loader
Foto

Despre o metodă revoluţionară de dializă, luni la “Un doctor pentru dumneavoastră”

Invitatul Cristinei Timuş, luni, 17 februarie, de la ora 18.00, la emisiunea “Un doctor pentru dumneavoastră” a fost profesorul doctor Alexandru Ciocâlteu.

 

Cristina Timuș

Ediția emisiunii de luni 17 martie este disponibilă online pe TVR+

În 2010, profesorul Alexandru Ciocâlteu, de la Spitalul "Sfântul Ioan" din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o nouă metodă revoluţionară de dializă, peritoneofiltrarea.

"În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul. Deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori, puţini sponsori au fost dispuşi să susţină financiar invenţia", spune profesorul Ciocâlteu.

Invenţia medicilor români a fost recompensată cu medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii Geneva 2010.

"Nu am crezut că această invenţie care ar reduce preţurile de zece ori va aştepta aproape un an sponsori pentru a începe studiile. Poate că invenţia deranjează o afacere mondială de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scăderea preţurilor de zece ori. O invenţie premiată cu aur la Geneva, dar faţă de care marile companii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă nu arată interes deosebit. Este soarta multor invenţii excepţionale ale cercetătorilor români", a spus profesorul Ciocâlteu.

Aflaţi mai multe detalii, luni, de la ora 18.00, la TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

9:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

10:00 Mic dejun cu un campion

*Invitată acad. Maya Simionescu

Amfitrion Daniela Zeca Buzura

Producător Ileana Ploscaru Panait

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri