Paris

Românii din Franţa formează o comunitate cu totul aparte. Şi-au testat coeziunea de multe ori şi în condiţii nu întotdeauna vesele. Numai în ultimii ani au fost destule încercări, dacă ar fi să ne referim doar la atentatele sângeroase care au lovit Franţa. Veniţi în perioade istorice diferite şi cu poveşti de viaţă dintre cele mai interesante, românii din Hexagon trăiesc, gândesc şi simt româneşte. Viorel Bucur, Alexandru Urdaş şi Simona Iacob Le Roy sunt doar trei dintre românii care au ales să-şi construiască o viaţă la Paris. Sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în ţara lor de origine şi spun că a vota înseamnă că le pasă de România. Votul din decembrie este un vot şi pentru schimbarea imaginii pe care România şi românii o au în Franţa.

Diaspora votează - SUA

Mica Românie din America

Vineri, 30 decembrie, ora 21:30

Realizator: Claudiu Lucaci

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

(w882) SUA

În căutarea diasporei din America, jurnalistul Claudiu Lucaci a vrut să afle unde se află mica Românie din Statele Unite. A pornit din Queens, acolo unde există o importantă comunitate de români, a mers apoi în Los Angeles şi în oraşe de care lumea vorbeşte mai puţin, ca Salt Lake City.

(w882) SUA

În călătoria sa, i-a cunoscut pe inventatorul unui tratament revoluţionar pentru cancer, pe un cercetător al NASA, filantropi şi alţi români care au construit cea mai mare întreprindere socială de sprijin pentru copiii cu dizabilităţi din toată lumea, unde se folosesc tehnici alternative, unice. Aceştia sunt nişte oameni obişnuiţi care au reuşit prin forţe proprii, pornind de la zero. Au venit în America nu pentru că este ţara tuturor posibilităţilor, ci pentru că este ţara şanselor egale. Urmăriţi povestea lor într-un documentar exclusiv.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

16:45 Cu ai mei

*Editia 3

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

17:30 Românii universali (R)

*Florin Lascău

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo, Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Realizator şi prezentator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri