loader
Foto

Despre noul embargou rusesc şi alegerile din Ucraina, la “Orizont european”

Luni, 27 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Moldova, şi marţi, 28 octombrie, de la ora 15.00, la TVR Internaţional, la “Orizont european”, Miruna Munteanu a dezbătut Raportul de stare a Republicii Moldova din 2014 şi alte teme actuale, cu invitații săi.

 

Miruna Munteanu
Orizont European

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Alte teme de discuţie au fost noul embargou rusesc împotriva Republicii Moldova, la carne, care intră în vigoare de luni şi victoria istorică pentru forţele pro-europene la alegerile recente din Ucraina.

Rusia va impune un embargou temporar asupra importurilor de carne din Republica Moldova începând din 27 octombrie, a anunţat directorul Serviciului Federal Veterinar şi Fitosanitar Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert.  Anunţul autorităţilor de la Moscova intervine în condiţiile în care Rusia a impus de mai bine de un an un embargou asupra vinurilor din Republica Moldova, iar din iulie a interzis importurile de fructe, legume şi conserve moldoveneşti pe piaţa rusă. În aceste condiţii, Chişinăul a denunţat presiuni ale Moscovei asupra Republicii Moldova în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În weekendul care s-a încheiat, în Ucraina s-a înregistrat o victorie zdrobitoare a prooccidentalilor la alegerile legislative. Pe fondul conflictului armat cu rebelii proruşi din estul ţării, blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi alte patru mişcări prooccidentale, între care şi naţionaliştii, au obţinut împreună aproximativ 70% din voturi.

„Rezultatele alegerilor legislative au adus o victorie însemnată forțelor democratice ucrainene pro-europene. Acest lucru ne va ajuta să dezvoltăm o mulțime de oportunități, să aplicăm reforme și să prezentăm strategia până în 2020.Totodată, vom lua măsuri anti-corupție, vom avea legi noi, reforme medicale și planuri pentru climatul investițiilor“, a spus Petro Poroșenko, președintele Ucrainei.

Ucrainenii din peninsula Crimeea și regiunile Donețk și Lugansk nu au participat la scrutin. În pofida amenințărilor din partea separatiștilor, alegerile parlamentare din Ucraina s-au desfășurat fără incidente și au fost monitorizate de peste 700 de observatori străini din 14 țări.

Cel de-al treilea subiect al ediţiei de săptămâna aceasta a emisiunii a fost Raportul de stare a Ţării 2014- un document  care analizează principalele tendințe și riscuri de dezvoltare ale țării în cele mai importante domenii: economie, piața muncii, capital uman, sectorul energetic, politica internă și externă, mediul ambiant și sistemul de pensionare. Document realizat de Expert-Grup în parteneriat Friedrich-Ebert-Stiftung din Moldova .

Invitaţii ediţiei au fost Ileana Racheru, cercetător, Institutul Diplomatic Român, Adrian Mitroi, doctor în economie şi, prin skype, Adrian Lupușor, director executiv, Centrul Analitic Independent Expert-Grup din Chişinău.

**

TVR Moldova este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:00 Reţeaua de idoli

* Invitat Marian Drăgulescu

Producător Irina Păcurariu

(redifuzare)

23:50 Biografii necesare

Invitat Florica Prevenda-pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

Florica Prevenda este un creator cu intuiţie anticipativă. Acum mai bine de douăzeci de ani, ea a început să figureze în mari serii de lucrări precum: “Face without a Face”, “Net People”, “Shadows of the Present”, “Facebook Obsession”, “Anonymous”, viziunea sa despre ceea ce vedem acum că este o discuţie la ordinea zilei despre globalizare, uniformizare, spaţiu virtual, inteligenţă artificială şi comunicare mediată tehnologic. Ea se detaşează de lecția picturii clasice, cu temeinicele sale baze tehnice și disciplina lucrului zilnic la atelier, printr-un susţinut efort de (re)integrare în discursul artistic contemporan. Cercetarea şi inovaţia capătă valenţe surprinzătoare în care coexistă fericit un figurativism sublimat, spiritul introspectiv, lumea afectivă şi sensibilitatea nativă cu o expresie plastică modernă în care experimentele şi noile tehnologii deţin rolul principal. Percepută ca un spirit mai degrabă independent şi neconvenţional, Florica Prevenda este astăzi o artistă de succes, cu un palmares impresionant. Expune şi în ţară, şi în străinătate fiind demult promovată de galerii din afara ţării. Cea mai recentă expoziţie personală a avut loc în martie, la Bruxelles. Lucidă şi activă, Florica Prevenda dovedeşte că ştie cu siguranţă, încotro se îndreaptă viaţa şi creaţia sa.

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri