loader

Despre cărţi, proiecte umanitare şi culturale, aflaţi de la „Corespondent TVRi”

Joi, 29 octombrie, v-am prezentat volumul lui George Banu - „Parisul personal. Casa cu daruri”, am vorbit despre proiectul „Save a hearth” şi am aflat detalii despre „Iubirea imposibilă a Mariei, regina de România”.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Teatrologul George Banu a prezentat, în ediţia din 29 octombrie, volumul „Parisul personal. Casa cu daruri”. Lansat în data de 28 octombrie 2015 la Festivalul Naţional de Teatru, volumul, cu fotografii realizate de Mihaela Marin, este o continuare a lucrării „Parisul personal. O autobiografie urbană”.

În 2013, George Banu, împreună cu Valentin Nicolau, proiecta un volum despre oraşul pe care l-a adoptat și care l-a adoptat în iarna anului 1973, atunci când a hotărât să părăsească România. „Casa cu daruri” este tot o poveste despre Parisul lui Banu, dar din apartamentul lui, în care trăiesc toate poveştile pe care le-a strâns într-o viaţă.

***

În urmă 11 ani, în Bucureşti se inaugura noul sediu al Muzeului Naţional de Artă Contemporană într-o aripă a Palatului Parlamentului.

Muzeul face parte din programul organizat de Fundaţia „We are Europe” din Germania,  pentru grupurile de cetăţeni europeni dornici să cunoască îndeaproape valorile cuturale româneşti.

Mai multe detalii aflaţi de la ora 22:00, de la Corespondent TVRi”.

***

„Save a hearth”- „Salvează o inimă” este un proiect al unui grup de români, din ţară şi din străinătate, prin care zeci de copii cu malformaţii grave ale inimii pot fi salvaţi.

Asociaţia Salvează o Inimă şi Fundaţia Trafigura din Elveţia au reuşit printr-un sistem de donaţii online să strângă bani pentru a trimite la operaţie zeci de copii cu probleme cardiace.

Operaţiile au fost efectuate de către Mircea Cotul, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică, care ne-a spus mai multe amănunte despre acest proiect în emisiune.

Cauza este susținută și de Simona Pernot care a alergat, în urmă cu câteva zile, pentru copii cu afecțiuni cardiace, la Maratonul Internaţional de la Lausanne, şi în primul rând de fondatorul asociaţiei - Vlad Plăcintă, care a pus la punct un sistem de donaţii online, unic în România.

***

Tot în această ediţie, v-am adus în atenţie un proiect 100% românesc, iniţiat de un reprezentant remarcabil al comunităţii româneşti din Quebec, Canada .

Escu tv este singura televiziune românească difuzată prin cablu în această regiune şi are numai programe în limba română, de opt ori pe săptămână.

Marius Bălan, fondatorul acestui post, ne povesteşte cum s-a format echipa de la Escu tv.

***

Ambasada României şi Asociaţia Canadiană a Scriitorilor Români a organizat zilele trecute, la Ottawa, prezentarea celei mai recente cărți a lui Gilles Duguay, fost ambasador al Canadei la Bucureşti.

Cartea „Iubirea imposibilă a Mariei, regina de România” descrie rolul Familiei Regale în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 precum și implicarea Reginei Maria în realizarea acestui act istoric de o importanță deosebită pentru ţara noastră.

Învitat în emisiune, Gilles Duguay ne-a dat amănunte despre conţinutul acestei cărţi.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 4: Românii din Poroşcovo

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei. Temători de străini și duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari ăși crec pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Încă. Realizator și producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

“Hola, Rumania!” s-a auzit la Barcelona. Duminică, 15 decembrie, de la ora 16.45, la TVR Internaţional, vă propunem să urmăriţi o ediţie dedicată ...

Mobilitatea pe piaţa muncii

Mobilitatea pe piaţa muncii

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu doamna Irina Perşa, șef serviciu EURES România din cadrul ANOFM.

”România în lume”, o nouă ediție surprinzătoare în 10 decembrie, la TVR Internațional

În ediția din 10 decembrie a emisiunii ”România în lume”, prima invitată a lui Kyrie Mendel este Medeea Marinescu, una dintre cele mai cunoscute ...

 

#tvri