loader
Foto

Galerie foto

Cezar Tătaru şi „crizele” sale… rock & roll, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 28 august, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am adus o ediție de colecție a seriei „O poveste cu... cântec” direct de pe scenele din Munchen.

 

Lumea şi noi

Unul dintre soliştii pop români din glorioasa generaţie a anilor ’70, Cezar Tătaru a fost propulsat în faţa marelui public nu de muzică, ci de piesele de teatru în care a jucat de mic – mai întâi figurant, apoi cu roluri importante – de multe ori alături de mari actori. Au urmat emisiunile de televiziune şi două filme artistice.

(w882) Copil acto

Asta până când, în ultimul an de liceu, a fost chemat să cânte împreună cu unul dintre marile grupuri beat /rock ale momentului, Sideral. Când a revenit din armată, nu l-a mai găsit în ţară, dar a continuat cariera la microfon cu o primă trupă (alături de Idu Barbu, Ştefan Mihăescu, Silviu Olaru şi Florin Ochescu), apoi a colaborat cu Sfinx.

(w882) copertă d

Şi a fost recunoscut de marele teleast Titus Munteanu, moment din care se poate vorbi de o carieră de solist, acompaniat de mai multe orchestre ale momentului, cu turnee naţionale, difuzări radio-TV şi discuri. Emisiunea trece în revistă preluări după şlagăre internaţionale, dar şi colaborarea la un disc important din istoria muzicii româneşti – poemul pop „Basorelief” al compozitorului Adrian Enescu, pe versurile lui Ioan Alexandru, apărut cu greu.

(w882) Cezar Tăt

Aşa că, într-o perioadă în care, în general, muzica uşoară românească are de suferit, pleacă „în vizită” în Olanda, în 1982. Solistul are şansa să ia legătura cu Dan Aldea şi Cornel Ionescu, stabiliţi la Munchen. Ocazie ideală pentru a-şi proiecta o nouă viaţă, în Germania, plecând tot de la muzică. Însă nu a putut să trăiască doar din cântat, găsindu-şi un job regulat de zi. Cazul său este simptomatic pentru destui alţi instrumentişti şi solişti plecaţi din muzica românească.

(w882) Cezar Tăt

Cezar Tătaru a învăţat şi chitara bas şi a făcut parte din mai multe grupuri locale, fără să mai ajungă la faima din ţară. A tot revenit acasă la familie şi la prieteni, ajungând ca în 2004 să cânte din nou pentru TVR 1. După un deceniu, în 4 iulie 2014, a repetat figura într-un club german, pentru TVR Internaţional (concomitent cu un meci din Cupa Mondială). O seară în care nu numai fotbalul a scos lumea în Munchen, ci şi repertoriul rock & roll al grupului „Midlife Crisis”.

Un reportaj de Doru Ionescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.
***

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

17:00 Puternici, împreună

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(redifuzare)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri