loader
Foto

Colinde de peste hotare, de Crăciun, la TVR Internaţional

În prima zi de Crăciun, la TVR Internaţional, de la ora 16.00, vă aşteptăm cu cele mai frumoase colinde din diaspora adunate de Doru Ionescu.

 

În prima parte, emisiunea trece în revistă colinde şi cântece de sezon din concerte filmate şi înregistrări audio, primite în ultimii ani din diaspora, de la Toronto şi până la Melbourne.

În partea a doua, un portret al unui cor românesc înfiinţat în Italia, care într-un an şi jumătate a ajuns să fie apreciat în comunităţile româneşti din mai multe zone ale peninsulei, de curând şi în România.

Când spui diaspora şi muzică românească, nu poţi trece de (re)numele marii noastre soliste Aura Urziceanu. În pofida numeroşilor ani petrecuţi alături de familia sa din Toronto, domnia sa a rămas pe „retina” melomanilor români cu un adevarat tezaur, că e vorba de jazz, pop, prelucrări din folclor.

(w882) Aura

Solista a sărbătorit o vârstă rotundă, prilej să cânte acompaniată de Raul Dudnic. Pentru emisiune, acelaşi Raul, realizator al unui program TV românesc în Ontario, a trimis o filmare cu o melodie de sezon: „Sanie cu zurgălăi”.

(w882) Aura

Corul La Muse şi asociaţia înfiinţată de braşoveanca Ioana German la Montreal, în 2008, promovează muzica cultă, cu precădere aceea clasică românească, colaborând deopotrivă cu artişti români şi canadieni. În ultimii ani, a ajuns şi în România în două turnee.

(w882) la muse

Vă prezentăm un reportaj din 2015, când corul a susţinut un spectacol de Sfântul Nicolae, foarte… românesc. Ioana şi La Muse au pus în scenă un musical - „Crai Nou”, după Ciprian Porumbescu. Sărbătorile de iarnă au o semnificaţie aparte pentru românii noştri şi nu numai, iar grupul a revenit la atmosfera Crăciunului de acasă.

(w882) la muse

Cu origini româneşti de gradul I (după mamă), Evandro Rossetti - student în Bucureştii anilor ’70 - a făcut parte din generaţia de aur a folkului românesc, apoi s-a întors la Roma pentru a profesa Stomatologia.

(w882) Evandro

În 2012, a revenit să lanseze un prim disc, înregistrat cu ajutorul fiului său Luca, care îi calcă pe urmele muzicii româneşti. Şi cum vestea despre cântecele sale în limba română s-a răspândit, tatăl şi fiul au abordat şi scena italiană, cântând la evenimentele comunităţii româneşti.

(w882) Evandro

După Revoluţie, Oana Cătălina Chiţu s-a stabilit la Berlin, un loc potrivit aspiraţiilor sale neîmpărtăşite în România. Pentru că rostul ei pe lume este să cânte! Solista a făcut vâlvă până peste graniţele Germaniei cu repertoriul Mariei Tănase şi tangourile româneşti interbelice.

(w882) oana

Că e Berlin sau Londra, cum s-a întâmplat de curând, face excepţie când se lasă iarna, pentru colindele auzite acasă – cu Dejan Jovanovic la acordeon, Valeriu Caşcaval la ţambal ori Viktor Maximov la chitară. O avanpremieră pentru al treilea disc al Oanei.

(w882) oana

Din an în an, la Melbourne, sărbătorile de iarnă sosesc în miezul verii. De Crăciun, de ani de zile, arhitectul orădean Traian Cosma este repus în drepturile sale muzicale de emisiunea în limba română de la Radio 3ZZZ.

(w882) Traian Cos

Folkist orădean, comparat în anii ’70 – ’80 cu Marcela Saftiuc ori grupul rock Metropol, cantautorul are pregătit de câţiva ani un material discografic deocamdată needitat oficial, cuprinzând colinde româneşti, altfel de cum le ştiu cei mai mulţi români.

(w882) Traian

Una dintre cele mai în formă soliste românce de jazz, Elena Mîndru s-a stabilit în Finlanda, dar a rămas alături de melosul tradiţional românesc, reinterpretându-l inedit. De loc din Cluj, ea revine periodic în România cu trupa sa de muzicieni finlandezi, cu care a lansat două discuri. Însă în emisiune este evocat albumul ei de debut mai puţin cunoscut – „Romanian Christmas Stories” - înregistrat cu români.

(w882) Elena M

Şi încă un episod incitant: Elena a polarizat un grup lărgit de instrumentişti de top, pentru a edifica un spectacol de jazz simfonic, cu un tribut inedit adus folclorului dintre Carpaţi.

(w882) Elena M

Stabilită din 1986 la Stockholm, Dana Dragomir Burling este cunoscută în toată lumea ca prima interpretă profesionistă la nai. Combinând anticul instrument acustic cu forme muzicale moderne, a izbândit pe toate scenele pe care a urcat, unele melodii ajungând sus în topuri.

(w882) Dana Drago

În aceste zile, fanii săi scandinavi o aşteaptă în concerte şi pentru a asculta cel mai recent discul - „Frost” - cuprinzând cântece de iarnă, inclusiv româneşti.

(w882) frost

Din martie 2015, sub egida Arpeggio & Roua s-au reunit două mici coruri româneşti din Latina (Italia), unul de fete şi altul de băieţi. Iar în 23 mai au debutat oficial sub prestigioasa egidă Accademia di Romania. De atunci, Lăcrămioara, Vali, Simona, Gelu, Bianca și Adrian au continuat să răspândească folclorul românesc. În repertoriu: cântece vechi, doine și colinde în aranjament coral, nelăsând deoparte nici câteva cântece tradiționale din peninsulă. Astăzi au un portofoliu bogat, cântând în primul rând pentru comunităţile româneşti din Italia.

(w882) Arpeggio

Au onorat Ziua Națională a României și gala Festivalului tinerelor talente românești „Propatria”; de asemenea, au participat la Festivalul național de colinde de la Roma și la Expoziția mondială de la Milano. La sfârşit de noiembrie 2016 au cântat şi în România, la un prestigios festival coral de la Cernavodă (ocazie cu care au fost intervievaţi în TVR), după care, la Roma, au lansat un disc de colinde – „Armonie di Natale” – şi au întreprins un turneu în zona capitalei italiene. Un cor de daci acasă la romani!

Realizator Doru Ionescu

(w882) Arpeggio

***

Foto:  Arhive personale

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri