loader
Foto

Galerie foto

Desant de talent românesc la Teatrul Cassia din Roma, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 27 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional urmăriţi un reportaj de la a cincea ediţie a festivalului PROPATRIA al tinerelor talente româneşti din diaspora.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În fiecare an, Asociaţia culturală româno-italiană „Propatria” organizează la Roma un festival al tinerelor talente româneşti din diaspora, nu numai din Italia. În 17 octombrie 2015, a cincea gală din palmaresul manifestării a fost filmată de TVR Internaţional la Teatrul Cassia. Coordonarea organizării a aparţinut, ca şi anul trecut, Mioarei Moraru Cristea (vicepreşedinte al asociaţiei) şi Cătălinei Diaconu (director artistic al festivalului, profesor de pian la Conservatorul Santa Cecilia), cu o menţiune specială pentru Elena Postelnicu (corespondent Radio România). Preşedinte al juriului a fost, în 2015, Dana Manuela Constantinescu, ambasador al României în Republica Italiană.

(w882) Concert Fo
Concert Formello

Până la gală, festivalul s-a desfăşurat în mai multe locuri - un masterclass la Cetona, un concert la Formello, în Trieste, apoi s-a mutat în celebra sală Baldini de la Roma, unde a cântat cunoscuta Lavinia Bocu - ca şi în 2014, un concert plin de rezonanţe româneşti. Iar la Teatrul Cassia, la gală, un adevărat desant de cultură şi civilizaţie românească, cu accent pe copiii şi tinerii români din diaspora, în spiritul devenit deja tradiţional al festivalului.

Cele trei trofee Propatria au fost decernate astfel: Emanuela Ionică (prezentatoare a galei, actriţă dublaj, cântăreață, câștigătoarea premiului „cea mai bună voce feminină - Romix 2015”, vocea oficială a Violetei în Italia), Ghenadie Rotari (interpret la acordeon, Conservatorul din Trieste) şi Elena Constantin (gimnastică ritmică, îndrumător Elana Gym, Cerenova). Diplome de excelenţă: Cristian Cîmpureanu (vioară, Spania); Daniela Movileanu (campioană absolută la şah a Italiei în 2015); Igor Sava (pictor); Roxana Ene (cântăreață, reinterpretând melodii ale Mariei Tănase).

(w882) Elena Cons
Elena Constantin şi Elena Gym

Între deţinătorii unor diplome de merit, de menţionat grupul vocal Arpeggio & Roua, Cosmina Dumitrescu (pianistă de 11 ani, care a primit şi un premiu special instituit de directorul artistic al festivalului), Thomas Otto Zinzi (regizor, actor, dramaturg, fondator „Progetto Miniera” care a pus în scenă operele unor Marin Sorescu, Eugen Ionesco, Nichita Stănescu), proiectul „Ragazzi in gamba” („Tineri pe picioare”, colaborare între Asociația „Cuore di Cristiano” - oncologie infantilă – cu doctorul Massimo Liberatori: oferirea gratuită de proteze unor români cu dizabilități motorii în urma accidentelor de muncă), prof. Alessio Colarizzi (traducător), Federico Carabetta (ziarist), proiectul „Piccole Stelle Cantano”, Ovidiu Burduşa (antreprenor).

(w500) Trofeul Pr

Din juriu au mai făcut parte: Şoimita Lupu (balerină la Teatro Massimo – Palermo), Michela Becchis (critic de artă), Conte Fernando Crociani Baglioni (jurnalist), Giovanni Iorio Giannoli (profesor la Universitatea Tor Vergata - Roma), Elena Postelnicu (Radio România) și Bogdan Alexe (regizor și producător „Tabăra de Film” București). Cu toţii, lucrând şi bucurându-se împreună de spiritul unui festival care se difuzează în preajma Zilei Naţionale a României).

Un reportaj de Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri