loader
Foto

Cercetătorii care au descoperit unda niu, la “Un doctor pentru dumneavoastră”

Joi 24 octombrie, de la ora 18.00, la TVR Internaţional, i-aţi putut cunoaşte pe Florin Amzică şi Bogdan Florea, cercetătorii ce au descoperit o stare de activitate electrică a creierului necunoscută până acum.

 

Cristina Timuș

Ediţia de joi 24 octombrie este disponibilă online pe TVR+ AICI

Ediţia de joi 24 octombrie a emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră” i+a avut ca invitaţi pe profesorul doctor Florin Amzică şi pe doctorul Bogdan Florea, cei care au descoperit unda niu.

O echipă de cercetători a publicat în luna septembrie, în revista ştiinţifică PLOS ONE, un studiu prin care anunţă descoperirea unei stări de activitate electrică a creierului necunoscută până în prezent.

Descoperirea poate avea efecte importante asupra criteriilor de stabilire a morţii cerebrale, utilizate în domeniul transplantului, dar şi a cercetării fundamentale referitoare la pacienţii aflaţi în comă profundă.

Autorii studiului sunt Daniel Kroeger, Bogdan Florea, Florin Amzică. Bogdan Florea este neurolog la Cluj, iar Florin Amzică este profesor de neurofiziologie la Montreal.

Daniel Kroeger a fost doctorandul lui Florin Amzică şi este în prezent afiliat Universităţii Harvard.

Studiul, intitulat „Human brain activity patterns beyond the isoelectric line of extreme deep coma“ (Tipare de activitate ale creierului uman dincolo de linia izoelectrică din coma foarte profundă), descrie, pentru prima dată la om, un model de activitate electrică a creierului, botezat unda niu.

Acesta devine manifest dincolo de ceea ce se credea a fi ultima stare posibilă, cea asociată cu moartea cerebrală – linia izoelectrică.

Ediţia emisiunii de pe TVR Internaţional se transmite LIVE şi pe TVR+.

0:10 Istorii cu tâlc

Mihaela Popescu: „Cred ca noi avem o scoala foarte buna de actorie”. Este tanara, ambitioasa, talentata, dar, in acelasi timp, macinata de ganduri despre reusite, succes, performante, rolul si misiunea unui om in viata. Actrita Mihaela Popescu activeaza la Teatrul Fara Nume din Chisinau si este urmatoarea invitata a lui Anatol Guzic la Istorii cu tâlc.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

(redifuzare)

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri