loader
Foto

Galerie foto

"Dezertorul" - o adaptare pentru televiziune după Mihail Sorbul

La final de an, Casa de Producţie TVR v-a propus premiera "Dezertorul", o adaptare pentru televiziune după Mihail Sorbul, de Diana Dumitru şi Silviu Jicman.

 

Prima difuzare a teleplay-ului are loc în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la premiera aceastei montări la Teatrul Național București.

„În 2017 am visat ... Și mi-a plăcut. M-am trezit  lucrând la "Dezertorul" lui Mihail Sorbul. Visam la o repetare a bucuriei provocate de Visul.

Visul unui nou eveniment pentru decembrie. M-am bucurat, bucurând, sper, împreună cu o echipă minunată. O poveste despre curaj și sacrificiu, despre încredere și trădare, despre iubire și dezertare, cu râs și plâns. Se întâmpla în urmă cu o sută de ani se întâmplă și mâine și poimâine. Visez la teatru tv și la cei care au nevoie de teatru. Și mă bucur!” Silviu Jicman, câștigător al premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, cu "Visul unei nopţi de iarnă" de Tudor Mușatescu, o producție a Societății Române de Televiziune (Casa de producţie TVR), 2017

 

DEZERTORUL

În distribuţie:

Silvestru Trandafir – Andrei V. Ciopec

Aretia – Ada Galeş

Casiope Buzatu – Daniela Nane

Gottfried Schwalbe – Liviu Pintileasa

Lică Chitaristu’ – Geo Constantinescu

Hermann - Axel Moustache

Ion Oliva - Cristian Jicman

Căpitanul roman – Victor Bădoi

Soldat german – Sergiu Tudorica

Soldat german – Massimliano Nugnes

Soldat german – Razvan Enciu

Echipa:

Organizatori de producţie: Elena Elisabeta Martonos, Marius Flonta

Redactor: Gabriela Valentir

Regie studio: Roxana Istrate, Dana Chivu

Asistent regie: Cristian Jicman

Scenograf decor şi costume: Raluca Chelaru

Montaj: Marius Şerban, Cosmin Găleată, Sorin Burlacu

Colorizare: Mihnea Biciuşcă

Ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu

PPS: Cornel Ciuleanu

Cameraman: Vlad Micu

Director de imagine: Ovidiu Guzu

Regia artistică: Silviu Jicman

Producător executiv: Diana Dumitru

Producător coordonator: DEMETER András István

 

Ne-au fost aproape şi le mulţumim, cu recunoştinţă: regizorul Catalin Saizescu, Muzeul Naţional Tehnic „Prof.Ing.Dimitrie Leonida” si dna director Laura Albani, Asociaţia „Tradiţia Militară” și dl Mircea Stoica, preşedintele asociaţiei.

(w882)

Un sergent român mobilizat în Primul Război Mondial, Silvestru Trandafir, aflat pe front, nu mai suportă gândul că soţia sa i-ar putea fi infidelă şi dezertează. Acasă, după un incident cu Lică Chitaristul, pe care îl goneşte pe fereastră, gelosul se confruntă cu un mai vechi pretendent la graţiile Aretiei, locotenetul german Gottfried Schwalbe. Curtenitor la început, neamţul îşi pierde la un moment dat răbdarea, dând semne de agresivitate erotică. Simţindu-se stăpân pe situaţie, neamţul se arată dispus sa îl lase să plece pe Silvestru, în schimbul Aretiei, „prada lui de război”. Întărâtat, Silvestru, îi taie beregata şi după ce se asigură că soţia a părăsit locul faptei, se predă unei patrule germane. Ar fi putut să fugă, dar jertfindu-se vrea să evite consecințele ce s-ar fi putut abate asupra unor nevinovaţi.

 

Program de difuzare:

TVR 1: dumincă, 23 decembrie,ora 17:10

TVR Internaţional : vineri, 28 decembrie, ora 23:00

TVR Moldova: sâmbătă, 29 decembrie, ora 12:00

TVR 3: duminică, 30 decembrie, ora 20:10

 

În 23 decembrie o comemorăm pe actrița și profesoara Eugenia Popovici. Casa de Producţie TVR vă propune IN MEMORIAM spectacolul „Ziua mamei” de J.B. Priestley, o montare din 1968 a lui Radu Miron.

 

Ziua Mamei – de J.B. Priestley

Adaptarea pentru televiziune de Radu Miron

În distribuţie: Silvia Dumitrescu Timică, Eugenia Popovici, Camelia Zorlescu, Dem Rădulescu, Dan Tufaru.

Regia de studio: Maria Ioana Ghrghinescu

Machiajul: Blanche Schuller

Sunetul: Constantin Petrescu

Montajul: Roger Georgescu

Scenografia: Vasile Rotaru

Regia artistică: Radu Miron

(w882)

Eugenia Popovici s-a născut în 30 noiembrie 1913, la Bucureşti. A absolvit Conservatorul de muzică și artă dramatică din București, la clasa profesoarei Maria Filotti (1932-1935) și Facultatea de Litere și Filozofie (1932-1936). Mama sa, profesoară de muzică, îi inspiră de mică Eugeniei Popovici dragostea pentru scenă. Studentă fiind, joacă la Teatrul Maria Ventura rolul Poliei din Frații Karamazov de Gaston Baty (stagiunea 1933-1934).

Remarcată în 1935, la absolvirea Conservatorului, în rolul principal din Vocea umană de Jean Cocteau de către Ion Marin Sadoveanu, directorul general al Teatrelor și de către Paul Prodan, directorul Naționalului din București, este angajată de îndată la acest teatru, unde rămâne până la sfârșitul activității. Rolurile din prima stagiune, Erji din Avram lancu de Lucian Blaga, regia Ion Șahighian și Eroina din Veste bună, de Mircea Ștefănescu determină distribuirea ei în stagiunea 1936-1937 în rolul Oana, din Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, cu George Calboreanu în rolul lui Ștefan cel Mare.

A jucat peste 50 de ani pe scena Teatrului Național București și a fost rector al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în perioada 1972-1976. Printre studenţii pe care i-a avut: Tora Vasilescu, Eugen Cristea sau Andrei Finți. S-a remarcat şi în filme ca Povestea porcului (1985), Tufă de Veneția (1977), Povestea dragostei (1976), Micul Eyolf (1972), Steaua fără nume (1966), Darclee (1961), Setea (1961) sau Răsună valea (1950).

Eugenia Popovici a murit în 23 decembrie 1986.

 

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 21 decembrie, ora 23.00

TVR Moldova: sâmbătă, 15 decembrie, ora 12.10

TVR 3: duminică, 23 decembrie, ora 20:00

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

 

Vă mulţumim că ne-aţi fost alături în anul 2018, vă dorim sărbători fericite şi un an nou cu sănătate, linişte şi bucurie!

 

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri