loader
Foto

Despre efectele economice și sociale ale migrației românilor

În ediția de joi, 27 martie, s-a discutat la "România dus-întors" despre efectele economice și sociale ale migrației românilor - cine pierde și cine câștigă din acest dute-vino al forței de muncă.

 

Gabriela Dumbravă
România dus-întors

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Românii au trimis în țară anul trecut peste două miliarde și jumătate de euro, potrivit unor estimări făcute de Banca Mondială. Adică, aproape de nivelul investițiilor străine directe înregistrate în România tot anul trecut. Dar asta dacă privim cifrele oficiale rezultate în urma operațiunilor financiar-bancare pentru că, în realitate remițentele sunt mult mai mari.

Românii care muncesc în afară nu contribuie, însă, doar la economia tării noastre, ci și la cea a statelor în care trăiesc. Exista studii care arată clar ca românii, alături de ceilalti imigranți, au avut o contribuție fiscală importantă la bugetele tărilor Uniunii Europene și, mai mult, au acoperit deficitul de lucrători în domenii în care era nevoie disperată de angajați. Ei au ajutat astfel la dezvoltarea economică și la stabilizarea sistemului de protecție socială a statelor care, culmea, îi blamează cel mai mult.

Subiectul ediției de joi, 27 martie,  a fost despre efectele economice și sociale ale migrației românilor - cine pierde și cine câștigă din acest dute-vino al forței de muncă.

Reportajele vă arată exemplul unui român care a muncit în Belgia, dar care s-a întors acasă, iar cu banii și cunosțintele acumulate și-a întemeiat propria firmă de vitralii. Puteți vedea și exemplul unui belgian care a ales România pentru a investi.

Invitatul din studio: Adrian Marius Dobre – secretar general Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri