loader
Foto

Despre rolul femeii în familie şi în societate, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

Din 27 februarie, echipa „Un doctor pentru dumneavoastră” a revenit cu ediţii noi, de luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!

 

Irninis Miricioiu
Sorin Sîrbov

Luni, 6 martie

Partea I - Metode terapeutice în radiologie

Radiologia intervenţională devine şi în România o specialitate de mare utilitate, prin indicaţiile terapeutice şi de diagnostic pentru numeroase afecţiuni. Este o metodă modernă, ultraperformantă, sigură, eficientă şi confortabilă pentru pacient prin eliminarea durerii, hemoragiilor şi prin recuperarea rapidă, pe o perioadă de spitalizare scurtă. Despre metodă şi afecțiunile identificate şi tratate cu ajutorul acesteia, ne vorbeşte prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală (SUUB), Preşedinte Societatea Română de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională.

Partea a II-a - Afecţiunile coloanei vertebrale şi cerebrale

Statistic, aproximativ 6 din 10 adulţi suferă de o durere de spate mai mult sau mai puţin severă, de-a lungul unui an, iar 30-35% dintre români suferă de dureri de coloană vertebrală. Traumatismele coloanei vertebrale produc leziuni grave, atât prin complexitatea lor cât şi prin complicaţiile neurologice specifice care apar în 40% dintre cazurile de leziuni cervicale şi 15-20% în fracturile toraco-lombare. Despre complicaţiile traumatismelor vertebrale şi cerebrale ne vorbeşte dr. Ovidiu Gramescu, medic primar neurochirurg.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.


Marţi, 7 martie

Editia este disponibila online pe TVR+.

Partea I - Suntem cum ne educăm

Platon definea educaţia ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.”

Educația este un proces complex, continuu, care, în prezent, a ajuns la nivel de artă. Ne educăm pe noi, îi educăm pe copiii noştri. Acest proces presupune o foarte bună cunoaştere a dezvoltării şi evoluţiei individului uman, de la naştere şi până la bătrâneţe. Despre cum evoluăm permanent şi ne definim ca oameni, ne vorbeşte prof. dr. Florian Colceag, pshihopedagog, preşedinte EDUGATE şi IRSCA GIFTED EDUGATION.

Partea a II-a - Bolile degenerative cerebrale

Cele mai frecvente boli ale civilizaţiei, apărute ca urmare a modului de a trai, în special de nutriţie şi de diminuare a activităţii fizice, a stresului, a poluării dar şi a viciilor, precum fumatul, alcoolismul sau utilizarea drogurilor, sunt cele degenerative, printre care şi cele cerebrale precum scleroza în plăci, alzheimer şi parkinson, care completează tabloul demeneţelor senile, neuropatiile periferice. Din nefericire, aproximativ 270.000 de români suferă de Alzheimer sau de alte forme de demenţă, potrivit celor mai recente statistici existente. Sub 13% din totalul cazurilor ajung să fie identificate la medic şi, adesea, prea târziu. Despre prevenţia şi tratamentele acestor boli ne vorbeşte prof. dr. Cătalina Tudose, medic primar neuropsihiatru, şef Secţia de Urgenţă II, Spitalul Clinic Al. Obregia, preşedinte Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie, de Alzheimer, preşedinte Societatea Română de Alzheimer.

Moderator: Sorin Sîrbov

Miercuri, 8 martie

Partea IRolul femeii în familie şi în societate

Fericirea unui cămin depinde în mare măsură de rolul soţiei. Ca mamă, femeia este responsabilă de naşterea şi creşterea copiilor. Evoluţia civilizaţiei a produs modificări ample asupra psihologiei femeii care presupun adaptări la mediul social şi profesional și presiunile acestora. În prezent, femeia îndeplineşte mai multe roluri. Dincolo de mamă şi soţie, ea are o carieră profesională. Psihologia femeii este una complicată şi se modifică pe măsură ce înaintează în vârstă. Despre rolurile femeii, modul de gândire feminin, dar şi despre afecţiunile care apar ca urmare a modificărilor interne şi externe din viaţa unei femei, ne vorbeşte psihoterapeut Delia Emanuela Bebi, psiholog clinician, consilier vocaţional.

Partea a II-a - Schimbările hormonale şi sănătatea

Sănătatea femeii porneşte în primul rând de la echilibrul hormonal care trebuie menţinut pe tot parcursul vieţii. Hormonii joacă un rol important în menţinerea sănătăţii organismului. Când există fluctuaţii ale nivelului de hormoni sunt afectate starea de spirit, dorinţa sexuală, fertilitatea şi ovulaţia. Iar aceste fluctuaţii sunt generate, printre altele, de afecţiuni glandulare, de stres, de alimentaţie, emoţii, vârstă, stil de viaţă sau activitate fizică. Mai multe despre toate aceste modificări, aflăm de la prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog, Institutul C.I. Parhon.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 9 martie

Partea I - Rinichiul, şansă la viaţă

Ziua Mondială a Rinchiului, al cărei slogan, anul acesta este - Stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoşi - îşi propune să crească gradul de conştientizare a faptului că această afecţiune este una frecventă, extrem de periculoasă, chiar letală, dar tratabilă dacă este depistată la timp.

Invitat: academician Ioanel Sinescu, șeful Centrului de Urologie, Nefrologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, rector UMF Carol Davila. Boala de rinichi nu are vârstă şi nu iartă pe nimeni. Peste 85% dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt fără simptome. Peste 1,4 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi şi în cazul adulţilor trecuţi de 60 de ani, riscul de deces este de două ori mai mare decât riscul de dializă.

Partea a II-a - Glandele suprarenale, apărătoarele vieţii

Invitat: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog, Institutul C.I. Parhon.

Glandele suprarenale, aşezate în apropierea rinichilor, joacă un rol esenţial în sănătatea organismului, atât datorită hormonilor pe care îi secretă cât şi a neurotransmiţătorilor care ajung la creier. Ele sunt implicate major în păstrarea echilibrului corpului prin protecţia la stresul venit din mediul intern sau extern. Orice dezechilibru apărut la nivelul lor poate provoca afecţiuni grave, greu de tratat.

Moderator: Sorin Sîrbov

Editia este disponibila online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

6:20 Regatul Sălbatic

*Best of

Producător Mihai Enea

6:55 Imnul României

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri