Despre cărţi, proiecte umanitare şi culturale, aflaţi de la „Corespondent TVRi”
joi, 29 octombrie 2015
Joi, 29 octombrie, v-am prezentat volumul lui George Banu - „Parisul personal. Casa cu daruri”, am vorbit despre proiectul „Save a hearth” şi am aflat detalii despre „Iubirea imposibilă a Mariei, regina de România”.
Corina Dobre

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Teatrologul George Banu a prezentat, în ediţia din 29 octombrie, volumul „Parisul personal. Casa cu daruri”. Lansat în data de 28 octombrie 2015 la Festivalul Naţional de Teatru, volumul, cu fotografii realizate de Mihaela Marin, este o continuare a lucrării „Parisul personal. O autobiografie urbană”.

În 2013, George Banu, împreună cu Valentin Nicolau, proiecta un volum despre oraşul pe care l-a adoptat și care l-a adoptat în iarna anului 1973, atunci când a hotărât să părăsească România. „Casa cu daruri” este tot o poveste despre Parisul lui Banu, dar din apartamentul lui, în care trăiesc toate poveştile pe care le-a strâns într-o viaţă.

***

În urmă 11 ani, în Bucureşti se inaugura noul sediu al Muzeului Naţional de Artă Contemporană într-o aripă a Palatului Parlamentului.

Muzeul face parte din programul organizat de Fundaţia „We are Europe” din Germania,  pentru grupurile de cetăţeni europeni dornici să cunoască îndeaproape valorile cuturale româneşti.

Mai multe detalii aflaţi de la ora 22:00, de la Corespondent TVRi”.

***

„Save a hearth”- „Salvează o inimă” este un proiect al unui grup de români, din ţară şi din străinătate, prin care zeci de copii cu malformaţii grave ale inimii pot fi salvaţi.

Asociaţia Salvează o Inimă şi Fundaţia Trafigura din Elveţia au reuşit printr-un sistem de donaţii online să strângă bani pentru a trimite la operaţie zeci de copii cu probleme cardiace.

Operaţiile au fost efectuate de către Mircea Cotul, medic primar în chirurgie cardiovasculară pediatrică, care ne-a spus mai multe amănunte despre acest proiect în emisiune.

Cauza este susținută și de Simona Pernot care a alergat, în urmă cu câteva zile, pentru copii cu afecțiuni cardiace, la Maratonul Internaţional de la Lausanne, şi în primul rând de fondatorul asociaţiei - Vlad Plăcintă, care a pus la punct un sistem de donaţii online, unic în România.

***

Tot în această ediţie, v-am adus în atenţie un proiect 100% românesc, iniţiat de un reprezentant remarcabil al comunităţii româneşti din Quebec, Canada .

Escu tv este singura televiziune românească difuzată prin cablu în această regiune şi are numai programe în limba română, de opt ori pe săptămână.

Marius Bălan, fondatorul acestui post, ne povesteşte cum s-a format echipa de la Escu tv.

***

Ambasada României şi Asociaţia Canadiană a Scriitorilor Români a organizat zilele trecute, la Ottawa, prezentarea celei mai recente cărți a lui Gilles Duguay, fost ambasador al Canadei la Bucureşti.

Cartea „Iubirea imposibilă a Mariei, regina de România” descrie rolul Familiei Regale în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918 precum și implicarea Reginei Maria în realizarea acestui act istoric de o importanță deosebită pentru ţara noastră.

Învitat în emisiune, Gilles Duguay ne-a dat amănunte despre conţinutul acestei cărţi.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


 • 16:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 17:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la şcoală Poetul pătimirii naționale-Octavian Goga Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  * Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Exclusiv în România
  Prezintă Cristian Tabără Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 19:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 21:10
  O dată’n viaţă
  * Irina Loghin şi Maria Ciobanu Jurnalişti: Steluţa Matios, Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 23:00
  Teatru TV
  * Hamlet de William Shakespeare Teatrul Tamási Áron. Adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany. Versiunea romana de Veress Ildikó si Nagy B. Sándor pe baza traducerilor facute de Violeta Popa, George Volceanov; Leon Levitchi, Dan Dutescu Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el? În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi. Distribuţia: Hamlet / Fortinbras: László Mátray Claudius: Tibor Pálffy Polonius: László Szakács Gertrude: Annamária D. Albu Ophelia: Ágnes Benedek Laertes: József Kolcsár Horatio: Bence Kónya-Ütő Duhul: Levente Nemes Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi Guildenstern: Attila Diószegi Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó Al doilea gropar: Gábor Erdei Regia Tv Silviu Jicman Producător Iulian Foișor Producător Delegat Dana Andriescu Producător Coordinator Demeter András István Echipa de productie: Sufleur Szende Gazda Regia tehnică Edit V. Bartha Dramaturgia Rita Sebestyén Scenografia József Bartha Costume Judit Dobre Kóthay Muzica Bence Kónya-Ütő Regia László Bocsárdi Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 01:25
  Drag de România mea
  * Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 02:10
  Drag de România mea
  * Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dacii România-Franţa, 1967
  Film * Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul Titus Popovici Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal Dramă. Acţiunea se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus. „Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus, general ros de ambiţii deşarte, e respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul şi cel mai bun lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, inspirat servit de Titus Popovici-scenaristul, într-o superproducţie de nivel european, rezistentă nu atât datorită anvergurii montării cât, mai ales, fanteziei poetice. Amplele pânze epice ale bătăliilor sunt reţinute doar ca fundal spectaculos din care se detaşează drama propriu-zisă, regizorul urmărind în primul rând elocvenţa efectului vizual. Violenţa unor fraze de montaj cu chipuri şi trupuri însângerate ca şi remarcabila dinamică a cadrelor protejează filmul de decorativism. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”- Tudor Caranfil. * 1967-Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago; * 1968-Festivalul filmului muncitoresc de la Praga-Premiul III. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica