loader
Foto

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, vedetele TVRi promovează portul popular autentic

Corina Dobre, Ana Maria Ghiur, Angela Avram, Sorin Burtea, Gabriel Pavel şi Antonio Momoc sprijină campania "Răspândeşte cultură! Dăruieşte RomânIE!”- printr-o acţiune inedită

 

TVR Internaţional derulează cea de-a V-a ediţie a campaniei "Răspândeşte cultură! Dăruieşte RomânIE!”- de promovare a purtatului iei autentice româneşti, campanie sprijinită de vedetele postului printr-o acţiune inedită.

Astfel, Corina Dobre, Ana Maria Ghiur, Angela Avram, Sorin Burtea, Gabriel Pavel şi Antonio Momoc au descoperit, în diverse colţuri ale ţării, adevărate comori vestimentare din portul popular românesc, pe care le-au purtat, cu mândrie și respect, în scurte materiale video în care le explică valoarea inestimabilă. Dincolo de aspectul estetic, aceste straie populare autentice, sunt obiecte culturale care îmbină măiestria meşterilor artizani cu profunzimea spiritualităţii unui popor ce a răzbit prin negura istoriei. Filmările au fost realizate la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Corina Dobre poartă cu mândrie o ie din Maramureş în tinda casei Berbeşti, reprezentativă pentru zona din nordul ţării. După cum declară vedeta, „în Maramureş, ia tradiţională – aşa cum o ştim din moşi–strămoşi – face încă parte din “garderoba” de zi cu zi a moroşencelor. În această zonă, portul popular este “viu”, nu doar o piesă de muzeu păstrată cu sfinţenie în lada de zestre, ea este o adevarată bijuterie vestimentară”.

Vezi video cu Corina Dobre AICI

(oar_w460)

Ana Maria Ghiur a îmbrăcat o ie din zona Olteniei, descoperită în satul Romanaţi. Iar frumuseţea straielor purtate este explicată chiar de Ana Maria care ne reaminteşte că: “în timp ce îşi coseau îmbrăcămintea, româncele noastre obişnuiau să cânte. Poate de aceea şi iile sunt atat de frumoase. Armonie-n cântec, armonie-n suflet, armonie şi-n ornamentele pe care le aşterneau cu atâta măiestrie şi migală pe preţiosul lor veşmânt”.

Vezi video cu Ana Maria Ghiur AICI

(oar_w460)

Angela Avram poartă o minunată şi elegantă ie din Muscel, despre care femeile din zonă, cu mândrie declară că este cea mai frumoasă. “Această broderie densă, este lucrată cu fir de aur şi argint fără niciun şablon sau model tipărit. Iar fiecare motiv înseamnă ceva. Probabil de aceea nu este nevoie de model. Pentru ca ornamentul iei este ca un fel de scriitură. Motive vegetale, florale, astrale, toate vorbesc despre universul şi credinţele celei care îmbracă această cămaşă pe care o poţi citi ca pe-o carte. Iar să porţi ia înseamnă să te-nveşmântezi în… CULTURĂ!”.

Vezi video cu Angela Avram AICI

(oar_w460)

Sorin Burtea, purtând o minunată cămaşă bărbătească din zona Banatului, ne reaminteşte că: „Banatul este barocul etnografiei româneşti – aşa cum ne spunea Lucian Blaga. Aici, orice gospodar vrea să fie “fruncea”: să aibă cea mai frumoasă casă, cea mai mare ogradă sau cel mai mănos ogor. Dar fala oricărui bănăţan – şi bănăţenii ştim că sunt făloşi – o reprezintă straiele, dovada că purtăm pecetea unei culturi cu valori autentice”.

Vezi video cu Sorin Burtea AICI

(oar_w460)

În Moldova, Gabriel Pavel a descoperit şi îmbrăcat o cămaşă bărbătească din zona Vrancei. El spune că: „legat de ornamente, specialiştii vorbesc de anume însemne magice, cusute cu grijă, cu menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. De altfel, tinerele moşteneau de la bunicile sau mamele lor, nu doar arta meşteşugului, ci şi rugăciunile potrivite pe care le spuneau înaintea începerii ţesutului, împletitutului firelor sau torsului lânii”.

Vezi video cu Gabriel Pavel AICI

(oar_w460)

În zona Sibiului, Antonio Momoc a descoperit că veşmântul tradiţional pe care îl poartă „la fel ca ia purtată de femei – este o piesă de bază a costumului nostru popular. În ţesătura ornamentului aplicat se distinge o serie de forme geometrice care ne vorbesc despre soare şi stele, despre pământ şi apă, despre etapele existenţei umane şi universul spiritual al unui popor aflat într-un permanent dialog cu mediul înconjurător şi divinitate”.

Vezi video cu Antonio Momoc AICI

(oar_w460)

Vă invităm să celebrăm alături de TVR Internaţional sărbătoarea iei - ca pe un omagiu adus culturii tradiţionale româneşti, purtând şi dăruind veşmintele tradiţionale ale căror însemne vorbesc despre natură, univers, muncile şi credinţele ţăranului român. Şi să nu uităm că a îmbrăca o ie înseamnă să te-nveşmântezi în cultură, iar dăruind un astfel de obiect, răspândim cultura noastră populară. „Răspândeşte cultură! Dăruieşte RomânIE!”

 

 

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, vă invităm să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri