loader
Foto

Comorile României în China, duminică la TVR Internaţional şi TVR HD

Duminică, 29 mai, de la ora 18.00, la TVR Internaţional, TVR HD şi online pe TVR+, v-am invitat să urmăriţi un material despre expoziţia „Comorile României”, organizată la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Expoziţia „Comorile României” este organizată la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing şi este considerată cea mai mare şi cea mai importantă expoziţie de patrimoniu organizată de ţara noastră peste hotare.

Proiectul, coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României şi finanţat de Ministerul Culturii, selectează piese reprezentative din 31 de muzee ale României. În cadrul expoziţiei sunt reunite 445 de obiecte care acoperă aproximativ 30 de mii de ani de evoluție umană și civilizație în spaţiul românesc, din paleoliticul superior până la începutul secolului al XIX-lea.

(w882) Exponate

Expoziţia este deschisă la Beijing până sfârşitul lunii mai, urmând a fi itinerată apoi la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu, unde va fi vernisată în data de 5 iunie. Exponatele, extrem de diversificate şi de valoroase, au propriile poveşti care le-au impus în conştiinţa românească.

(w882) Trasura

Printre obiectele expuse se află: gânditorul şi perechea sa de la Hamangia, patera de aur din Tezaurul "Cloşca cu pui de aur" descoperit la Pietroasa, brăţările dacice recuperate, coiful getic de la Peretu, ceramică de Cucuteni, bustul lui Traian, steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare, portretul votiv al lui Neagoe Basarab de la Curtea de Argeş şi multe altele.

(w882) Ganditorul

Pentru realizarea acestei mega-expoziţii au fost trimise în China mai bine de opt tone de patrimoniu românesc, corespunzător ambalate şi protejate. Dincolo de importanța culturală, diplomatică și de imagine a proiectului, transportul în sine, documentația, licitaţiile, asigurările, împachetarea, conservarea și expunerea pieselor de patrimoniu s-au constituit în tot atâtea provocări pentru echipa de muzeografi și specialiști români și chinezi.

(w882) Piese de m

Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruţ

Fotografii de Sandrino Gavriloaia

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


7:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri