loader
Foto

Galerie foto

Despre teatru şi prietenie cu George Banu, luni la “Lumea şi noi”

Luni, 31 martie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional veţi afla povestea pariziană a criticului  George Banu, o autoritate în teatrul internaţional .

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Când s-a stabilit la Paris, în 1973, George Banu nu bănuia că va deveni una dintre cele mai importante voci ale criticii de teatru din Europa şi o autoritate în teatrul internaţional. Avea 30 de ani, păşea într-un nou destin, iar Oraşul Luminilor îl va adopta pentru totdeauna.

Şi-a început activitatea universitară, ca asistent, la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. Până în urmă cu câţiva ani a predat la Sorbona şi în Belgia, dar continuă să fie invitat ca profesor în mari centre universitare ale lumii.

Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. A fost director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor şi preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor şi, ani la rând, a condus revista „Alternatives theatrales”.

Numeroase volume purtând semnătura sa au apărut în Franţa şi România. Călător neobosit pe meridianele teatrului, George Banu a consacrat o parte importantă a vieţii sale statutului de spectator şi cultului prieteniei. Criticul mărturiseşte că s-a format şi prin discuţiile despre teatru şi artă cu prietenii săi care provin, preponderent, din lumea scenei.

A primit numeroase premii şi recunoaşteri ale activităţii sale şi este membru de onoare al Academiei Române.

Realizatori: Sandrino Gavriloaia şi Sînziana Miloşoiu
Producător: Sandrino Gavriloaia

Nu rataţi povestea pariziană a lui George Banu, luni, 31 martie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

15:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

16:00 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator Bogdan Şerban-Iancu

Realizatori: Bogdan Ţerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri