loader
Foto

Copii români din Sicilia şi Bavaria, la „Generaţia Următoare”

În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 15.00, TVR Internaţional vă aduce poveştile unor începuturi de destin ale copiilor români care trăiesc şi se formează departe de România. Săptămâna aceasta cunoaştem alţi tineri minunaţi din Italia şi Germania.  

 

Sâmbătă, 14 decembrie, Angela Avram a pregătit încă o ediţie realizată în Sicilia, unde a întâlnit patru copii români speciali.

Davide trăieşte la Alcamo şi este campion naţional al Italiei la Kickboxing. De curând, el a câştigat două titluri mondiale la două categorii diferite de greutate, reprezentând Italia. Davide s-a născut în Sicilia din părinţi care au emigrat în Peninsulă în 2005. Povestea micului campion este pe cât de simplă pe atât de fascinantă. Deşi s-a născut în Italia, Davide a moştenit inevitabil talentul sportiv de la tatăl său, care a activat la cluburile din Iaşi.

Erika Maria are 12 ani şi s-a născut la Botoşani. Ambii părinţi sunt români. Vorbeşte bine limba română, dar şi pe cea italiană. Se exprimă mai uşor în italiană, chiar dacă în familie se vorbeşte doar româneşte. Îşi aminteşte de când era mică poezii precum „Tanu”, „Şireata”, „Nicuşor”, „Gândăcelul”, poveşti ca „Harap Alb”, „Fata babei şi fata moşneagului”, „Sarea în bucate”, dar şi cântecelele în limba italiană de la Zecchino d'oro. Participă la cursul de limbă română şi la spectacole organizate de Asociaţia „Decebal şi Traian”, la fel ca Davide Ciornei.

Maria Mirabela are 10 ani şi s-a născut în Palermo. Părinţii ei sunt amândoi români. Vorbeşte italiană, română şi un pic de engleză. Visează să devină actriţă şi s-o cunoască pe Iuliana Beregoi. Este membră a Corului de copii „Arcobaleno” al Teatrului Massimo din Palermo.

Valentina s-a născut tot la Palermo. Are 8 ani şi 10 luni şi provine dintr-o familie de români. Cântă în Corul de copii „Arcobaleno” şi studiază chitara cu un cunoscut compozitor. Îi place să deseneze şi de un an se întâlneşte în fiecare sâmbătă cu un grup de copii din comunitatea românească, în cadrul Asociaţiei „Bambinii Allegri”.

Duminică, 15 decembrie, Roxana Gheorghe ne prezintă mai mulţi copii români din capitala Bavariei.

Miriam (4 ani), Nicole (5 ani) şi Claudiu (5 ani) sunt doar trei dintre cei care compun Ansamblul „Ciuleandra München Junior”, un ansamblu de dansuri populare româneşti. Miriam este şi membră a Grupei Piticot a Şcolii Româneşti din München, pe care o frecventează săptămânal. Copiii descoperă România prin intermediul părinţilor, dar şi cu ajutorul unor oameni inimoşi, care nu şi-au uitat ţara şi rădăcinile şi care fac eforturi pentru a transmite generaţiilor tinere dragostea pentru tradiţiile şi obiceiurile româneşti. Astfel, la München găsim ansambluri de dansuri, cor, şcoală şi grădiniţă, toate în limba română.

Alexandra face parte din primele generaţii de copii care au studiat la cursurile de limba română organizate la München. Ea participă neîntrerupt la cursuri din anul 2007, iar de anul acesta este voluntar la grupa Piticot. Am putea spune că este cel mai devotat tânăr al comunităţii de aici.

Din generaţiile care au crescut odată cu şcoala fac parte şi Laura, Patrick şi Phillip. Pentru a vedea cât de bine ştiu ei limba română, au fost provocaţi să realizeze o prezentare a şcolii lor.

Şcoala Românească din München asigură prin cursurile şi proiectele pe care le desfăşoară, transmiterea limbii, obiceiurilor şi tradiţiilor, a istoriei şi culturii române. Şcoala îşi desfăşoară activitatea în cadrul a două grupe: NORD - în „Hoffnungskirche” şi SUD - în biserica „Naşterea Domnului”.

***

“Generaţia Următoare” este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

***

Jurnalişti: Angela Avram, Roxana Gheorghe

Directori de imagine: Mihai Covrig, Dan Gheorghe

Producător: Angela Avram


tvri.tvr.ro

www.facebook.com/tvrinternational

www.tvrplus.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri