loader
Foto

Despre importanţa remiterilor migranţilor, joi la “România dus-întors”

Gabriela Dumbravă v-a invitat la o discuţie despre importanţa remiterilor migranţilor internaţionali, mai ales pentru economiile în curs de dezvoltare, în ediția de joi, 15 mai, la “România dus-întors”.

 

Gabriela Dumbravă
România dus-întors

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Românii care trăiesc și muncesc în străinătate au trimis în țară anul trecut circa 4 miliarde de dolari. Într-un studiu întocmit de Banca Mondială privind remiterile emigranților din regiunea Europa și Asia Centrală, România se situează pe locul 3, dupa Ucraina și Tadjikistan. Forul internațional estimează că sumele trimise în țările mamă de către de imigranți vor crește în medie cu 8% pe an până în 2016, atât în regiune, cât și la nivel mondial. Și asta în ciuda riscurilor ca numărul imigranților să scadă din cauza deportărilor sau a limitărilor care ar putea fi impuse de state dezvoltate, cum este Elveția. În luna februarie, în țara cantoanelor mai mult de jumătate dintre cetățeni au votat pentru introducerea unor cote restrictive privind numărul străinilor care le trec pragul. La nivel mondial, una din 7 persoane migrează, fie că se deplasează dintr-o regiune în alta în propria țară, fie că pleacă dintr-un stat în altul.

Remiterile migranților internaţionali sunt foarte importante pentru economiile în curs de dezvoltare. Pe primul loc în lume în această privință se situează India, cu 70 de miliarde de dolari, bani trimiși în țară de migranții indieni anul trecut. Top 3 este completat de China și Filipine. Cetățenii filipinezi încep să migreze tot mai mult spre vest. De la țările din zonă, ca Arabia Saudită sau Bahrein, ei se îndreaptă și spre Romania.

Invitații ediției:

Valentin Dăeanu – proprietarul companiei de transfer de bani Smith & Smith

Remus Gabriel Anghel – sociolog, din studioul de la Cluj Napoca

Prin telefon de la Washington, Dilip Ratha - șeful echipei Migrație și remiteri, Grupul Perspective de dezvoltare, Banca Mondială

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Info Diaspora (R)

*Informaţii utile pe următoarele teme

Situaţia imobilelor notificate în baza Legii 10/2001 şi condiţiile în care pot fi cumpărate sau vândute cu avocat Monica Livescu

Cum reduci costul unui credit ipotecar

Ai probleme transfrontaliere? Te ajuta SOLVIT!

Jurnalist Răzvan Petrişor

Producător Aura Iosif

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (II)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii. Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum vãd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite.

Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco.

Episodul 8: Ion Stoica

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)
 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri